FilipMietas Napisano 23 Września 2014 Napisano 23 Września 2014 Witam! Mam dość zwykły rower, można nawet powiedzieć, że taka marketówka. Kupiłem go kilka lat temu i jestem dość zadowolny z niego. Niestety pojawiły się pierwsze ploblemy, wydaje mi się, że to wina wolnobiegu. Dokładniej przy jeździe nie mogę przerzucać swobodnie przerzutek, 7 bieg w ogóle nie chce wskoczyć, 6 też cieżko zaskakuje. Wolnobiag mam firmy shimano model: Hyperglide c Mam nadzieję, że mi pomożecie z tym problemem, bo chce się trochę pobawić, dodam tylko, że jestem kompletnym świeżakiem w rowerach, więc proszę o powolne i dokładne wytłumaczenie w naprawie Z góry dziękuję i czekam za odpowiedziami.
seraph Napisano 23 Września 2014 Napisano 23 Września 2014 A mi się wydaje, że to wina przerzutki tylnej, która wymaga regulacji. Ciężko byłoby podejrzewać zębatki o to, że łańcuch nie chce na nie spaść Jaki masz model przerzutki? W tanich modelach sprężyna jest bardzo słaba, a z czasem tylko słabnie i może być tak, że już nie jest w stanie ściągnąć łańcucha na mniejsze zębatki. Wtedy tylko wymiana. Możesz jednak spróbować najpierw podregulować przerzutkę popuszczając linkę poprzez wkręcenie śruby baryłkowej przy przerzutce. To śruba o którą zapiera się pancerz linku przy samej przerzutce i jeśli obrócisz ją w prawo to linka się poluzuje i przerzutka powinna "chętniej" zrzucać biegi na wyższe. Istnieje też taka możliwość, że linka zatarła się w pancerzu od brudu, wilgoci i ze starości, a sprężyna przerzutki nie jest w stanie jej już ciągnąć jak jest zwinięta - czyli na wysokich biegach. Wtedy najlepiej wymienić linkę, ale samo wyjęcie z pancerza i włożenie z powrotem powinno doraźnie pomóc - regulacja przerzutki od nowa niestety.
BikoBiko Napisano 23 Września 2014 Napisano 23 Września 2014 Na podstawie powyższego postu powiedziałbym, ze to kwestia regulacji przerzutki, ale skoro się nie znasz to dokładniej opisz co się dzieje, w jakich warunkach ( np. przy redukcji biegu z 5 na 5 nie chce wskoczyć 5, czy tez przy przyspieszaniu z 5 na 6 nie wskakuje 6.)
FilipMietas Napisano 23 Września 2014 Autor Napisano 23 Września 2014 Przerzutkę tylnią mam też shimano c101 Na tylniej przerzutce na takiej obręczy ze śrubką pisze dodatkowo - mega range 7 speed Zawsze jeżdżę na najwyższej przerzutce z przodu u mnie to 3 (z przodu nie mam żadnych problemów) Pierwsze biegi od 1 do 4 wchodzą gładko, później jak wrzucam 5 zaczynają się problemy, bo manetką wyżej przerzucam, ale nic się nie dzieje, czasami wrzucam 7 a nadal jadę na 5 albo 6. Czasami samo podczas jazdy się przerzuci na 7, co zdarza się rzadko i to na prostej nawierzchni (nie pod wpływem wstrząsów) Przepraszam za mój brak ogarnięcia i w tym temacie, ale staram się po swojemu jak najdokładniej opisać co się dzieje. :] * Powiedzcie mi czy mój zestaw to jakiś kompletny "shiiit" czy znośne podzespoły?
FilipMietas Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 Jest wstanie, ktoś tutaj dodać jakoś odpowiedź ?
seraph Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 W swoim poprzednim poście podałem 3 możliwe powody takiego stanu rzeczy. Próbowałeś coś samemu zaradzić wg tego? Twój zestaw jest znośny o ile chce się jeździć spokojnie po mieście lub bułki do sklepu. Do niczego ponad to się specjalnie nie nadaje, a i przy spokojnym użytkowaniu trzeba o to dbać i nie przeciążać. Niemniej jednak o ile wszystko jest sprawne to da się wyregulować tak, żeby działało zadowalająco.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.