Skocz do zawartości

[do 2500zł] cross?

sebbec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Planuje kupić rower. Z tego co na razie się orientowałem to najlepszy będzie dla mnie rower crossowy. Chciałbym jak najszybszy rower, którym w razie potrzeby mogę pojeździć po lesie.Głównie (w 95%) będę jeżdzić po ulicach, ścieżkach rowerowych. W tym roku zaliczyłem wszystkie moje cele biegowe (10km, półmaraton, maraton). W przyszłym roku chciałym spróbować dla zabawy triatlonu lub maratonu rowerowego. Stąd priorytet na możliwie jak najszybszą opcje. Wiem, że szosówka byłaby najlepsza, jednak rower ma również służyć rekreacyjnym wycieczkom z żoną (w tym lasy).

Coś o mnie: 184cm wzrostu, 93kg (atletyczna sylwetka, 8 lat siłowni).

Jestem laikiem w temacie rowerów, więc każde rady na co zwracać uwage mile widziane.

Upatrzyłem sobie na razie taki: http://sklep.rowmot.eu/evado-4-0-xl-czarno-grafitowo-czerwony-mat,sp,237,1142#p

Podobno krossy są tańsze od zagranicznych firm, przez co można upchać za tą samą cene lepszy osprzęt.

Dziękuje z góry za wszelkie rady.

Napisano

Dzięki, cena przyzwoita.

Jakby sie dało to bym zrezygnował z hamulców tarczowych bo wydaje mi się, że nie są mi potrzebne, a tylko zwiekszają cenę.

Napisano

Dzięki, cena przyzwoita.

Jakby sie dało to bym zrezygnował z hamulców tarczowych bo wydaje mi się, że nie są mi potrzebne, a tylko zwiekszają cenę.

Hamulce v-brake montuje sie tylko w niższych klasach rowerów. Więc po co się cofać lepiej kupic nowocześniejszy rower i cieszyć się tym faktem dłużej.

Napisano

"Oczywiście istnieją wzory pozwalające wyliczyć odpowiednią wielkość ramy. Jednym z nich jest zmierzenie długości nogi (od krocza do ziemi, mierzymy ubrani w obuwie o cienkiej podeszwie) i odjęcie od tej wartości 35cm. Otrzymany wynik to nasza wielkość ramy (w centymetrach). Gdy jeździmy rekreacyjnie można do wyniku dodać 2-3cm, gdyż nieco większe ramy w rekreacji są po prostu bardziej komfortowe. Z kolei jeżeli rama ma służyć do sportu i wyczynu, warto zejść o jeden rozmiar (zwykle 2-3cm) w dół."  Z taka długą nogą XL - 57 cm powinna być dobra

Napisano

Też tak mi sie wydaję... chociaż różne kalkulatory różnie podają... między 21 a 22,5 cala,..a niestety w Warszawie nigdzie nie mogłem znaleźć sklepu stacjonarnego gdzie jeszcze były evado 4.0, żeby się przymierzyć. Ale lepiej chyba troszkę większa niż za mała. Także zamówie XL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...