Skocz do zawartości

[cross] Romet Orkan 4.0 vs 5.0 - czy warto dopłacić 450zł?

MatysB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Stoję przed zakupem jednego z Orkanów 4.0 lub 5.0. Mam jednak dylemat. Czy jest sens dopłacić 450zł do wersji 5.0?

Napisano

Najważniejsza różnica między nimi to korba ze sztywną osią w 5.0. Hamulce pracować będą podobnie, w pracy przerzutek też większych różnic w kulturze pracy nie będzie, więc jak nie masz parcia na sztywną oś to śmiało możesz brać 4.0. :)

Napisano

Tak więc wybór padnie na Orkana 4.0. Jednak czy w kwocie 1600zł jest szansa by trafić coś lepszego od owego Orkana 4.0? Rowerem będę jeździć w większości przypadków po utwardzonych drogach.

Napisano

Dzięki za propozycję jednak jako znawcę, prosilbym Cię o zobrazowanie w czym Sabotage Cross 5.0 jest lepszy. Jako laik idący na noc do pracy troszkę nie ogarniam, a dopiero jutro będę mieć czas by poświecić mu chwilę i poczytać opinie na jego temat.

Napisano

nie wiem jakiego rozmiaru szukasz bo Sabotage ma ramę 19". co do osprzętu ma lepszy amortyzator niż w Orkanach 5 i 4. Korba na sztywnej osi, klasę wyżej przerzutki, jedynie manetki ma trochę słabsze. Można go śmiało porównywać z Orkanem 5.0

Napisano

Mam okazję kupić nowy za 1600zł. Wyżej wspominałem . Dla tego też jeśli nie ma sensu dokładać 450zł do wersji 5.0 wolę zostać przy 4.0 i szukać czegoś konkurencyjnego dla niego w kwocie ~1600zł.

Napisano

Orkan 4.0 troche duzo chcesz wydac spokojnie idzie kupic po 1400zl na allegro czy tablicy sa.Masz jeszcze sabotage cross4 ktory kupilem i kolega z forum tez zostala 1szt rozmiar21cale albo 19 cali z 3szt.Tez chciale mkupic orkana podobal mi sie z wygladu ale kazdy mi odradzal ze to sam chinczyk.Wogole tarczowe hamulce to cienki w reku sie giely.

Napisano

A o tym Sabotage co możesz powiedzieć? Szukałem informacji o wersji 5.0 bo cena jest kusząca jednak jest mało owych informacji o tym rowerze, lub też źle szukam. Jednocześnie wiele osób poleca Rometa.

Zapraszam Cię do tematu, który dziś założyłem ponieważ zwiększyłem budżet. Nie skupiam się wyłącznie nad Orkanami i pytaniem czy warto dopłacić.

http://www.forumrowerowe.org/topic/172937-do-2200zl-rower-cross/. 

Napisano

Tez chciale mkupic orkana podobal mi sie z wygladu ale kazdy mi odradzal ze to sam chinczyk.Wogole tarczowe hamulce to cienki w reku sie giely.
Teraz większość ram produkowana jest w Chinach, ten Sabotage zapewne też. W tej półce cenowej żaden producent nie zamontuje super tarcz bo mu się to nie opłaca. Jak tarcze będą słabe zawsze można kupić lepsze np takie którym już nic nie można zarzucić. Orkany jak na swoją cenę dobrze wyposażonymi rowerami i są bardzo opłacalne. Za 1400 zł nowy rower podobnej klasy jak te Romety 5.0 i 4.0 <_< chyba że z hamulcami v-brake. Ja osobiście mam w swoim crossie te zwykłe hample ale gdybym miał kupic teraz nowy rower to tylko z hydraulikami. Hamulce v-brake montowane są już tylko w rowerach w najniższej półce cenowej lub ostały się w produktach z przed roku i więcej, które jeszcze nie sprzedały.
Napisano

Teraz to wszystko pewnie chiny ale za 1300zl z takim osprzetem rometa krossa czy inne znane firny nie dostaniecie.tez nie moglem sie zdecydowac co kupic i padlo na sabotage 4.0 czekam wlasnie na przesylke.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...