AndrzejAA Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 Cześć, naczytałem się dużo na różnych stronach (Wasze forum, wRower, opisy sklepów internetowych), ale nie chcę dobrać nieprawidłowych komponentów, więc zwracam się do Was o pomoc. Po ponad 20 tys. km przyszła kolej na kolejną wymianę napędu (tak duży dystans uzyskałem, stosując technikę trzech łańcuchów). Mam rower trekingowy (Trek 7100 z 2011 roku), około 15% dystansu pokonuję w terenie. Nie jestem zbyt dobry w odczytywaniu konfiguracji komponentów, więc podam ogólne informacje o stanie obecnym: - rama 20-calowa, koła 28-calowe, - piasta Shimano Parallax, - kaseta Shimano 7-rzędowa (11-28T), prawdopodobnie model CS-HG41, - przerzutka tylna Shimano Acera, - przerzutka przednia podobna do Shimano C102, - korba 3-rzędowa Shimano (44-28T), - klamkomanetki Shimano, wyglądają jak ST-EF51 3x7, - łańcuchy Sram, chyba PC-850. Do wymiany są kaseta, tylna przerzutka, korba wraz z suportem. Komponenty, które wybrałem po oczytaniu się: - kaseta Shimano CS-HG41 7-rzędowa (11-28T), - tylna przerzutka, z którą mam problem, bo albo Shimano Deore RD-M592 SGS (wózek 45T), albo Shimano RD-M662 SLX Shadow GS (wózek 34T), jednak jestem bardziej skłonny ku drugiej. Suport i korba – myślę o połączeniu na Octalink, bo wyczytałem o nim wiele dobrego, jednak mam trudności ze znalezieniem sklepu (Bikestacja ma przykładowo Octalinki tylko do jazdy rekreacyjnej) i nie znam wymiarów suportu (będę musiał najpewniej odwiedzić serwis rowerowy). Przednia przerzutka raczej pozostaje, bo nie mam z nią problemów. Do tego jakiś łańcuch. Fundusze, które mogę przeznaczyć są raczej średnie, bo jestem tylko amatorem. Powiedzmy do 800 zł. Chciałbym kupić części w maksymalnie jednym-dwóch sklepach, żeby obniżyć koszty przesyłki. Czy możecie mi coś doradzić?
Mod Team Puklus Napisano 13 Listopada 2014 Mod Team Napisano 13 Listopada 2014 Kaseta jest ok, Miedzy deore a slx nie ma specjalnej różnicy, slx jest lżejszy. Długość wózka jak sam wiesz dobiera sie do napędu. Możesz sobie wziąć GS mimo ze masz 3x7 jeżeli wiesz czym to grozi i będziesz unikał niebezpiecznych przełożeń inaczej weź SGS. Suporty na octalink są dosć wytrzymałe, jak sie zdecydujesz na konkretny model korby, to sie do niej dobierze suport.
asmo Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 jeśli byłbyś zainteresowany to mam na sprzedaż przerzutki przód, tył, manetki bez linek ale z pancerzami m310 3x8 za 50zł + do tego kasete,
modrzew Napisano 13 Listopada 2014 Napisano 13 Listopada 2014 Co to są "octalinki tylko do jazdy rekreacyjnej"?
AndrzejAA Napisano 13 Listopada 2014 Autor Napisano 13 Listopada 2014 Szukałem korby dla napędu 3x7 na Octalink, jednak w sklepie rowerek.pl znajduję wyłącznie dla 9-rzędowych, a w Bikestacji wszystko dla 7-rzędowych zostało wyprzedane. Jak wyczytałem na forum w tym temacie, skorzystanie z korby do napędu 9-rzędowego w napędzie 7-rzędowym jest możliwe. Rozumiem, że koronki są w takiej korbie bliżej siebie, co ogranicza zakres przełożeń. Dobrze myślę? W takim wypadku lepiej byłoby wybrać wspomnianą tylną przerzutkę Shimano RD-M662 SLX GS, skoro musiałbym dbać o przełożenie. Wtedy dobrałbym mechanizm korbowy Shimano Alivio FC-T4010. Puklus, staram się nie stosować niebezpiecznych przełożeń, a jeśli już to robię, to tylko z roztargnienia i szybko wracam do prawidłowego ustawienia. asmo, na razie pozostanę przy 3x7 i wymianie najpotrzebniejszych komponentów, choć to duże kółko wygląda intrygująco. modrzew, możliwe, że użyłem skrótu myślowego, bo nie jestem ekspertem nomenklatury rowerowej. We wszystkich suportach Bikestacji jest notatka, że „Przeznaczony do jazdy rekreacyjnej”, np. tutaj.
beskid Napisano 14 Listopada 2014 Napisano 14 Listopada 2014 Z tymi korbami to nie jest tak jak myślisz bo pomyliłeś z kasetą. Tu faktycznie na takie same bębenki "poupychali" więcej koronek czyli wszystko jest ciaśniej. Korb to nie dotyczy. Każda korba obecnie nie dedykowana pod napęd 10-owy będzie normalnie pracować na kasecie 7 rz. Odległości między blatami w takich korbach to standard a zwraca się uwagę tylko na ilość zębów na poszczególnych zębatkach. Również polecam mocowanie typu octalink. Nie czytaj tych pierdów w stylu "do jazdy rekreacyjnej" bo to w przypadku mocowania typu kwadrat/octalink nawet nie jest śmieszne tylko żałosne.
Mod Team Puklus Napisano 14 Listopada 2014 Mod Team Napisano 14 Listopada 2014 Puklus, staram się nie stosować niebezpiecznych przełożeń, a jeśli już to robię, to tylko z roztargnienia i szybko wracam do prawidłowego ustawienia. No to z roztargnienia możesz sobie urwać hak albo połamać przerzutkę Chociaż jeżeli masz kasetę 11-28 to będzie to na styk.
AndrzejAA Napisano 14 Listopada 2014 Autor Napisano 14 Listopada 2014 Skoro tak, to ja wolę model RD-M592 SGS, bo ostatnio to roztargnienie przydarza mi się zbyt często. Zebrałem taki zestaw do wymiany: - kaseta Shimano CS-HG41-7, - tylna przerzutka Shimano RD-M592 SGS, - mechanizm korbowy Shimano Alivio FC-T4010. Wkład suportu wybrałem zalecany w opisie korby – Shimano BB-ES25, tylko jak dobrać wersję? Czeka mnie dodatkowa wizyta w serwisie? Co z łańcuchem? Czy Shimano CN-HG71 116 jest godny polecenia? A może KMC X8.93 8rz 116?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.