Skocz do zawartości

[manetki] shimano SL-TY22 regeneracja

kokodin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, prawdopodobnie pobłądziłem nieco (pierwszy post) niemniej jednak postanowiłem napisać swoje zapytanie tutaj.

Jako że jestem nieco zakręcony na punkcie moich ulubionych manetek shimano SL-TY22 konkretnie takich001_634920565977519995.jpg

Zajeździłem już w swoim życiu 2 pary a trzecia niestety zbliza sie ku końcowi (głównie indeksowana szóstka).

Problem polega na tym że przestaja powolutku "klikać". gdyby to były każde inne indeksowane manetki z śrubką w środku rozkręcił bym je, rozłozył i nasmarował klikacza i skrecił mocno ta nakrętkę z lewym gwintem. Niestety w tym modelu na drodze stoi piękna naklejka z indeksem, której nie chciał bym zniszczyć.

Mam więc pytanie:

Czy ktoś ma takie manetki w stanie rozłożonym aby podzielić się fotkami odnośnie konstrukcji?

Ewentualnie namiary na sklep lub osobę posiadającą na sprzedaż nowy lub nie zniszczony komplet?

Próbowałem podróbek sunrace i podobnych , niestety to nie to samo uczucie.

• Mod Team
Napisano

Budowa jest bardzo prosta. Identyczna z to po prawej stronie a jak masz komplet to prawa mozesz rozebrać by zobaczyć co tam jest, ogolnie 2 plastiki skręcone ze soabą. mają one ząbki i dziurki pasujące do siebie, brak metalowych elementów, żadna filozofia. Ja polecał bym wytarcie ząbków i zrobienie manetki bezstopniowej ;)

Dzięki temu manewrowi manetka zacnie płynnie sie poruszać a ze nie ma indeksu to czy masz 5 rzędowy wolnobieg czy nowoczesną 10s kasetę dynan sys nie będzie to miało znaczenia ;) podobnie z przerzutkami jakie sobie założysz ... no same plusy heh

Napisano

Kurcze trochę się tego obawiałem, ale nie spodziewałem się, że "nawet shimano" pozbyło się swojego patentu z kolumną, metalową płytką indeksów, kulkami i dociskiem. Ale trochę tłumaczy to dlaczego same bębenki linki są sporo szersze niż w SL-MY20 (z którego kompletu mam działającą prawą szóstkę w stanie dobrym), czy chociażby starych połamanych falconach index system  z roweru brata (klon sl-ty31, tylko z żółtymi wskaźnikami zamiast czerwonych) Nawiasem mówiąc z nieindeksowanych kiepskich podróbek zrobiłem tydzień temu indeksowane, solidne podróbki do roweru mamy, właśnie przez instalację tych kolumn z płytkami indeksującymi, brak tylko wskaźnika na którym biegi jest rower.

Mimo wszystko dzięki za odpowiedź, nie orientujesz się czasem jak jest zamocowany pierścień z numerkami? (klej , wcisk grzane) Bo to może stanowić spory problem przy wyjmowaniu dźwigni z obudowy, niejako kanapka z plastiku.

Napisano

Zwyczajnie mi się podobają, plus przyzwyczajenie.(jakieś 15 lat) Nie jestem w stanie przestawić się na te z podwójnym spustem lub zintegrowane w gumach a obecne shimano np tz20 są po prostu brzydkie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...