Darek14 Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Laik pyta: w rowerze Focus Black Forest 2.0 http://www.focus-bikes.com/gb/en/bikes/2014/mtb-fullsuspension/black-forest-29r/black-forest-29r-20.html posiadam korbę FSA 40/30/22, przerzutka i manetka to XT z przełącznikiem (wg mechanika) 3/2. Zębatki powoli zbliżają się do swojego końca i -przy okazji ich wymiany- chciałbym przejść na dwie tarcze z przodu. I teraz pytanie: czy wystarczy po prostu zamontować do posiadanej korby tarcze 38/24 i wszystko będzie działać bez problemu? Czy potrzeba jeszcze innych zabiegów?
Selvan82 Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Mam dwa blaty i mam przerzutki XT (3x9) wystarczy na przedniej przerzutce ograniczyć śrubką max. wychylenie przerzutki i działa bez problemu Należy tylko pamiętać żeby potem na siłę nie próbować zmienić biegu na 3 bo i tak się nie będzie dało
Darek14 Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Napisano 4 Grudnia 2014 Jak napisałem wyżej, manetka to podobno (wg mechanika) 3/2.
djzatorze Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Pamiętajmy o linii łańcucha. Żeby dało się komfortowo jeździć na biegu 30-36 trzeba przesunąć nieco blaty w lewo przy pomocy podkładek przy suporcie. Idealnie byłoby mieć środkową koronkę kasety celującą dokładnie między dwa blaty korby.
Bejker Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Chyba że ktoś ma m590 od shimano gdzie linia łańcucha jest, delikatnie mówiąc, nie taka jak trzeba wiec przy ściągnieciu największego blatu w zasadzie nie trzeba nic kombinować.
ishi Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Pamiętajmy o linii łańcucha. Żeby dało się komfortowo jeździć na biegu 30-36 trzeba przesunąć nieco blaty w lewo przy pomocy podkładek przy suporcie. Idealnie byłoby mieć środkową koronkę kasety celującą dokładnie między dwa blaty korby. . Polemizowałbym. Zwalasz największą lub dajesz zamiast niej RR, a młynek i średnia zostają na miejscu. Blokujesz manetkę na 2s lub skok przerzutki i tyle. Temat był przerabiany na forum już parę razy.
Darek14 Napisano 4 Grudnia 2014 Autor Napisano 4 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie: co to jest RR?
kinder85 Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 zebatki od 2 i 3 biegu skręcone sa tymi samymi śrubami/kominami. Przy tym zabiegu pozbywasz sie 3 więc żeby zamocować do korby sama 2 zebatke musisz kupić krótsze kominy (bodajże 4mm) albo znaleźć jakieś podkładki pod to ale ciężko o takie podkładki
Roonin Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Nie do końca to gra jak należy. Można takie rozwiązanie przyjąć jako przejściowe na jakiś czas ale na pewno nie na stałe. Pogrzeb w moich postach, niedawno o tym pisałem w tym dziale, masz tam napisane co i jak. Nie chce mi się po raz kolejny tego opisywać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.