Skocz do zawartości

[Łańcuch] Ciągle czarny. Co z tym zrobić?

SuperPompa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W starym rowerze mam ciągle czarny łańcuch, próbowałem już różnych smarów, czyszczenia ręcznikiem, polewałem go benzyną i szorowałem szczotą i nic. Tylko psikne nowy smar, przejadę kawałek i zaraz wszystko znowu jest czarne.

Niektórzy piszą zeby zdejmować łańcuch do czyszczenia ale przecierz to jest nienormalne zeby co jazdę zdejmować łańcuch poza tym trzeba mieć specjalne narzędzia, rece całe uwalone, potem wsadzanie koła i na koniec i tak sie rozregulowują przerzutki. Jak sobie z tym poradzić. Ciągle mam ubrudzone spodnie od tego ustrojstwa tylko wyjadę gdzieś na chwile na miasto i nie wiadomo skąd spodnie mają pieknie odbity łąńcuch.

Napisano

Wydaje się ,że problem tkwi gdzieś tutaj:

Tylko psikne nowy smar, przejadę kawałek i zaraz wszystko znowu jest czarne.

Rozumiem, że olej który posiadasz to środek w sprayu? Cały trik polega na tym, by wnętrze łańcucha było jak najobficiej posmarowane, a zewnętrzne fragmenty suche jak pieprz. Spryskując łańcuch osiągasz przeciwny efekt. Produkt w buteleczce dzięki której można dozować kropla po kropli na każde ogniwo wydaje się być lepszym pomysłem.

Dwa, czy dajesz olejowi kilka godzin, by spenetrował wnętrze łańcucha a następnie wycierasz zewnętrzne ogniwa, czy może smarujesz i jedziesz? Oczywiście druga opcja jest błędna, z identycznych przyczyn co pryskanie na łańcuch.

Nie zapominajmy też, że niektóre oleje mocniej zbierają brud niż inne.

Napisano

Niby wycieram nadmiar oleju żeby nie było mokro, bo inaczej brudziłbym się jeszcze bardziej. 

Jak to jest że nowy rower albo nowy łańcuch jeździ i jeździ i jest czysty a jak się tymi cudownymi smarami naoliwi to zaraz cały piasek się do tego klei, wszelkie śmieci itd nie mówiąc o tym ze robi się czarny. Może to po prostu kiepskie smary i łańcuch się wyciera a drobinki metalu robią z tego czarną maź?

• Mod Team
Napisano

Fabrycznie jest smar stały, wcale nie jest idealny choć istotnie nie łapie tak brudu, natomiast idealnie klei się do niego piasek.

Po pierwsze - nie panikować.

Po drugie- poczytać o smarach, który do czego się nadaje i jakie ma właściwości, informacji na forum są tony

Po trzecie - łańcuch starczy rozkuć raz a potem zapiąć spinkę, zyskujesz możliwość bezinwazyjnego demontażu nawet gołymi dłońmi choć nikt nie broni używać rękawiczek. Polewanie benzyną jest nie wydajne, zdjęty łańcuch wrzuć do butelki, nalej trochę benzyny i wstrząśnij chwilę, cały brud wyjdzie sam. Smarowanie to formalność, ważniejsze jest żeby zetrzeć nadmiar który łapie brud.

Po czwarte - jeśli nie wyczyścisz reszty napędu równie dokładnie to szybko łańcuch zaciągnie brud z koronek i efekt w postaci czarnego łańcucha masz niemal natychmiastowy...

A na koniec - ...czytaj forum, znajdziesz odpowiedzi na większość twoich pytań

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...