ampelx Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Cześć! Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o rowery, jedyne z jakimi miałem w życiu styczność to te z supermarketu. Chciałbym zakupić jakiś dobry rower, którym mógłbym pojeździć na codzień dla rekreacji czy też w celu dojazdu do pracy (głównie drogi asfaltowe). Drugą istotną kwestią jest możliwość "przerobienia go" na trekking i wybrania się z sakwami na kilkutygodniową wyprawę. Rozumiem, że wtedy musiałbym zakupić rower z hamulcami v-brake żeby w razie usterki w łatwy sposób poradzić sobie z nią w plenerze? Przeglądam już forum i oglądam multum rowerów od kilku dni, ale do niczego tak naprawdę nie doszedłem, dlatego proszę Was drodzy forumowicze o pomoc. Budżet do 2500 zł, ale też nie wiem czy nie lepiej jako pierwszy zakup wybrać trochę tańszy, ze słabszym osprzętem rower? Wzrost 182 cm, waga 60 kg Z góry dzięki za nawet najmniejsze wskazówki :-) Artur
Wojtek97 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Z moich propozycji:http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0-2013http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-4-0-2014http://allegro.pl/rower-28-19-romet-orkan-5-0-m-cross-w-wa-2014r-i4674793722.htmlA co dojazdu do pracy to jak nie ma poważnej ochrony to ja bym nie zostawił.
robertrobert1 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Jeśli jesteś laikiem to i tak nie ma znaczenia jakie rower będzie miał hamulce bo i tak je w trasie sam nie naprawisz a zapewne nie prędko wybierzesz się w odludne tereny. Tak więc ja bym szukał roweru na możliwie wysokim osprzęcie. Ten cross nie jest zły chociaż wolałbym poszukać MTB i jego dostosować do turystyki ale to już wyższa szkoła jazdy.
Michalik85 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 a ja ze swej strony jak najbardziej proponuje crossa. Na codzienna jazde i na dlugie wyprawy mysle ze bedzie idealnym rozwiazaniem. Jezeli jestes laikiem to mysle ze nie potrzebujesz az sprzetu z najwyzszej półki a spokojnie wystarczy Ci osprzet jakby to powiedzieć przyzwoity badz z sredniej połki. Pomyslalbym nad UNIBIKE VIPER GTS http://www.unibike.pl/vipergts.html proponuje go ze wzgledu na to, ze moj bra własnie posiada taki model. Czesto jezdzi z sakwami na kilkudniowe wyprawy i bardzo sobie chwali ten rower. Zreszta miałem okazje sie nim przejechac i jest ok ( crossy mnie nie kreca ) Trzeba dodać ze z wygladu rower ma naprawde sportowe zaciecie Mysle ze za ta cene to przyzwoita opcja. Amortyzator Sr Suntour NVX z 75 mm skoku, przezutki Tył Deore, przód Alivio czyli osprzet jak za te pieniadze mysle calkiem niezly. A za zaoszczedzone pieniadze mozesz kupic bagaznik i sakwy
Jaksza147 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Ten cross nie jest zły chociaż wolałbym poszukać MTB i jego dostosować do turystyki ale to już wyższa szkoła jazdy. Eeee, MTB jest do jazdy w terenie. W takim type użytkowania, o jakim pisze @amplex, nie ma tu sensu mieszać z rowerem. Dla osoby która jeździ po mieście i po drogach utwardzonych, szutrówkach rower crossowy będzie najlepszy. Duże koło, opona z bieżnikiem o niskim oporze toczenia. Jeździłem na KROSS Evado trochę i to są fajne, solidne rowerki.
robertrobert1 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Rower na mniejszych kołach jest bardziej zwrotny w ruchu miejskim, łatwiejszy do przemieszczania się w komunikacji zbiorowej i sprawniejszy na technicznych odcinkach. Mam zarówno niesamowicie wygodnego trekinga jak i MTB i zdecydowanie MTB jest wszechstronniejszy. Rowery krosowe są ok do lekkich zadań ale na wyprawę po ciężkich szlakach rower MTB jest sprawniejszy. Zresztą każdemu laikowi wyprawy po płaskim szybko się nudzą i pragną wyzwań czyli wypadu w mniejsze a później większe górki. Proponowany Unibike Viper to sprzęt do delikatnej jazdy.
rodszyld69 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Ja ze swej strony polecam 29er. Koła ma 28" dzięki tej uniwersalności możesz założyć opony górskie, crossowe, przełajowe a nawet szersze szosowe. Do tego dokupujesz mostek regulowany i możesz sobie ustawiać wysokość kokpitu. Jak bedziesz chciał poszaleć sportowo założysz stary mostek i gotowe. Proponuję znaną firmę romet http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-1-0-wyprzedaz-25-i4645042914.html lub klase wyżej tego
Michalik85 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 ja zawsze zgadzam sie z kolega rodszyld69 ale akurat w tym watku sie nie zgodze jestem przeciwny montowaniu cienszych opon do rowerow mtb do codziennej jazdy. Jak dla mnie wtedy wychodzi troche ułomne mtb co innego zalozyc raz na rok cienkie oponki do mtb i jechac z sakwami a co innego dziennie na takim czyms pomykac. No chyba ze komus pasuje rower mtb do jazdy po asfalcie na codzien bez zadnych modyfikacji, to to tak. Z tego co kolega pisal to wg mnie najlepszym rozwiazaniem jest rower crossowy. A poleciłem unibaja bo to sprawdzony sprzet przez brata, ale te krossy co kolega podeslal tez sa ok.
rodszyld69 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Masz prawo się nie zgadzać ale trzeba trzeba mieć na uwadze że nie każdego stać na kilka rowerów. Autor może miec chęć do jazdy na asfalcie następnym razem np. w terenie - lżejszym lub cięższym. " Góral nigdy nie będzie rowerem szosą ale po asfalcie może jeździć ale szosówka i cross po ciężkim terenie to już nie za bardzo Sam jak miałem w modernizacji crossa do swojego mtb założyłem laczki 35 mm i zrobiłem 200 km asfaltem i dało się. Więc mówienie że nie pasuje jest tylko Twoim subiektywnym odczuciem, jeszcze rok temu miałem podobne zdanie ale życie czasami weryfikuje nasze poglądy.
ampelx Napisano 9 Października 2014 Autor Napisano 9 Października 2014 Cześć, dzięki wielkie za propozycje, wezmę je poważnie pod uwagę :-) Zapomniałem dodać, że rower niekoniecznie musi być nowy, może lepiej byłoby kupić jakąś używkę?. Znajowy w okolicy sprzedaje rower cube sl cross team: http://www.2009.cuberussia.ru/models-sl_cross_team/ (niestety znalazłem specyfikację tylko na ruskiej stronie) za cenę ok. 2000 zł. Co myślicie o tym rowerze? Rower wizualnie w stanie bdb, użytkowo raczej też.
rodszyld69 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Podoba mi się ten Cube, ale jako rower wyprawowy to sie średnio nadaje. Dobry będzie na miasto i jazdę asfaltami i ubitymi ścieżkami, ze względu na wideł aluminiowy który nic nie amortyzuje. Napęd ma bardzo dobry ale 2 tys. za 14 letni rower, trochę drogo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.