Skocz do zawartości

[kaseta] uszkodzona?

GIANT84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wczoraj podczas wymiany opon oraz czyszczenia napedu zaowazylem ze 2 ostatnie zembatki sa luzne. Rozebralem kasete zeby sprawdzic co jest nie tak, niby wszystko jest ok ale czy to normalne ze te 2 zebatki maja byc luzne?c536e76b22ad0d6a35f6734a9a079e5e.jpg7247dac591ba43a1b020593c63fc17f7.jpg1179212f91cd721dc8f96d671a59f93e.jpg

Napisano

Nie jestem pewien ale chyba dlatego ze są już z "podkładkami dystansowymi"" i nie było już ich jak połączyć z reszta zestawu. W innych modelach np deore xt jest więcej niz dwie luzem. 

• Mod Team
Napisano

Małe zębatki najszybciej się zużywają. Można wymienić tylko małe resztę pozostawiając starą.

Wychodzi trochę taniej niż wymiana całej kasety.

Napisano

Ja zrozumiałem że kolega pisze o tym że są luźne a nie luzem, więc ja odpowiem że nie powinny być luźne...

Napisano

No nie powiem ze nie ma luzu bo taki delikatny jest ale ledwo wyczowalny. Wiem ze nie powinno byc bo idelnie sie powinien zalozyc nq bebenek. Ale podczas jazdy nie ma zadnych przeskokow czy luzow. Wiec chyba jest ok

Napisano

Byly luzne i nie wiedzialem dlaczego ale wlozylem je na miejsce. Zastanawialem sie tylko czy powinny byc luzne czy na stale zamocowane. Bo po zalozeniu wszytko chodzi

Napisano

Luźne po złożeniu i dokręceniu nie mogą być... :icon_exclaim:

Luzem  czyli każda osobno po rezebraniu jest ok.... :icon_exclaim:

• Mod Team
Napisano

Tylko trzeba mięć klucz który tyknie przy 40N. A to już inwestycja.

No i nie demonizujmy, trzeba przykręcić z wyczuciem. 95% użytkowników tak dokręca.

Napisano

akurat u mnie w serwisie jest
jedynie co to kupiłem sam dla siebie taki 2-10 na 1/4 wiec i moja biżuteria rowerowa może czuć się bezpieczna :thumbsup:
a tak na poważnie robienie na dynamometrykach to bajka może i koszt ale dobry jest warty swojej ceny bo w domu będzie działał wieki
a na marginesie powiem że coś sensownego można upolować koło 300 np park tool....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...