Skocz do zawartości

[korba/suport] Czy da się zlikwidować luz

Zindo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

W sprawdzałem ostatnio w rowerze parę rzeczy i jak trzymam za ramiona korby to wyczuwalny jest lekki aczkolwiek wyczuwalny luz. Czy przykręcając śrubę znajdującą się w centrum korby będę mógł zmniejszy ten luz ? Czy może to kwestia zużytego suportu i należy się do tego inaczej zabrać ?

Rower to Kellys Scarpe 2008 r. Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Napisano

Najpierw dokręć i sprawdź ponownie czy jest luz. Sprawdzając trzymaj za ramiona korby nie za pedały. Jeżeli nadal wyczuwasz luz to może być niedokręcony suport albo luz na samym suporcie. Jeśli jest to niedokręcony suport zdejmij korby i dokręć, jeśli luz jest na samym suporcie zacznij myśleć o jego wymianie.

Napisano

@@ugupu, dzięki za porady, będzie mi jednak potrzebna dalsza pomoc. Dokręciłem korbę ale nadal jest luz (oczywiście trzymając za ramiona korby). Zauważyłem, od drugiej strony gdzie oś jest lepiej widoczna, że jak poruszam ramionami to oś też się porusza. Kołnierz (wygląda na plastikowy) wchodzący w tą część ramy gdzie jest zamontowany suport też się porusza ale w dużo mniejszym stopniu.

Z tego con napisałeś powinien zdjąć korbę a potem dokręcić suport. Jakie narzędzia/klucze będą mi do tego potrzebne ?

Napisano

To na 99 procent oznacza padnięty suport. Zdejmij z korby łańcuch i zakręć korbami - prawie na pewno obrót nie będzie cichy.

Potrzebujesz klucz imbusowy 8 mm ściągacz do korb i klucz wielowypustowy do misek. Do tego klucze płaskie do kręcenia ww narzędziami.

To czy zakup narzędzi ma sens możesz ocenić sam - ile km zrobiłeś dotychczas z obecnym suportem? Dla zwykłego użytkownika który taki problem z suportem ma raz na kilka lat sensowniejsze jest zlecenie tego warsztatowi który z reguły łatwiej sobie poradzi np z zapieczonymi miskami. Ty do tego będziesz potrzebował jeszcze czegoś do rozluźniania rdzy, podgrzania gniazd i przedłużki do klucza do suportu.

Napisano
To na 99 procent oznacza padnięty suport. Zdejmij z korby łańcuch i zakręć korbami - prawie na pewno obrót nie będzie cichy.

W wolnej chwili "za jasnego sprawdze"

Potrzebujesz klucz imbusowy 8 mm ściągacz do korb i klucz wielowypustowy do misek. Do tego klucze płaskie do kręcenia ww narzędziami.

Klucze płaskie ma i imbusy tez pozostałe musiałbym kupic. 

To czy zakup narzędzi ma sens możesz ocenić sam - ile km zrobiłeś dotychczas z obecnym suportem?

Sprzęt zrobił około 7000 km jeździ w rowerze od nowości czyli od kwietnia 2009 (zakup). W sumie to mógłbym to dać do serwisu bo taka operacja nie zdarza się często ... tylko który serwis w Gdańsku dobry ... ? Wiadomo jak to z usługami różnie bywa.

Pozdrawiam

Dzięki za porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...