Skocz do zawartości

[korba] 3-rzędowa, rezygnacja z jednej zębatki.

Darek14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Laik pyta:

w rowerze Focus Black Forest 2.0 

http://www.focus-bikes.com/gb/en/bikes/2014/mtb-fullsuspension/black-forest-29r/black-forest-29r-20.html

posiadam korbę FSA 40/30/22, przerzutka i manetka to XT z przełącznikiem (wg mechanika) 3/2.

Zębatki powoli zbliżają się do swojego końca i -przy okazji ich wymiany- chciałbym przejść na dwie tarcze z przodu.

I teraz pytanie: czy wystarczy po prostu zamontować do posiadanej korby tarcze 38/24 i wszystko będzie działać bez problemu? 

Czy potrzeba jeszcze innych zabiegów?

Napisano

Mam dwa blaty i mam przerzutki XT (3x9) wystarczy na przedniej przerzutce ograniczyć śrubką max. wychylenie przerzutki i działa bez problemu ;) Należy tylko pamiętać żeby potem na siłę nie próbować zmienić biegu na 3 bo i tak się nie będzie dało :P

Napisano

Pamiętajmy o linii łańcucha. Żeby dało się komfortowo jeździć na biegu 30-36 trzeba przesunąć nieco blaty w lewo przy pomocy podkładek przy suporcie. Idealnie byłoby mieć środkową koronkę kasety celującą dokładnie między dwa blaty korby.

Napisano

Chyba że ktoś ma m590 od shimano gdzie linia łańcucha jest, delikatnie  mówiąc, nie taka jak trzeba wiec przy ściągnieciu największego blatu w zasadzie nie trzeba nic kombinować.

Napisano

Pamiętajmy o linii łańcucha. Żeby dało się komfortowo jeździć na biegu 30-36 trzeba przesunąć nieco blaty w lewo przy pomocy podkładek przy suporcie. Idealnie byłoby mieć środkową koronkę kasety celującą dokładnie między dwa blaty korby.

Polemizowałbym. Zwalasz największą lub dajesz zamiast niej RR, a młynek i średnia zostają na miejscu. Blokujesz manetkę na 2s lub skok przerzutki i tyle.

Temat był przerabiany na forum już parę razy.

Napisano

zebatki od 2 i 3 biegu skręcone sa tymi samymi śrubami/kominami. Przy tym zabiegu pozbywasz sie 3 więc żeby zamocować do korby sama 2 zebatke musisz kupić krótsze kominy (bodajże 4mm) albo znaleźć jakieś podkładki pod to ale ciężko o takie podkładki :) 

Napisano

Nie do końca to gra jak należy. Można takie rozwiązanie przyjąć jako przejściowe na jakiś czas ale na pewno nie na stałe.

Pogrzeb w moich postach, niedawno o tym pisałem w tym dziale, masz tam napisane co i jak. Nie chce mi się po raz kolejny tego opisywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...