veeveeoor Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Generalnie robię jeden rower z dwóch. Mam osprzęt Shimano Alivio od jednego roweru i chciałbym przełożyć go do drugiego roweru. Wszystko pasuje. Mam tylko problem z tym, że do Alivio mam kasetę, a w drugim rowerze jest wolnobieg i chciałbym dokupić taki wolnobieg żeby pasował do całej reszty. Myślicie, że da radę? Wystarczy, że będzie ta sama rzędowość manetki i wolnobiegu (7 rzędów) czy coś jeszcze powinienem brać pod uwagę (np. łańcuch) ?
Garlock Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Jesli dawca był 7 rzędowy to bez problemu będzie pracował z siedmiorzedowym wolnobiegiem. Jedyny problem jaki może sie pojawić, będzie jak założysz wolnobieg megarange. Musisz sprawdzić, czy Twoja przerzutka ogarnie ten zakres. Łańcuch do wolnobiegów i kaset jest taki sam (przy tej samej ilości zębatek), więc nie ma z tym problemu.
BikoBiko Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 A u dawcy nie jest czasem kaseta 8 rz. ? Jak tak to też będzie pasować, tyle, że na przerzutce musisz ograniczyć górę lub dół by wyeliminować zrzucanie lub wrzucanie biegu na jedną koronkę - to przy założeniu, że masz manetkę 8 rz. Lub... kupić wolnobieg 8 rz - http://allegro.pl/wolnobieg-8-rzedowy-13-28-nakrecany-verso-brazowy-i4681210534.html
veeveeoor Napisano 15 Października 2014 Autor Napisano 15 Października 2014 Przerzutka i manetka jest 7 rzędowa (bo to stary typ, w nowszych jest 8), także tutaj wszystko będzie współgrać. Jedyne co, to muszę dokupić ten wolnobieg bo biorca nie ma żadnego. Ale taniej mnie wyjdzie sam wolnobieg niż koło z kasetą albo nowa piasta i plecienie koła. Dlatego kombinuję Już upatrzyłem sobie jakiś wolnobieg shimano 7-rzędowy. Nie jest napisane, że to megarange, także chyba taki normalny. Z resztą są wolnobiegi 7-rzędowe megarange? 7 biegów w wolnobiegu to chyba taki standard (ewentualnie 6 w starszych rowerach). Także jak mówicie że będzie współpracować z przerzutką Alivio to kupuję. A co do łańcucha, to Alivio ma zębatki o profilu HG, łańcuch też HG, a wyczytałem gdzieś, że jeśli coś nie będzie HG (a wolnobieg nie będzie bo nie mam dostępu do takich), to łańcuch będzie przeskakiwał. Dlatego o nim wspomniałem. Aczkolwiek łańcuch też pewnie do wymiany pójdzie, więc zmienię go na UG może. Wyjdzie w praniu, bo to chyba najmniejszy problem
BikoBiko Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Z resztą są wolnobiegi 7-rzędowe megarange? Jasne. http://allegro.pl/wolnobieg-7v-shimano-14-34z-megarange-gratis-klucz-i4679466175.html
veeveeoor Napisano 15 Października 2014 Autor Napisano 15 Października 2014 O, no faktycznie Może nawet sobie taki kupię, bo spodobał mi się. Huh... A zaczęło się od tego, że to miał być złomek do jeżdżenia po mieście zmontowany najniższym kosztem. Potem zacząłem go czyścić, smarować, stwierdzać, że jeszcze tylko to poprawię, a może jeszczę tamto. Teraz wymieniam mu cały napęd, a już myślę o jakimś lepszym wolnobiegu! Naciągacie mnie na koszty!
Garlock Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 A co do łańcucha, to Alivio ma zębatki o profilu HG, łańcuch też HG, a wyczytałem gdzieś, że jeśli coś nie będzie HG (a wolnobieg nie będzie bo nie mam dostępu do takich), to łańcuch będzie przeskakiwał. Dlatego o nim wspomniałem. Aczkolwiek łańcuch też pewnie do wymiany pójdzie, więc zmienię go na UG może. Wyjdzie w praniu, bo to chyba najmniejszy problem Do żębatek z profilem HG musi byc łańcuch HG. Natomiast łacuch HG bez problemu pracuje z zębatkami Ultraglide (UG). Łańcucha UG nie kupuj. To najtańsze łańcuchy błyskawicznie się żużywające. Weż przynajmniej HG wskazane HG70 lub jeszcze lepiej Connexa 800
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.