PawPil Napisano 28 Listopada 2014 Napisano 28 Listopada 2014 Chce wymienić pedały te obecne są trochę ważą i są dość ciężkie, myślałem nad mechanicznymi. Czy zmieszczę się do 70? za lekkie pedały które wytrzymają ok.2tys rocznie większości w terenie? Z góry dzięki za podpowiedz!
martinw Napisano 28 Listopada 2014 Napisano 28 Listopada 2014 Jak pedały to tylko na maszynach. Są znacznie lżejsze 200-300g /para, nie łapią tak szybko luzów i więcej wytrzymają niż kulkowe. Najlepiej żeby obejma była zintegrowana (jeden odlew). Mocowanie standardowe na klucz płaski. Kiedyś miałem accenty odkręcane od strony osi na imbus i o ile na początku takie rozwiązanie wydawało mi się przyzwoite tak w momencie gdy gwinty się zapiekły o mały włos nie poobrabiałem dziadostwa. Pedały były świetne, ale ten patent spędzał sen z powiek. Z dobrych i w miarę budżetowych to Author 427. Ok. 80zł, może znajdziesz taniej. Jeździłem jakiś czas i bez zastrzeżeń.
Selvan82 Napisano 28 Listopada 2014 Napisano 28 Listopada 2014 Nie wiem o jakie dokładnie Ci pedały chodzi ale jeśli masz na myśli takie zwykłe do roweru górskiego to w tej cenie bez problemu kupisz VP na łożyskach maszynowych http://rowertour.com/vp-pedaly-platformowe-vp-196-lozyska-maszynowe.html Zdecydowanie lepiej wybrać na maszynach, kulkowe są do d.
Gość Napisano 29 Listopada 2014 Napisano 29 Listopada 2014 Chce wymienić pedały te obecne są trochę ważą i są dość ciężkie, myślałem nad mechanicznymi. Czy zmieszczę się do 70? za lekkie pedały które wytrzymają ok.2tys rocznie większości w terenie? Z góry dzięki za podpowiedz! Ja niedawno kupowałem pedały i niestety okazało się, ze od strony suportu nie ma uszczelnienia. Rozebrałem je bo zacząłem czuć kulki i okazało sie, że właśnie od tej strony jest sporo brudu. A po drugiej stronie zamkniętej plastykowym kapslem czysto. Wymyłem w benzynie, nasmarowałem porządnie i złozyłem. A z taśmy samowulkanizującej zrobiłem coś w rodzaju uszczelek owiając ja na osiach prze wejściach do korpusów. Zobczymy jak to się sprawdzi w praktyce. W każdym razie zwracaj uwagę na uszczelnienie pedałów, bo rozbieranie i składanie jest trochę pracochłonne (każdy pedał ma 26 malutkich stalowych kulek). Korpusy są przykręcone do obudów śrubkami tak mocno, że trzeba użyć bardzo dobrego klucza imbusowego aby je odkręcić (tanie imbusy robiły się okrągłe).
Mod Team michuuu Napisano 29 Listopada 2014 Mod Team Napisano 29 Listopada 2014 myślałem nad mechanicznymi. Mechaniczne to te z łożyskami ślizgowymi i również z łożyskami tzw. maszynowymi (kulkowymi). No chyba że gdzieś widziałeś elektryczne. które wytrzymają ok.2tys rocznie większości w terenie? Większość wytrzyma 2tys.km rocznie. Pytanie tylko ile lat.
realkrzysiek Napisano 29 Listopada 2014 Napisano 29 Listopada 2014 Zdecydowanie lepiej wybrać na maszynach, kulkowe są do d. Moje XTRy są nie do przebicia. Są może i ciężkie, ale lepszych SPD jeszcze nie spotkałem, do tego można dokupić każdą część. Tylko to inna półka cenowa.
PawPil Napisano 29 Listopada 2014 Autor Napisano 29 Listopada 2014 Moje XTRy Niestety SPD na razie odpadają, może za rok. Bo tu już i w buty musiałbym zainwestować. Większość wytrzyma 2tys.km rocznie. Pytanie tylko ile lat. Myślę, że ok. 1,5 roku zanim nie zmienię na SPD. Z dobrych i w miarę budżetowych to Author 427. Ok. 80zł, Nie wiem o jakie dokładnie Ci pedały chodzi ale jeśli masz na myśli takie zwykłe do roweru górskiego to w tej cenie bez problemu kupisz VP na łożyskach maszynowych http://rowertour.com...-maszynowe.html Właśnie o czymś takim myślałem. Dzięki za podpowiedź!
cyrkowiec Napisano 2 Grudnia 2014 Napisano 2 Grudnia 2014 ns bikes ma jakies platformy na maszynach więc trza poszukać
maciejga Napisano 3 Grudnia 2014 Napisano 3 Grudnia 2014 A co myślicie o takich: http://allegro.pl/pedaly-wellgo-lu-c27-z-jednego-kawalka-al-super-i4821372788.html nie są co prawda maszynowe jak VP 196 ale są z jednego kawałka aluminium.
PawPil Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Napisano 3 Grudnia 2014 Też o nich myślałem, przede wszystkim są lekkie i niezbyt drogie;)
AdaskoKross Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Przecież spd 520 są na kulkach i nikt nie narzeka :-) Warto w spd zainwestować teraz Boże Narodzenie to może namów tam kogo trzeba :-) ( Jak byś brał jakieś buty to z klamrą i żadne inne )
PawPil Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Napisano 7 Grudnia 2014 Na św. Mikołaja nie mam co liczyć Wszystko fanie tylko pedały to 100zł + 250 buty, po za tym nigdy nie jeździłem na spd
szybkilopez Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 A co myślicie o takich: http://allegro.pl/pedaly-wellgo-lu-c27-z-jednego-kawalka-al-super-i4821372788.html nie są co prawda maszynowe jak VP 196 ale są z jednego kawałka aluminium. Jeśli masz małą stopę to ok bo platforma skromna 88x64
Ziemko Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 Większość wytrzyma 2tys.km rocznie. Pytanie tylko ile lat. Od kiedy to trwałość mechanizmu ocenia się na podstawie lat? Ja posiadam te http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/uniwersalne-platformowe/p,pedaly-vp-196-vp,38530.html i obecnie przejechane na nich 10kkm (na platformach jeżdżę jedynie zimą). Mają już drobne luzy ale jeszcze nie myślę do nich zaglądać.
Mod Team michuuu Napisano 8 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2014 Od kiedy to trwałość mechanizmu ocenia się na podstawie lat? Czytaj ze zrozumieniem! 2tys. rocznie x czas i masz przebieg całkowity. Przecież to nie jest takie trudne.
Ziemko Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 Rozumiem że tak liczysz. Choć nie wiem po co. Info że coś wytrzymuje np 6kkm w zupełności wystarcza
Mod Team michuuu Napisano 8 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2014 Choć nie wiem po co. Bo pacjent sugerował że na trochę bo później itd. Wystarczy ,nikt nam doktoratu nie da za czepianie się słówek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.