sebbec Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Cześć wszystkim, Planuje kupić rower. Z tego co na razie się orientowałem to najlepszy będzie dla mnie rower crossowy. Chciałbym jak najszybszy rower, którym w razie potrzeby mogę pojeździć po lesie.Głównie (w 95%) będę jeżdzić po ulicach, ścieżkach rowerowych. W tym roku zaliczyłem wszystkie moje cele biegowe (10km, półmaraton, maraton). W przyszłym roku chciałym spróbować dla zabawy triatlonu lub maratonu rowerowego. Stąd priorytet na możliwie jak najszybszą opcje. Wiem, że szosówka byłaby najlepsza, jednak rower ma również służyć rekreacyjnym wycieczkom z żoną (w tym lasy). Coś o mnie: 184cm wzrostu, 93kg (atletyczna sylwetka, 8 lat siłowni). Jestem laikiem w temacie rowerów, więc każde rady na co zwracać uwage mile widziane. Upatrzyłem sobie na razie taki: http://sklep.rowmot.eu/evado-4-0-xl-czarno-grafitowo-czerwony-mat,sp,237,1142#p Podobno krossy są tańsze od zagranicznych firm, przez co można upchać za tą samą cene lepszy osprzęt. Dziękuje z góry za wszelkie rady.
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Jest koniec sezonu i jest dużo promocji. Rowery kross po przecenie są dość opłacalne. Tylko ten akurat jest niedostępny. Tu masz dostepny roz. L 21" http://www.goride.pl/kross-evado-40-2014-tylko-rozmiar-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-1229.html
sebbec Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Dzięki, cena przyzwoita. Jakby sie dało to bym zrezygnował z hamulców tarczowych bo wydaje mi się, że nie są mi potrzebne, a tylko zwiekszają cenę.
Prz Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Tarcze znacznie lepiej spisują się w deszczu i błocie.
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Dzięki, cena przyzwoita. Jakby sie dało to bym zrezygnował z hamulców tarczowych bo wydaje mi się, że nie są mi potrzebne, a tylko zwiekszają cenę. Hamulce v-brake montuje sie tylko w niższych klasach rowerów. Więc po co się cofać lepiej kupic nowocześniejszy rower i cieszyć się tym faktem dłużej.
sebbec Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 ale ogólnie może mi ktoś wypowiedziec czy ten rower to dobry wybór? czy w tej cenie można coś lepszego kupic?
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Jeszcze jest w podobnej klasie romet http://allegro.pl/rower-28-21-romet-orkan-5-0-m-cross-w-wa-2014r-i4582833608.html
zgodaa54 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Czy rowery z serii evado będą jeszcze tanieć czy już nie czekać na nic, tylko kupować?
rodszyld69 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Bo ciężko powiedzieć czy potanieją, mogą się wyprzedać już jutro albo zostać na sklepie do wiosny. W każdym razie okres wyprzedaży minął już półmetek, są już w sprzedaży rowery na 2015 rok.
zgodaa54 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Rozumiem. Czyli na moim miejscu byś już nie czekał, tylko go kupił, tak?
rodszyld69 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Ja bym jeszcze spróbował zawalczyć o jakiś nie wielki rabat, bądź o jakieś gratisy do roweru np. pompka, koszyk z bidonem, sakwa podsiodłowa itp.
zgodaa54 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 kupiłem. przesyłka gratis, pompka i koszyk do bidona również. Dzięki rodszyld69 za pomoc
sebbec Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 sami ci dorzucili gratisy czy wynegocjonowałes?
rodszyld69 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Pewnie sam się spytał o rabat albo gratisy. Sprzedawca woli dodać jakieś gratisy niż rabat, bo kasa zostaje u niego.
zgodaa54 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Poprosiłem o gratisy. Rabatu nie chcieli dorzucić, bo tłumaczyli się tym, że przeceny już są duże i kolejne nie są planowane. Kupiłem tutaj: http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-4-0-2014 Dziś już przyszedł
sebbec Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 rozmiar L? pasuje? ja mam 184cm wzrostu, odległosc od podłoża do krocza - 90cm... zastanawiam się między L a XL
rodszyld69 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 "Oczywiście istnieją wzory pozwalające wyliczyć odpowiednią wielkość ramy. Jednym z nich jest zmierzenie długości nogi (od krocza do ziemi, mierzymy ubrani w obuwie o cienkiej podeszwie) i odjęcie od tej wartości 35cm. Otrzymany wynik to nasza wielkość ramy (w centymetrach). Gdy jeździmy rekreacyjnie można do wyniku dodać 2-3cm, gdyż nieco większe ramy w rekreacji są po prostu bardziej komfortowe. Z kolei jeżeli rama ma służyć do sportu i wyczynu, warto zejść o jeden rozmiar (zwykle 2-3cm) w dół." Z taka długą nogą XL - 57 cm powinna być dobra
sebbec Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 Też tak mi sie wydaję... chociaż różne kalkulatory różnie podają... między 21 a 22,5 cala,..a niestety w Warszawie nigdzie nie mogłem znaleźć sklepu stacjonarnego gdzie jeszcze były evado 4.0, żeby się przymierzyć. Ale lepiej chyba troszkę większa niż za mała. Także zamówie XL
rodszyld69 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 wyszukaj sobie tu sklepy http://www.kross.pl/pl/dealerzy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.