Incantion Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Witam. Mam taki problem że że nie mogę zmieniać biegu na 3. A gdy zmienię ręcznie łańcuch trze o prowadnice. Próbowałem regulować śrubami, dokręcać i odkręcać linkę ale niewiele to daje. Dodam że rower mam bardzo krótko (niecały miesiąc) a przejechane może ze 150 km, więc mam nadzieję że nie będzie potrzeba wymiany przerzutki. Jak myślicie będę w stanie sam to naprawić czy trzeba oddać do serwisu?
kinder85 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Więc rozumiem że wykręcałeś śrubę "H" i wykręcałeś baryłkę ? A czy przerzutka działała wcześniej czy tak jest od nowości? wymieniane były jakies części?
Incantion Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Tak, robiłem te czynności. Przerzutka na początku też już tarła, ale w niewielki stopniu, znacznie się to zwiększyło gdy w piątek jadąc się przewróciłem. To mogło mieć jakiś wpływ. Nic nie wymieniałem
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 A prowadnica przerzutki idzie równolegle z linią łańcucha
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ja bym jeszcze raz na spokojnie zaczął ja ustawiać. Najpierw naciągiem linki, zrzucasz na najmniejszy blat i lekko dajesz większy naciąg linki następnie sprawdzasz czy wrzuca na największy blat, później regulacja baryłką i śrubką H
Incantion Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Tak sprawdzałem wcześniej i nie jestem do końca pewny czy śrubka H dobrze działa( nie widzę zmiany po jej przekręcaniu w żadną ze stron) może jest to po prostu kwestia felernej śruby.
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Jak śrubka felerna to jeśli rower jest na gwarancji do serwisu z nim.
mariusz231 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Jak rower jest nowy i nie mozesz tego zrobic sam, to udaj sie do sprzedawcy i niech on sprawdzi na serwisie, co jest nie tak
Incantion Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Trochę tam porobiłem i teraz doszedłem do wniosku że zmieniając z 1 biegu na 2 wskakuje mi on dopiero gdy zmieniam na 3 i dlatego nie mogę później zmienić na wyższy. Wie ktoś może jak to naprawić?
mariusz231 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Chcesz sie meczy to ok. ale ja bym poszedl do sprzedawcy, zeby na serwisie to poprowail, bo i tak po zakupie roweru masz przeglad zerowy po jakims czasie. Linka nie jest luzna?
rodszyld69 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Trochę tam porobiłem i teraz doszedłem do wniosku że zmieniając z 1 biegu na 2 wskakuje mi on dopiero gdy zmieniam na 3 i dlatego nie mogę później zmienić na wyższy. Wie ktoś może jak to naprawić? Zrzuć łańcuch na najmniejszy blat korby odkręć linkę. Następnie dokręć baryłkę do końca później odkręć o ok. 10 obrotów, dobrze naciągnij linkę i reguluj baryłką. Powinno pomóc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.