Skocz do zawartości

[Okolice Wisly - Beskid Slaski] Kilka pytan o trasy

gosforth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam kila pytan do tych ktorzy znaja okolice Wisly:

- Czy mozna przejsciem Czantoria Wielka dostac sie na Czeska strone (pewnie to 'symboliczne' przejscie bez sprawdzania paszportow)? Czy mozna rowerem przejechac czerwonym szlakiem do tego przejscia?

- Przejscie Bukowiec jest 'normalnym' przejsciem z paszportami czynnym cala dobe?

- Czy mozna jezdzic rowerem po okolicznych szlakach, np. okolice Trzech Kopcow?

Dziekuje za podpowiedzi.

Napisano

Bukowiec to normalne przejście z kontrolą dowodów z przygranicznymi sklepikami. Biegnie przez nie główna droga. Jak przejedziesz od strony polskiej to zaraz za granicą jest fajny podjazd tabliczka stromy podjazd z napisem 12 %. Fajne nachylenie :)

W Jaworzynce jest turystyczne przejście bez kontroli i po szutrze.

Z tego co mi wiadomo w beskidach można jeździć wszędzie gdzie się chce po każdych szlakach czy pieszych czy dla bike'ów. :D

Napisano

Jak tam będziesz polecam trasę Czantoria -> Stożek Wlk. =>Przełęcz Kubalonka, a dalej albo do Wisły Głebce zjazd od razu, albo jechać dalej za szlakiem czerwonym lub też zjechać do Wisły z drugiej strony, tam obok zamku prezydenckiego B) w zlaeżności gdzie masz baze noclegową

co do przejść granicznych do bez problemów, po prostu zawsze miej dowód, bo czasem gdzieś na trasie może Cię funkcjonariusz SG złapać B)

Acha i radzę sprawdzić gdzieś jak wygląda np. trasa Barania Góra => Skrzyczne. Bardzo fajna trasa, ale jak bylem tam we wrześniu to na odcinku około 300 m były wiatrołomy, ale myślę że przez rok czasu mogli jakąś ścieżkę zrobić na nowo.

pozdro

Napisano

woj_teq, nie wiem czy dobrze pisze ale na jednym szlaku dalej leża wiatrołomy..jak idziesz z Baraniej Góry szlakami w strone Szczyrku i chyba Skrzycznego to kumpel co prowadził mówił że na tym szlaku te wiatrołomy leza już z rok, a ja tam byłem w kwietniu więc jeżeli mówimy o tym samym szlaku to tych drzew dalej nie usuneli :/

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z tego co wiem to te drzewa w maju też tam leżały. A powie mi ktoś jakim szlakiem od strony Ustronia wjechać na Czantorie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...