Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana wszystkiego - Alivio?

Borys85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
potrzebuję łopatologicznej porady, bo choć jeżdżę często, to jeśli chodzi o majsterkowanie przy rowerze oraz o dobór komponentów, to jestem raczej blado-siny ;)

Nosiłem się z zamiarem przejścia na 29", jednak nadchodzące wydatki mnie przerosły i nowy rower oddala się o conajmniej rok. Do tego czasu chciałbym uprzyjemnić sobie jazdę na moim obecnym sprzęcie.
Ujeżdżam Kross Hexagon X3, model z 2012.
Na wiosnę wymieniałem łańcuch i kasetę (fabrycznie był wolnobieg, jednak po pierwszym sezonie wymieniłem koło i założyłem kasetę) W te wakacje zrobiłem niecałe 5 tyś km. Reszta podzespołów napędu jest od nowości i nosi ślady 13 tyś km w każdych warunkach (jak dobrze liczę).
Poza tym napęd według specyfikacji producenta prezentuje się tak:
http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x3

Teraz chciałbym to zmodernizować dysponując kwotą 450zł.
Przeszukiwałem internet i celuję w grupę Alivio, jednak gama asortymentu w samym Alivio jest dość obfita, a nie wiem na co zwrócić uwagę.
Łańcuch zaczął mi skakać na korbie (środkowy blat), najmniejszego nie używam, poza tym coś mi stuka z prawej strony, kiedy ciągnę pedał do góry.
Najgorzej jest z tylną przerzutką, która biegi zmienia na zasadzie, manetka o dwa oczka w górę, łańcuch reaguje, po czym manetka szybko jedno oczko w dół. W drugą stronę tak samo.. kilka osób próbowało to wyregulować, bezskutecznie..

To chyba tyle. 
Pytanie podsumowujące brzmi, co mogę osiągnąć w tej cenie?

Napisano

Banan, zapomniałeś o suporcie, skoro korba octalink. No i potrzebne klamkomanetki lub manetki i klamki.

Co do łańcucha, zdania oczywiście są podzielone, ale większość osób poleca jednak Connex 900.

Napisano

Banan, zapomniałeś o suporcie, skoro korba octalink. No i potrzebne klamkomanetki lub manetki i klamki.

Co do łańcucha, zdania oczywiście są podzielone, ale większość osób poleca jednak Connex 900.

Większośc raczej jest za Campagnolo C9 jeśli to ma być napęd 9 rzędowy. 

Napisano

Manetki alivo 3x9 i przerzutka alivio 160-170 zł

Kaseta i łańcuch hg-50 i hg 53 100-130 zł 9 sp, niżej bym nie schodził bo jednak robisz już dobre przebiegi, można wsadzić lepszy np slx/xt ale już zdecydowanie drożej to wychodzi. 

Reszta kasy Ci zostaje na linki i pancerze i ew. korbę ze zintegrowaną osią nową mógłbyś wyrwać za jakieś 200 zł ale przekracza to twój budżet odrobinę.

Napisano

Dzięki panowie za wszystkie podpowiedzi, powoli układa mi się to w głowie. 
W weekend sobie po podliczam na co mogę sobie pozwolić, dam później znać co z tego wyszło ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...