Skocz do zawartości

[do 2200zł] Rower cross

MatysB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Polsce to taka norma, ludzie znają przeważnie 2 typy rowerów: "góral" i "kolarzówka", gdzie pierwszy jest rowerem "do wszystkiego" a drugi to takie coś na czym jeżdżą starsi panowie w lajkrach i młodsi panowie w "tór de frans" ;)

Gość powyżej juz kolejny raz proponuje kupno MTB i zrobienie z niego pokraki po wymianie połowy osprzętu.

Taki rower zrobiony w przemyślany sposób można kupić od razu i nazywa się on właśnie cross. I nie bez powodu ma większe koła niż klasyczne MTB 26", choć i tu jak wiadomo się pozmieniało. I geometria jest od razu bardziej "odterenowiona" nie tylko na zasadzie "tu damy krótszy mostek".

Napisano

Panowie powiedziałem gdzie będę i jak będę jeździć.

Doradzicie więc co mam wybrać aby w sposób komfortowy dojechać do miasta i móc po nim bez obaw jeździć. W traktacie wakacji chciałbym także wybrać się w dwie dłuższe trasy.

Napisano

Będę jeździć głównie po drogach utwardzonych, w mniejszej ilości po drogach gruntowych i pawie w cale po leśnych ścieżkach.
Do takiej jazdy cross jest idealny. 

Chyba, że mówiąc teren nazywasz każdy długi / stromy podjazd nawet ten, którego nawierzchnią jest asfalt czekający mnie w przyszłości.
Po to masz trzy tarcze z przodu i 9 lub 10 koronek z tyłu abyś z nich korzystał. 
Napisano

Idę negocjować cenę w dalszym ciągu.

Rodszyld zapewne śledzisz cały temat więc doradz jak jeszcze coś wyciągnąć od sprzedawcy.

Doradzicie takze jaki rozmiar ramy w rowerze Zethos GTS będzie odpowiedni (19" czy 21") dla osoby mierzącej 179cm wzrostu oraz posiadającej 80cm w kroku?

Wzrost był mierzony na boso przy ścianie.

Wysokość w kroku była mierzona na boso przy ścianie. Nogi były praktycznie złączone, dzieliło je może 2cm odległości między palcami, stopami były złączone. Na wysokości 81cm pocierałbym klejnotami o ramę :)

Miałem w tej kwestii różne opinie więc zapraszam do dalszej rozmowy.

Napisano

Już Ci pisałem 19" jeśli weźmiesz 21"to górna rurą będzie Tobie szukać po klejnotach. Mój cross ma w przekroku 82 cm, najlepiej będzie jak spytasz się sprzedawcę o ten wymiar. Wtedy będziesz miał jasność jaki rozmiar wybrać. Co do gratisów to nie mogę Ci doradzić, poproś o dołożenie jakiegoś oświetlenia. Tą cene którą dostałeś na Zethosa jest dobra więc za dużo grafików sprzedawca Ci nie da

Napisano

Gość powyżej juz kolejny raz proponuje kupno MTB i zrobienie z niego pokraki po wymianie połowy osprzętu.

Dzięki :/ Akurat na takiej pokrace jeździło mi się bardzo dobrze po polskich drogach. W przeciwieństwie do 28/29"

Parę lat temu był szał na 29" teraz zaczyna się na 27,5", moda, a tu trzeba rozsądnie na drogi spojrzeć. 

Napisano

Wiesz, że oponki Zethosa to SmartSam (bardzo zacne same w sobie) 1.6 i balon w nich będzie (czyt. amortyzacja) m/w taki jak w szytce 1.2-1,3 w szosie?

Edit:

Aaa i jeszcze pompować o jednego bara więcej, żeby nie było flaka i snejków?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...