Skocz do zawartości

[hamulec przód] hayes hfx9 - 180mm vs 203mm

mane

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nadszedł czas na zakup hamulca na przód i będzie to hayes hfx9.

Ale mam dylemat i jest to wielkość tarczy - rozmyślam czy wziąć 180 czy 203mm. Z jednej strony 180-tka którą mam na tyle ma sporą siłę hamowania i spełnia swoje zadanie doskonale, lecz z drugiej strony 203 pewnie będzie jeszcze mocniejsza, i ta moc może się przydać...

Mój amorek to Drop Off 4, więc myślę, że nie polegnie od większej tarczy, ale pewnie ze 180-tką przetrwa dłużej (i to dla mnie ważny czynnik).

Kolejną rzeczą jest też tzw gotowanie się tarczy np na długich zjazdach, ale myslę, że nie będzie wielkiej różnicy...

Cena nie gra roli, bo różni je jakies 20zł, waga czy wygląd również mnie nie obchodzą.

Mój styl jazdy to lekki freeride, czasem jakieś 'zabawy' na mieście.

Co myślicie o tym?

Z góry dzięki za pomoc w wyborze.

Pozdro

Napisano

ja bym wziął tarcze 203. Masz dobrego amorka więc tak jak mówisz nie polegnie ci szybko i jak mówisz że na wadze ci nie zależy to tymbardziej. Z resztą to hydraulik więc dawkowanie mocy jest wyśmienite. Ja mam deore 535 z tarczą 160mm i żałuje że nie wziąłem 203mm. A moim zdaniem trzeba mieć mocny hampel z przodu bo nigdy nic nie wiadomo. I w ogóle łatwiej triki będzie ci się robić bo do całkowitego zablokowania koła będzie potrzebował tylko jednego palca :-)

Zrobisz jak zechcesz bo w sumie 180 też jest nie zła, ale ja bym był nadal przy 203 bo mocy zamowania nigdy nie zawiele.

Napisano

ja mialem 160 na przodzie ale wymienilem na 203 w sumie na wyrost, bo moj styl jazdy to xc czesto tez zjazdy gorki itp.. na wygladzie mi nie zalezalo ale nie bede ukrywal ze tarcza 203 mm dodala uroku :) ja bym bral na Twoim miejscu 203, amora masz dobrego takze podola wyzwaniu B) nawet jesli tej tarczy w pelni nie wykorzystasz to mimo wszystko mysle ze warto kupic wieksza i miec zapas :P przynajmniej ja tak do niektorych spraw podchodze, pozdr.

Napisano

Mam ten hamulec właśnie z tarczą 203 (niedawno kupiłem). Jest świetny. Boje sie tylko troche o moje Duro. Ale drop off wytrzyma na pewno. Kumpel z którym jeżdże ma hayesa 203 z drop off'em (ale 2 półki) od 2 lat i nic sie z nim nie stało. Polecam ten hamulec, zwłaszcza z tarczą 203 :huh:

Napisano

Widzę, że praktyczie wszystkie opinie przemawiają za 203, tak więc na 99% zdecyduję się własnie na taki rozmiar.

Dzięki wszytkim za odpowiedź.

Pozdro

Napisano

bierz 203, ja przechodzac z xc na enduro,fr postanowiłem nie zmieniac tarczy i pozostałem przy hfx 9 160 i to był bład, czasem poprostu brakuje siły hamowania przy bardzo szybkim zjezdzie. do xc 160 była idealna ale przy fr jest do niczego , tak więc bierz tarcze 203

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...