modrzew Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 W Polsce to taka norma, ludzie znają przeważnie 2 typy rowerów: "góral" i "kolarzówka", gdzie pierwszy jest rowerem "do wszystkiego" a drugi to takie coś na czym jeżdżą starsi panowie w lajkrach i młodsi panowie w "tór de frans" Gość powyżej juz kolejny raz proponuje kupno MTB i zrobienie z niego pokraki po wymianie połowy osprzętu. Taki rower zrobiony w przemyślany sposób można kupić od razu i nazywa się on właśnie cross. I nie bez powodu ma większe koła niż klasyczne MTB 26", choć i tu jak wiadomo się pozmieniało. I geometria jest od razu bardziej "odterenowiona" nie tylko na zasadzie "tu damy krótszy mostek".
MatysB Napisano 10 Listopada 2014 Autor Napisano 10 Listopada 2014 Panowie powiedziałem gdzie będę i jak będę jeździć. Doradzicie więc co mam wybrać aby w sposób komfortowy dojechać do miasta i móc po nim bez obaw jeździć. W traktacie wakacji chciałbym także wybrać się w dwie dłuższe trasy.
rodszyld69 Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 Będę jeździć głównie po drogach utwardzonych, w mniejszej ilości po drogach gruntowych i pawie w cale po leśnych ścieżkach. Do takiej jazdy cross jest idealny. Chyba, że mówiąc teren nazywasz każdy długi / stromy podjazd nawet ten, którego nawierzchnią jest asfalt czekający mnie w przyszłości. Po to masz trzy tarcze z przodu i 9 lub 10 koronek z tyłu abyś z nich korzystał.
MatysB Napisano 10 Listopada 2014 Autor Napisano 10 Listopada 2014 Idę negocjować cenę w dalszym ciągu. Rodszyld zapewne śledzisz cały temat więc doradz jak jeszcze coś wyciągnąć od sprzedawcy. Doradzicie takze jaki rozmiar ramy w rowerze Zethos GTS będzie odpowiedni (19" czy 21") dla osoby mierzącej 179cm wzrostu oraz posiadającej 80cm w kroku? Wzrost był mierzony na boso przy ścianie. Wysokość w kroku była mierzona na boso przy ścianie. Nogi były praktycznie złączone, dzieliło je może 2cm odległości między palcami, stopami były złączone. Na wysokości 81cm pocierałbym klejnotami o ramę Miałem w tej kwestii różne opinie więc zapraszam do dalszej rozmowy.
rodszyld69 Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 Już Ci pisałem 19" jeśli weźmiesz 21"to górna rurą będzie Tobie szukać po klejnotach. Mój cross ma w przekroku 82 cm, najlepiej będzie jak spytasz się sprzedawcę o ten wymiar. Wtedy będziesz miał jasność jaki rozmiar wybrać. Co do gratisów to nie mogę Ci doradzić, poproś o dołożenie jakiegoś oświetlenia. Tą cene którą dostałeś na Zethosa jest dobra więc za dużo grafików sprzedawca Ci nie da
MatysB Napisano 10 Listopada 2014 Autor Napisano 10 Listopada 2014 Oki. Maila napisałem ale mamy już późną porę więc nie nie prędko dostanę odpowiedź.
jip Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 Gość powyżej juz kolejny raz proponuje kupno MTB i zrobienie z niego pokraki po wymianie połowy osprzętu. Dzięki :/ Akurat na takiej pokrace jeździło mi się bardzo dobrze po polskich drogach. W przeciwieństwie do 28/29" Parę lat temu był szał na 29" teraz zaczyna się na 27,5", moda, a tu trzeba rozsądnie na drogi spojrzeć.
FigoiFago Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Mam 176 cm. wzrostu i Zethosa z ramą 19". Rower
MatysB Napisano 11 Listopada 2014 Autor Napisano 11 Listopada 2014 Już rozmawiałem ze sprzedawcą i wiem, że dla mnie idealny będzie rozmiar 19".
jip Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Wiesz, że oponki Zethosa to SmartSam (bardzo zacne same w sobie) 1.6 i balon w nich będzie (czyt. amortyzacja) m/w taki jak w szytce 1.2-1,3 w szosie? Edit: Aaa i jeszcze pompować o jednego bara więcej, żeby nie było flaka i snejków?
MatysB Napisano 11 Listopada 2014 Autor Napisano 11 Listopada 2014 Jestem na tyle początkujący, że taka informacja mi uciekła. Dziękuję Ci za nią
jip Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 Aż sobie pozwolę wkleić http://www.forumrowerowe.org/topic/173108-waga-czy-rozmiar/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.