Skocz do zawartości

[1500-2000] Rower Crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@shiryu

matematyka jest jedna, i to w całym wszechświecie

i gdzie ty widzisz identyczność? skoro w rozpiętości przełożeń jest różnica ok. 30%

wiem, ciężko zrozumieć, że do komfortowego poruszania się zwykłemu rowerzyście potrzebne są niskie przełożenia

@modrzew

jak z czymś wyskoczysz ...

Napisano

matematyka jest jedna, i to w całym wszechświecie

Według tejże matematyki, jak wyprowadzam psa na spacer, to każde z nas ma średnio po trzy nogi. Statystycznie rzecz biorąc, w takim razie mój pies powinien zacząć się nieco chwiać, ja zaś powinienem znacząco zyskać na stabilności (wzrost ilości nóg o 50%!). Kurczę... Żyję w innym wszechświecie, bo jakimś cudem to tak nie działa :P

gdzie ty widzisz identyczność? skoro w rozpiętości przełożeń jest różnica ok. 30%

Może weź w końcu przeanalizuj dane z kalkulatora i przestań pieprzyć  :wallbash: Gdzie widzę identyczność? Przykładowo na przełożeniach: 1x1 vs 1x2 (odpowiednio cross i MTB, koło 700x38 vs 26x1,95-2,1, dalej będzie analogicznie), 1x3 vs 1x4 i 1x5 vs 1x6. Różnica przy tej samej kadencji nie przekracza 100 m na godzinę. Na wyższych biegach przełożenia są przesunięte względem siebie o mniej więcej kilometr. Na przełożeniach 2x2 masz przykładowo 11,3 vs 10,6 km/h, a na 2x3 na obu typach - o ok 2 km/h więcej. Inaczej mówiąc: tam, gdzie potrzebujesz, żeby było miękko, na 6 używanych przełożeń w crossie aż trzy masz I-DEN-TYCZ-NE jak w MTB. Teraz dotarło?

A, jeszcze jedno: różnica rozpiętości przełożeń wynosi 537 vs 582 %. Za skarby świata nie chciało mi z tego wyjść 30%, więc niechybnie z innego wymiaru piszę :P

Zwykłemu rowerzyście mało będzie blat 28 i   30 lub 32 z tyłu ????

Ja to widocznie jestem niezwykły, bo jednak nie starczyło ;) Ale też mam parę -nastoprocentowych podjazdów w okolicy i brakowało mi nogi, żeby się na nie dostać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...