Skocz do zawartości

[napęd] przerobka 2x10 na 1x10

cibik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

moj obecny naped:

korba sram x5 gxp 39/26

kaseta sram 1050 10-32

lancuch sram 1070

manetki sram x9 trigger

przerzutka przod sram x9

przerzutka tyl sram x9 type 2

lubie prostote i chetnie pozbylbym sie przedniej przerzutki. naped 1x11 to moje marzenie, ale na razie moglym sie pobawic z 1x10.

czytalem na forum posty o takiej przerobce, jednak chcialbym sie upewnic, ze wszystko bedzie pasowalo

w zwiazku z tym pare pytan:

1) korba. czy w mojej korbie moge wymienic zebatki ?

jezeli tak, to wyrzucam stare, wrzucam np http://www.hcc-components.pl/produkty-2014/zebatki/zebatki-104bcd/

i gotowe ?

2) przerzutka przod +  linka + manetka - wszystko do demontazu

3) przerzutka sram x9 type 2 bedzie odpowiednia do 1x10 ?

4) lancuch i kaseta - cos do wymiany ? lancuch do ewentualnego skrocenia ?

Kaseta 10-32, tak wiem, tylko 32 z. Obecnie na 2x10 wystarcza mi w zupelnosci, jak w 1x10   32 z bedzie malo to zmienie ja na 10-36

5) czy na takim 1x10 nie bedzie przekosow ? w pelni mozna korzystac z 10 biegow ?

pozdrawiam

Napisano

Opcja Ghetto - koszt około 10 zł:

[prowadnica łańcucha] Jak zrobić prowadnicę łańcucha do napędu 1x10 za 10 zł?

Opcja PRO - koszt około 100zł (tylko blat) lub 300zł (blat + dodatkowa koronka):

Test napędu 1x10 opartego na zębatkach HCC Components

Twoja przerzutka i manetka w zupełności pasują do 1x10. 1x11 to trochę przerost ceny nad treścią. Jak sprzedasz lewą manetkę i przednią przerzutkę, to bezkosztowo skosztujesz opcji PRO.

Napisano

niestety nie jest to takie proste jak tutaj piszecie

mam problem z korba.  mam korbe sram X5 gxp 39/26. na duzej zebatce jest napis: 39T 10 spd truvativ 120 bcd

znalazlem jedynie zebatki na rozmiar 104 bcd. hcc, absolute, race face - tylko 104.

moze ktos ma namiary na zebatke na 120 ?

Napisano
Tak jest. Kaseta 11s jest troszkę szersza

Ale masz na szosę czy mtb? Shimano twierdzi, że MTB 11s jest tej samej szerokości co 10/9/8

Odnośnie napędów 1x10, nie widzę innego sensu niż blat narrow wide i zębatka 42t z tyłu.Tylko w takim wypadku uzyskasz sensowny rozstaw przełożeń porównywalny z napędem 2x10.

Napisano

@@Roonin, a jaka to jest piasta? nowy XTR?

No właśnie niby na odwrót, mtb 11/10/9s ma taką samą szerokość, szosa 11s jest szersza od 10/9s. A dla potwierdzenia fotki z katalogu Shimano:

IMAG2740.jpg

IMAG2742.jpg

Dlatego też pytam o realną szerokość w nowym XTR...

Napisano

Novatec 772SB typowe MTB na grubą ośkę.

Nie żebym się czepiał, absolutnie mi to nie w głowie bo nie wykluczone że masz rację ale ta instrukcja jak dla mnie jeszcze nic nie przesądza. 

Możliwe że w MTB po prostu dali już wcześniej bębenek który to obsłuży.

• 4 tygodnie później...
Napisano

kupilem zebatke wolftooth. nie musialem jej zamawiac z usa. wolf ma w Polsce dystrybutora, firme pogobikes. Bez problemu sprowadzili mi zebatke. Wszystko terminowo i bez problemow.  Dziekuje odrazu za pomoc i rady :)

zebatka wykonana jest perfekcyjnie. produkt 1 klasa.

wszystko dziala dobrze. lancuch nie spada. nie wazylem wyjetych czesci, ale rower jest wyraznie lzejszy.

mam kasete 11-32 i chyba zmienie ja na 11-36, moja jest troche za twarda.

jezdzi mi sie lepiej niz na 2x10. wydaje mi sie, ze szybciej. mam mniej przelozen i nie kombinuje tylko jade na tym co pod reka i pod noga.

nie ma pstrykania przod / tyl. Do 2x10 nie mam zamiaru wracac.

jedynym minusem jest przekos lancucha. najwiekszy na zebatce 32z. mniejsze zebatki juz jest ok.

ale chyba taki jest urok 1x10

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...