Joseito Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Witam, Tak więc przydałoby się przerobić nie co starego MTB na jakiś rower do enduro bardziej wymagające trasy po lesie, lekkie dropy itd. To ta zielona merdia, co warto wymienić ( mam ok. 600zł ) ponieważ 2100 poszło na pierwszą szosę 1500zł + SPD 450zł i jakiś tam kask itd. Myślałem aby wymienić na razie w tym MTB pedały na HT ( typowe FR/DH ) cena 59zł zakupić jakąś szerszą kierownicę ok. 760-780mm do 150zł. Jak widać hamulce są kolcki jak widać, przednie koło już mam kupione z tarczą wystarczy dokupić hamulec ( liczę ok 120zł ) a z tyłu jak na razie dalej będzie klocek, wymieniać amor będę po zimie na coś ok. 140 jakieś duro lub xt. Co jeszcze warto aby zrobić z tego rower do lekkiego enduro ?
Roonin Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Nic nie robić, sprzedać.. Amor 140 w tej ramie? Koła jakie toto ma? Znaczy jakie komponenty? Zaczynasz od d... strony. Najpierw odpowiednia rama i mocne koła.
reportarz Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Szeroka kiera i krótki mostek to podstawa,odpowiednie kapcie też.Ogólnie to rama do tego celu się nie nadaje,ma nie te kąty i wytrzymałość.
Joseito Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Po prostu ma być rower HT Wiem że nie zrobie z tego typowego HT no ale coś przynajmniej jakaś podstawa żeby była
Roonin Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 ??????????????? A co rozumiesz pod pojęciem HT ??
Fenthin Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Elementy dyskwalifikujące ten rower jako "typowe Enduro": 1. geometria ramy dostosowana do widelca o skoku ~100mm 2. sam amortyzator 3. hamulce V-brake 4. i zapewne piasty bez możliwości montażu tarczy. Tu potrzeba większej skarbonki i wymiany powyższych elementów. Rama, amortyzator, koła oraz hamulce to podstawa i od tego musisz zacząć. Napęd czy rurki to drobiazgi, które zawsze można wymienić, więc nad tym bym się nie rozwodził. Piszesz, że posiadasz przednie koło. I już utrudniłeś sobie drogę, bo musisz teraz szukać widelca z odpowiednimi hakami. Lub pomyśleć o innej piaście. Nie mówię, że się nie da, bo sam aktualnie modernizuję pewien stary rower. Ale nie z budżetem 600zł przy założeniu, że mają to być dobrze wydane pieniądze.
beskid Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Jak zaczynałem wieki temu jeżdzić w Twoich okolicach na XC to za taki rower bym wiele dał więc podstawę masz. Sądząc po wysokości siodła chyba nie lubisz podjazdów a to już trochę wyjaśnia. W zasadzie to nie wiem co Ty chcesz z nim zrobić. Na moje oko za mało funduszy i z tej mąki chleba nie będzie. Ten rower ma całkiem powalone geo co już zostało zauważone chyba, że zdjęcie tak wyszło. Większy amorek jak 100mm odpada na dłuższą metę.
Joseito Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Dobra do zamknięcia =D mam już załatwioną ramę pitbull
reportarz Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 A może kolega nie chce roweru xc tylko do zabawy,więc proponuję na przód amor max 120mm skoku (tylko coś sensownego), szeroką kierę FR i krótki mostek,koło przednie z tarczą + hydraulik.Tył niech zostanie z v-ką.Rower zyska na wyglądzie i da większą frajdę ale nie będzie to FR.
lucass3 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Jak dodasz do budżetu jedno 0 to możesz mysleć o ęduro
Joseito Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 @reportarz Lepsza taka zabawa niż siedzenie przed komputerem cały dzień co robi prawie każda osoba w moim wieku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.