Sniffles Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Witam, posiadam leciwego Gianta Bouldera SE. Obecnie ujeżdżam korbę Shimano Alivio, która jest w całkiem dobrym stanie i aby nie zniszczyć jej zębatek zamierzam wymienić moją obecną kasetę HG-51 oraz łańcuch Sram PC-830, którego zdecydowanie nie polecam gdyż wyciągnął się niesamowicie szybko i zajechał mi kasetę. Cena? Prawdę mówiąc nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 100zł, chyba że coś będzie naprawdę warte dopłaty to się zastanowię. Kaseta i łańcuch oczywiście na 8 rzędów. Proszę o przedstawienie mi kilku wariantów oraz ich wad i zalet. Dziękuję i pozdrawiam.
MokryxD Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Jak tanio to weź kasetę CS-HG40 8s i łańcuch Connex 800.
mariusz231 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Kaseta taka sama jak masz, a co do lancucha to zdania sa podzielone jedni mowia kmc, tylko te wysokie modele, a inni connexa.
Sniffles Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Na czym zrobię najwięcej km: na dwóch tańszych łańcuchach, łącznie 80zł czy na jednym droższym też w podobnej cenie? Szukam najbardziej opłacalnego rozwiązania.
mariusz231 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Jak tanio to weź kasetę CS-HG40 8s i łańcuch Connex 800. Lepiej wez 804 jest to nierdzewka, a 800 chyba nie ale moge sie mylic. To zalezy od wielu czynnikow. Ja osobiscie kiedys na jednym lancuchu zrobilem wiecej niz na dwoch srednio tanich.
MokryxD Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 800 ma wszystkie ogniwa bez powłok 804 ma zewnętrzne ogniwa niklowane 808 ma wszystkie ogniwa niklowane i spinkę XLink w zestawie.
Sniffles Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 W takim razie prawdopodobnie zakupie 2 łańcuchy Connex 804. Będę zakładał je na zmianę i powinno mi to zagwarantować najdłuższą żywotność napędu, mam rację?
Mod Team Puklus Napisano 7 Października 2014 Mod Team Napisano 7 Października 2014 Każdy z wymienionych ma taką samą lub bardzo porównywalną żywotność, dodatkowo 804 także powinien mieć spinkę Xlink.
reportarz Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Używam 8s i nie ma teraz dobrych kaset i łańcuchów do nich,a sram wcale nie jest zły ,kmc i shimano gorzej wypada.O konex nic nie wiem,Ybn odradzam.
mariusz231 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Przeciez hg51 to bardzo dobry wybor jakosc-cena. Ja uzywam kmc i nie narzekam ale kolejny lancuch bedzie connex zeby sprawdzic.
Sniffles Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 Oto zdjęcie mojej kasety: http://imgur.pl/kt4kd02ew4j1 . Czy przyjmie nowy łańcuch?
reportarz Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Na 6-5 może" skakać" nowy łańcuch,są już tam lekkie szpikulce.
Sniffles Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 Jutro łańcuch powinien dojść, napisze Wam jak będzie się sprawował z obecną kasetą.
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2014 Mod Team Napisano 9 Października 2014 Na 6-5 może" skakać będzie skakać na 6-8
Sniffles Napisano 10 Października 2014 Autor Napisano 10 Października 2014 Dostałem nowy łańcuch, po 20 minut mordęg z zapinką wreszcie udało mi się go założyć. Skacze na praktycznie wszystkich biegach jeśli mocniej przycisnę. Kaseta idzie do wymiany. Przy okazji nie polecam kupować taniego skuwacza do łańcucha z tego linku: http://allegro.pl/skuwacz-rozkuwacz-bike-hand-ce01a-do-lancucha-i4641652604.html Jest on tragicznej jakości, dosłownie rozpadł mi się w rękach. Nie użyłem go ani razu, kasa w błoto.
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2014 Mod Team Napisano 11 Października 2014 Przecież mówiłem A nie słyszałeś ze kupując najtaniej, kupujesz 2 razy ? na aukcji o ile u niego kupiłeś, pisze ( jest napisane) że 2 lata gwarancji heh.
Sniffles Napisano 11 Października 2014 Autor Napisano 11 Października 2014 No niestety nie było warto. Kasetę kupię w sklepie rowerowym blisko mojego domu.
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2014 Mod Team Napisano 11 Października 2014 DO łańcuch kup spinkę. Wtedy skuwacz ci zbędnym będzie a rozkuć czy skrócić łańcuch można czymkolwiek, ja używam nakrętek, młotka i punktaka, czy też zepsutego gwintownika.
Sniffles Napisano 11 Października 2014 Autor Napisano 11 Października 2014 Niby tak ja jednak wolę dobry skuwacz. Mam kilka rowerów w domu więc ich obsługa będzie wymagała takiego narzędzia. Mam niestety złą wiadomość. Kupiłem nową kasetę HG41 (identyczne zębatki jak w poprzedniej HG51), założyłem ją i niestety okazało się, że łańcuch przeskakuje także po środkowym blacie korby. Praktycznie nie da się na nim jeździć, muszę zadowolić się zębatkami 22T i 44T. Nowy blat kosztuje 50zł, na razie nie mogę pozwolić sobie na taki wydatek. Jaki z tego morał? Przez zaoszczędzone 20zł na poprzednim łańcuchu zajechałem sobie kasetę wartą 40zł, środkowy blat korby warty 50zł i delikatnie ale jednak zużyłem kółeczka przerzutek. NIGDY nie kupujcie tanich łańcuchów, przez stosunkowo niewielką oszczędność można narazić się na kilkukrotnie większe koszta.
Shiryu Napisano 11 Października 2014 Napisano 11 Października 2014 Przez zaoszczędzone 20zł na poprzednim łańcuchu zajechałem sobie kasetę wartą 40zł, środkowy blat korby warty 50zł i delikatnie ale jednak zużyłem kółeczka przerzutek. NIGDY nie kupujcie tanich łańcuchów, przez stosunkowo niewielką oszczędność można narazić się na kilkukrotnie większe koszta. Można to gdzieś przykleić? Jeśli choć dwie osoby nie zrobią głupstwa bo to przeczytają, to już warto
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2014 Mod Team Napisano 13 Października 2014 Heh wstaw cytat w sygnaturkę Praktycznie nie da się na nim jeździć, Pokaż ty mnie tu jak wygląda ta zębatka.
Sniffles Napisano 13 Października 2014 Autor Napisano 13 Października 2014 Jutro wstawię zdjęcie zębatek w korbie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.