Tofi Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 I szerszymi oponami, jak np w/w Canyonie opony 35mm fabrycznie, a 38mm z luzem wejdą... czyli tak jak w większości przełajowych rowerów. Piszesz o fitness czy o cross? Bo według twojej definicji jeździłem trzy lata na fitnessie z oponami w porywach do 46mm. To że producent takie dał nie zmienia ogólnego zarysu tych rowerów. Mało to mamy w sklepach masła do nawilżania, kisielu opalającego, czy aksamitnej stali szybkotnącej? Marketingowcy próbują wbić się w rynek wszelkimi sposobami. Nawet na 3,5 calowych oponach można jechać z dużą prędkością, ale do osiągnięcia prędkości szosowych oraz utrzymania ich na długim dystansie przeznaczone są opony którymi możesz ciąć asfalt. Odnośnie geometrii, to poza prześwitem na opony przełaj może ale nie musi różnić się od szosy. Amerykanie dają suport na wysokości MTB europejczycy tak jak w szosie. Zmniejsza się bazę kół, ale są też szosy gdzie obrys tylnego koła wcina się w podsiodłówkę. O poziomą górną rurę też coraz ciężej. Zatem czym różni się cross od tego co określasz jako fitness? Nazwą?
Alsew Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 Piszesz o fitness czy o cross? Bo według twojej definicji jeździłem trzy lata na fitnessie z oponami w porywach do 46mm. To że producent takie dał nie zmienia ogólnego zarysu tych rowerów Zatem czym różni się cross od tego co określasz jako fitness? Nazwą? Z tego co widzę na rynku to obecnie jest tak że rower typu cross to rower na kołach 28 z przednim amortyzatorem, bez błotników, oświetlenia itd, gdzie przy cenie okolo 2-2.5 tys, waga to średnio 14kg, a amortyzator udaje że działa i ma spory udział w wadze roweru. Natomiast fitness/hybryda to odpowiednik crossa z ze sztywnym widelcem, odpowiednio lżejszy. I w tej grupie są rowery którym bliżej do szosy lub bliżej do crossa pod względem możliwości zastosowania szerszego ogumienia. I dla przykładu masz http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-fit-500-id_8239798.html gdzie opony szerszej niż 25 mm raczej nie upchniesz i w/w Canyona gdzie może i nawet 42 mm wejdą. Jeśli się mylę to wybaczcie, ale sam staram się jakoś ogarnąć w tej nowoczesnej terminologi rowerowej... Tylko że fitness ma generalnie dwa smaki. Szosowy - czyli szosówka pozbawiona baranka i crossowy, czyli cross pozbawiony amora. Jeżeli chcesz roweru używać do transportu, to raczej ten drugi smak. Oooo... właśnie tak...
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Lutego 2015 Mod Team Napisano 5 Lutego 2015 Szerokość kapcia to wypadkowa i trzeciorzędowa cecha. Najważniejszy jest fakt że fitnes jest pod prostą kierownice a przełaj pod barana. Zamiana kokpitów może, ale nie musi się udać, szczególnie jeśli będziesz chciał używać wszystkich dostepnych pozycji na baranku. W dolnym chwycie przy ramie niededykowanej kierownicy "owczej" będziesz zbyt rozciągnięty nad ramą i poza doznaniami natury kręgosłupowej sterowność i stabilność takiego składaka może być problematyczna... Poza tym jeśli chodzi Ci o większą pojemność widelców to już nie raz i nie dwa było na FR przytaczane, iż klasyczny przełąj nie zaoferuje Ci zbyt wiele, gdyż musi on spełniać wyścigowe normy UCI a tam 32c to maks. Dlatego musisz kombinować, decydować się na kompromisy, eksperymentować z nieprzełajowymi ramami lub wykartkować odpowiednio na wschodzący ostatnio tym roweru przygodowo-żwirowego... Szacunek... I.
Alsew Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 wykartkować odpowiednio na wschodzący ostatnio tym roweru przygodowo-żwirowego... No właśnie chyba na tym się skupię. Kierownica "baranek" nie jest dla mnie piorytetem... Chociaż nie powiem że się nie napaliłem na przełajowca... Oglądałem dziś taki sprzęcik http://www.biketop.pl/index.php?p2670,rower-giant-escape-1-2015 , gdyby nie te piasty, manetki i przednia przerzutka to byłaby całkiem fajna propozycja, opona 1,75 spokojnie wejdzie i cenę też można by o tej porze roku trochę zbić... Jakieś ciekawe propozycje w tym typie mile widziane.
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Lutego 2015 Mod Team Napisano 5 Lutego 2015 To chyba, czegoś tu nie załapałęś Kolego. Żwirowce mają właśnie barana, bo to są generalnie rzecz ujmując turystyko-szfendacze z rodowodem przełąjowym lub szosowo-turystycznym i pojemniejszymi widelcami. Ten wynalazek co zapodałeś bardziej fitnesem pachnie lub jakimś krosem... Szacunek... I.
Alsew Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 Żwirowce mają właśnie barana, bo to są generalnie rzecz ujmując turystyko-szfendacze z rodowodem przełąjowym lub szosowo-turystycznym i pojemniejszymi widelcami. Dla większości rower 'turystyko-szwednacz' to trekking. Ten wynalazek co zapodałeś bardziej fitnesem pachnie lub jakimś krosem... Bo o takich rowerach tu gadamy...
Alsew Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 A nie myślałeś o 29er ze sztywnym widelcem A są takie, czy trzeba samemu przerabiać? Chyba nie masz na myśli takiego złomu ? http://allegro.pl/nowy-rower-gorski-be-sure-29er-mtb-19-gratis-i5031050692.html
rodszyld69 Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 czy trzeba samemu przerabiać? Raczej samemu trzeba przerobić lub zakup używki jak się trafi. Chyba nie masz na myśli takiego złomu Taki to nie, ale ten
Alsew Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 Taki to nie, ale ten Surly to jest wypas!!! A na tych laczkach to chyba 30 er
rodszyld69 Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 Surly to jest wypas Fakt, trochę na wyrost zaproponowałem surly Ale budżetowego 29er jest możliwość skompletować.
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Lutego 2015 Mod Team Napisano 5 Lutego 2015 Dla większości rower 'turystyko-szwednacz' to trekking. Sankcja powszechności nie powoduje, ze coś automatycznie staje się Ewangielią. Temat rzecze fitnes i przełaj... Ani jedno, ani drugie raczej nie grzeszy ponadnormatywna pojemnoscia widelców... Szacunek... I.
Tofi Napisano 6 Lutego 2015 Napisano 6 Lutego 2015 W przełaju znamionowo jest pojemność błotna więc na drogę można ją wypchać oponą Chyba trzeba by było odświeżyć/zaktualizować/apdejtować temat z typami rowerów, bo rzeczywiście trochę się namotało z towerami turystycznymi i rowerami wyprawowymi, zwłaszcza, że zdjęcia tam poznikały.
Alsew Napisano 6 Lutego 2015 Napisano 6 Lutego 2015 Fakt, trochę na wyrost zaproponowałem surly Gdyby mnie było stać na Surly to bym sobie coś takiego zmontował https://onemorebikepoznan.wordpress.com/2015/01/16/surly-straggler-nie-tylko-do-cyclocrossu-po-naszemu-przelaju/ Ale budżetowego 29er jest możliwość skompletować To też w sumie jest temat do przemyślenia, tym bardziej że w MTB 29 jakby założyć sztywny widelec to zawsze pozycja na rowerze będzie bardziej sportowa, pochylona niż na crossie/fitnessie, co w sumie mi odpowiada, a waga roweru bez amora też poleci w dól... Chyba trzeba by było odświeżyć/zaktualizować/apdejtować temat z typami rowerów, bo rzeczywiście trochę się namotało z towerami turystycznymi i rowerami wyprawowymi, zwłaszcza, że zdjęcia tam poznikały. Popieram inicjatywę przedmówcy. Ani jedno, ani drugie raczej nie grzeszy ponadnormatywna pojemnoscia widelców... Dla mnie w sumie taki zdrowy kompromis między poziomem oporów toczenia i komfortem jazdy na sztywnym rowerze to 42mm. Niczego więcej mi nie potrzeba... przy stalowej ramie, jak ten w/w Surly, może być nawet mniej. Pomarzyć można...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.