kuku83 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Cześć Tematów dotyczących obijania łańcucha o ramę jest sporo, więc łatwo jest znaleźć rozwiązanie tego problemu, za który w większości odpowiedzialny jest luźny łańcuch, lub po prostu osprzęt shimano, który ma wpływ na takie zachowanie łańcucha, ale mój problem wygląda troszkę inaczej dlatego postanowiłem założyć nowy temat. Chodzi mi o to, że gdy pedałuję dość szybko i intensywnie i nagle przestaję pedałować, to wtedy łańcuch odbija się od ramy, głównie zdarza się to na najcięższych przełożeniach. Dodam, że będąc w serwisie rowerowym pytałem czy można coś z tym zrobić, i odpowiadali mi że jest to normalne, z drugiej strony nie wiem czy w ogóle chcieli mi pomóc, bo byłem w okresie letnim, więc roboty mieli w bród i może nie chcieli się babrać, nieważne. W związku z tym chciałbym Was zapytać, czy Waszym zdaniem jest to normalny objaw ??? Z góry dzięki za pomoc.
mariusz231 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 W ktorym miejscu sie obija o rame najbardziej? Dlugosc masz dobra nie jest on czasami do wymiany?
kuku83 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 No właśnie przejechane mam 1400km. więc jeszcze do wymiany nie jest, w serwisie sprawdzili mi naciągnięcie, no i czy nie jest jeszcze rozciągnięty i niby jest o.k. A o obija się o dolny trójkąt, czyli standardowo gdzie obija się łańcuch po wjechaniu w dziurę.
arroyo Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Normalka, nie jestem ekspertem żeby fachowo to wyjaśnić ale chodzi o to, że przełożenie na małych ząbkach kasety jest tak duże, że bębenek piasty czasami nie ogarnia i chwilę trwa zanim się załączy wolnobieg. Aby rozwiązać problem musiałbyś wymienić lub przeserwisować bębenek ale w dość specyficzne sposób i ogólnie robota nie warta świeczki. To nie jest wina łańucha!
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2014 Tak jest to wina nie do końca sprawnych zapadek.
kuku83 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 Hmm, dziwne, miałem ostatnio problem ze zbyt dużym przekręcaniem się korby zanim zacząłem pedałować, za co winę ponosi również bębenek (też z dzięki Wam to wiem), więc oddałem rower do serwisu, gdzie został bębenek przesmarowany i sprawdzony, no i niby jest o.k. już nie ma takiego luzu, więc uważam że bębenek jest sprawny.
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2014 Oddałeś rower na serwis by serwisowali wolnobieg ? nie lepiej nowy kupić ?
kuku83 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 Wiesz, oddałem go aby sprawdzili mi wolnobieg, gdyby okazało się że jest uszkodzony, to oczywiście został by wymieniony, ale serwisant stwierdził, że wystarczyło nałożyć nowy smar ponieważ wszystko jest w porządku.
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2014 Smar ... na zapadki, seriously ? Zmień serwis
kuku83 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 No chyba będę musiał, a póki co będę jeździł. Dzięki.
AdaskoKross Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 · Ukryte przez Maniak, 7 Grudnia 2014 - nabijanie postów cd. Ukryte przez Maniak, 7 Grudnia 2014 - nabijanie postów cd. Smar ... na zapadki, seriously ? Zmień serwis A co ?! Najlepiej kilo ŁT-43 to zapadki się ie zużyją
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.