Skocz do zawartości

[Pomoc] w naprawie przedniej przerzutki

Incantion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam taki problem że że nie mogę zmieniać biegu na 3. A gdy zmienię ręcznie łańcuch trze o prowadnice. Próbowałem regulować śrubami, dokręcać i odkręcać linkę ale niewiele to daje. Dodam że rower mam bardzo krótko (niecały miesiąc) a przejechane może ze 150 km, więc mam nadzieję że nie będzie potrzeba wymiany przerzutki. Jak myślicie będę w stanie sam to naprawić czy trzeba oddać do serwisu?

Napisano

Więc rozumiem że wykręcałeś śrubę "H" i wykręcałeś baryłkę ? A czy przerzutka działała wcześniej czy tak jest od nowości? wymieniane były jakies części?

Napisano

Tak, robiłem te czynności. Przerzutka na początku też już tarła, ale w niewielki stopniu, znacznie się to zwiększyło gdy w piątek jadąc się przewróciłem. To mogło mieć jakiś wpływ. Nic nie wymieniałem

Napisano

Ja bym jeszcze raz na spokojnie zaczął ja ustawiać. Najpierw naciągiem linki, zrzucasz na najmniejszy blat i lekko dajesz większy naciąg linki następnie sprawdzasz czy wrzuca na największy blat, później regulacja baryłką i śrubką H

Napisano

Tak sprawdzałem wcześniej i nie jestem do końca pewny czy śrubka H dobrze działa( nie widzę zmiany po jej przekręcaniu w żadną ze stron) może jest to po prostu kwestia felernej śruby.

Napisano

Trochę tam porobiłem i teraz doszedłem do wniosku że zmieniając z 1 biegu na 2 wskakuje mi on dopiero gdy zmieniam na 3 i dlatego nie mogę później zmienić na wyższy. Wie ktoś może jak to naprawić?

Napisano

Chcesz sie meczy to ok. ale ja bym poszedl do sprzedawcy, zeby na serwisie to poprowail, bo i tak po zakupie roweru masz przeglad zerowy po jakims czasie. Linka nie jest luzna?

Napisano

Trochę tam porobiłem i teraz doszedłem do wniosku że zmieniając z 1 biegu na 2 wskakuje mi on dopiero gdy zmieniam na 3 i dlatego nie mogę później zmienić na wyższy. Wie ktoś może jak to naprawić?

Zrzuć łańcuch na najmniejszy blat korby odkręć linkę. Następnie dokręć baryłkę do końca później odkręć o ok. 10 obrotów, dobrze naciągnij linkę i reguluj baryłką. Powinno pomóc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...