Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana kasety i łańcucha 8 biegów

Sniffles

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam leciwego Gianta Bouldera SE. Obecnie ujeżdżam korbę Shimano Alivio, która jest w całkiem dobrym stanie i aby nie zniszczyć jej zębatek zamierzam wymienić moją obecną kasetę HG-51 oraz łańcuch Sram PC-830, którego zdecydowanie nie polecam gdyż wyciągnął się niesamowicie szybko i zajechał mi kasetę. Cena? Prawdę mówiąc nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 100zł, chyba że coś będzie naprawdę warte dopłaty to się zastanowię. Kaseta i łańcuch oczywiście na 8 rzędów. Proszę o przedstawienie mi kilku wariantów oraz ich wad i zalet. Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Na czym zrobię najwięcej km: na dwóch tańszych łańcuchach, łącznie 80zł czy na jednym droższym też w podobnej cenie? Szukam najbardziej opłacalnego rozwiązania.

Napisano

Jak tanio to weź kasetę CS-HG40 8s i łańcuch Connex 800.

Lepiej wez 804 jest to nierdzewka, a 800 chyba nie ale moge sie mylic.

To zalezy od wielu czynnikow. Ja osobiscie kiedys na jednym lancuchu zrobilem wiecej niz na dwoch srednio tanich.

Napisano

W takim razie prawdopodobnie zakupie 2 łańcuchy Connex 804. Będę zakładał je na zmianę i powinno mi to zagwarantować najdłuższą żywotność napędu, mam rację?

Napisano

Używam 8s i nie ma teraz dobrych kaset i łańcuchów do nich,a sram wcale nie jest zły ,kmc i shimano gorzej wypada.O konex nic nie wiem,Ybn odradzam.

Napisano

Dostałem nowy łańcuch, po 20 minut mordęg z zapinką wreszcie udało mi się go założyć. Skacze na praktycznie wszystkich biegach jeśli mocniej przycisnę. Kaseta idzie do wymiany.

Przy okazji nie polecam kupować taniego skuwacza do łańcucha z tego linku: http://allegro.pl/skuwacz-rozkuwacz-bike-hand-ce01a-do-lancucha-i4641652604.html Jest on tragicznej jakości, dosłownie rozpadł mi się w rękach. Nie użyłem go ani razu, kasa w błoto.

• Mod Team
Napisano

Przecież mówiłem :D A nie słyszałeś ze kupując najtaniej, kupujesz 2 razy ? :P na aukcji o ile u niego kupiłeś, pisze ( jest napisane) że 2 lata gwarancji heh.

• Mod Team
Napisano

DO łańcuch  kup spinkę. Wtedy skuwacz ci zbędnym będzie :P a rozkuć czy skrócić łańcuch można czymkolwiek, ja używam nakrętek, młotka i punktaka, czy też zepsutego gwintownika.

Napisano

Niby tak ja jednak wolę dobry skuwacz. :) Mam kilka rowerów w domu więc ich obsługa będzie wymagała takiego narzędzia. Mam niestety złą wiadomość. Kupiłem nową kasetę HG41 (identyczne zębatki jak w poprzedniej HG51), założyłem ją i niestety okazało się, że łańcuch przeskakuje także po środkowym blacie korby. :( Praktycznie nie da się na nim jeździć, muszę zadowolić się zębatkami 22T i 44T. Nowy blat kosztuje 50zł, na razie nie mogę pozwolić sobie na taki wydatek. Jaki z tego morał? Przez zaoszczędzone 20zł na poprzednim łańcuchu zajechałem sobie kasetę wartą 40zł, środkowy blat korby warty 50zł i delikatnie ale jednak zużyłem kółeczka przerzutek. NIGDY nie kupujcie tanich łańcuchów, przez stosunkowo niewielką oszczędność można narazić się na kilkukrotnie większe koszta.

Napisano

Przez zaoszczędzone 20zł na poprzednim łańcuchu zajechałem sobie kasetę wartą 40zł, środkowy blat korby warty 50zł i delikatnie ale jednak zużyłem kółeczka przerzutek. NIGDY nie kupujcie tanich łańcuchów, przez stosunkowo niewielką oszczędność można narazić się na kilkukrotnie większe koszta.
Można to gdzieś przykleić? Jeśli choć dwie osoby nie zrobią głupstwa bo to przeczytają, to już warto ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...