rodszyld69 Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 Ma to być rower dla syna (piąta klasa podstawówki) My sie produkujemy ale dobrze by było jakbyś podał wzrost i długość nogi syna, aby wiedzieć jaki rozmiar ramy będzie dla niego odpowiedni
Sansei6 Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 Ja bym był za Hexem... nie wiem czy młody potrzebuje hydraulików (wykorzysta różnicę) i czy będzie się tym chciał bawić i obsługiwać... no i nie wieadomo ile będzie jeździł, Kross prostrzy i spokojniej...
waldekgot Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 Młodego mierzyłem teraz nie pamiętam ile to było (po południu jeszcze raz pomierzę to napisze) i przymierzał w sklepie rower, to wychodzi prawie rama 17-19 cali, no ale cały czas rośnie czyli 19 będzie raczej ok. W sezonie będzie jeździł codziennie ale raczej krótkie odcinki, szkoła koledzy ,rzadko gdzieś dalej. Dla niego liczy się ładny wygląd roweru , marka trochę też (bo wiadomo w szkole gadają i porównują) ale on taki jest że przyjmie wszystko jak się mu wytłumaczy. Miałem Tiesso przez pare miesięcy, zrobiłem na nim ~ 3000-3500 km i raczej bym go drugi raz nie kupił. Tu masz jeszcze x9 ale tylko w rozmiarze M https://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-KROSS-HEXAGON-X9-M-CZARNO-NIEB-MAT-2014-WERSJA-EKSPORTOWA/3053 M to chyba 19 cali , to taki jak potrzebuje.
waldekgot Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 My sie produkujemy ale dobrze by było jakbyś podał wzrost i długość nogi syna, aby wiedzieć jaki rozmiar ramy będzie dla niego odpowiedni Wzrost 160 cm , długość nogi 75cm
rodszyld69 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Wzrost 160 cm , długość nogi 75cm Według wzrostu pasuje 16" według nogi to i 17" może podejść. Dobrze by było jakbyś syna przymierzył do tych dwóch rozmiarów w najbliższym sklepie rowerowym.
waldekgot Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 Według wzrostu pasuje 16" według nogi to i 17" może podejść. Dobrze by było jakbyś syna przymierzył do tych dwóch rozmiarów w najbliższym sklepie rowerowym. No byłem w sklepie i mierzył i 17 i 19 , boje się że 17 za rok będzie za mały bo rośnie jak na drożdżach. Z rozmiarem to jakoś pewnie dam rade gorzej z marką i modelem bo coraz ciężej wybrać.
rodszyld69 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 @@sokmalinowy, podał dobrą ofertę Krossa. Co do rozmiaru to może być tak że jak kupisz większy to synowi będzie nie wygodnie i może zniechęcić się do jazdy rowerem. Następnym zagrożeniem przy jeździe za dużym rowerem jest możliwość że syn może poobijać lub uszkodzić sobie "klejnoty" o górną rurę. Rozmiar ramy dobiera się idealnie pod wzrost, wtedy jest większy komfort i radocha z jazdy.
waldekgot Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 No i o taką podpowiedź mi chodziło , w najbliższych dniach jadę jeszcze raz do sklepu do przymiarki roweru i najprawdopodobniej kupię tą X9.
waldekgot Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 No i po przemyśleniach i przymiarkach padło na te dwa modele : https://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-KROSS-HEXAGON-X9-M-CZARNO-NIEB-MAT-2014-WERSJA-EKSPORTOWA/3053 http://www.activsport.eu/product-pol-19518-Rower-gorski-Kross-Level-A2-M-19-czarno-niebiesko-pomaranczowy.html level a2 jest w sklepie w mojej okolicy do kupienia za niecałe 1500 , a tą x9 musiałbym kupić przez neta. Proszę o pomoc w ostatyecznym wyborze.
rodszyld69 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Proszę o pomoc w ostatyecznym wyborze. Zdecydowanie Hexagon
waldekgot Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Napisano 7 Grudnia 2014 Szczerze mówiąć to wolałbym kupić w moim sklepie bo wiadomo jak się coć stanie na gwarancji to sklep jest pod ręką a tak trzeba rower wysyłać i to chyba na własny koszt. No i zastanawiam się nad tymi tarczówkami czy mu są potrzebne , tzn czy w przyszłości nie będzie z nimi więcej problemów niż pożytku.
rodszyld69 Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 Szczerze mówiąć to wolałbym kupić w moim sklepie bo wiadomo jak się coć stanie na gwarancji to sklep jest pod ręką a tak trzeba rower wysyłać i to chyba na własny koszt. Jeżeli preferujesz zakup w sklepie stacjonarnym to bierz A2, chodź to jest gorszy wybór. Co do gwarancji to w tym sklepie kupujący wysyła na własny koszt, chyba że ustalisz ze sklepem o zwrot kosztów ale wtedy powinieneś mieć to na piśmie. No i zastanawiam się nad tymi tarczówkami czy mu są potrzebne O to zapytaj się samego zainteresowanego Według mnie hamulce tarczowe są lepsze i zwiększają bezpieczeństwo rowerzysty poprzez większą skuteczność hamowania
Sansei6 Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 Z tarczówkami ogólenie lepiej, ale czy z hydraulikami... o nie jednak więcej zachodu niż o zwykłe tarczówki powiedzmy mechaniczne Ja tam już nigdy z tarczówek nie zrezygnuję.
waldekgot Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Napisano 7 Grudnia 2014 Z wyglądu ładniejszy Level ,ale osprzęt lepszy w x9 , teraz tylko decyzja czy kupić przez neta. Boje się że jak sie coś zepsuje to trzeba będzie ponosić koszty no i czekać na naprawę ale z drugiej strony co ma się w nowym rowerze zepsuć.
rodszyld69 Napisano 7 Grudnia 2014 Napisano 7 Grudnia 2014 Boje się że jak sie coś zepsuje to trzeba będzie ponosić koszty no i czekać na naprawę ale z drugiej strony co ma się w nowym rowerze zepsuć. Ja w ubiegły roku kupowałem przez neta rower sporo droższy od tego Hexa. Przez ten okres wymieniłem siodło bo oryginalne nie pasowało pod moje d....o , do tego odpowietrzałem hamulce, wymieniłem klocki i założyłem inne opony. Oczywiście był jeszcze serwis amortyzatora i prostowałem hak. Nic więcej nie robiłem przy swoim rowerze.
waldekgot Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Napisano 15 Grudnia 2014 Zamówiony hexagon x9 (ten z linku) jutro ma przyjść...
sokmalinowy Napisano 15 Grudnia 2014 Napisano 15 Grudnia 2014 ^ Aktualnie rozważam zakup tego x9 albo a3
5z0p3n Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 Te 2 wchodza także w mój obieg zainteresowań. Jednak ciekawa propozycja to także Unibike Fusion Disc ma lepszy amortyzator XCM
ILC Napisano 16 Grudnia 2014 Napisano 16 Grudnia 2014 Ja zaproponuję takiego Rometa http://allegro.pl/rower-gorski-romet-rambler-r-line-1-0-2014-wyprz-i4888334361.html, trochę droższy jednak według mnie warto dołożyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.