Skocz do zawartości

[Wolnobieg] - problem z przerzucaniem biegów

FilipMietas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 

Mam dość zwykły rower, można nawet powiedzieć, że taka marketówka. Kupiłem go kilka lat temu i jestem dość zadowolny z niego. Niestety pojawiły się pierwsze ploblemy, wydaje mi się, że to wina wolnobiegu. Dokładniej przy jeździe nie mogę przerzucać swobodnie przerzutek, 7 bieg w ogóle nie chce wskoczyć, 6 też cieżko zaskakuje. Wolnobiag mam firmy shimano model: Hyperglide c

Mam nadzieję, że mi pomożecie z tym problemem, bo chce się trochę pobawić, dodam tylko, że jestem kompletnym świeżakiem w rowerach, więc proszę o powolne i dokładne wytłumaczenie w naprawie

Z góry dziękuję i czekam za odpowiedziami.  :)

Napisano

A mi się wydaje, że to wina przerzutki tylnej, która wymaga regulacji. Ciężko byłoby podejrzewać zębatki o to, że łańcuch nie chce na nie spaść :sweat:

Jaki masz model przerzutki? W tanich modelach sprężyna jest bardzo słaba, a z czasem tylko słabnie i może być tak, że już nie jest w stanie ściągnąć łańcucha na mniejsze zębatki. Wtedy tylko wymiana.

Możesz jednak spróbować najpierw podregulować przerzutkę popuszczając linkę poprzez wkręcenie śruby baryłkowej przy przerzutce. To śruba o którą zapiera się pancerz linku przy samej przerzutce i jeśli obrócisz ją w prawo to linka się poluzuje i przerzutka powinna "chętniej" zrzucać biegi na wyższe.

Istnieje też taka możliwość, że linka zatarła się w pancerzu od brudu, wilgoci i ze starości, a sprężyna przerzutki nie jest w stanie jej już ciągnąć jak jest zwinięta - czyli na wysokich biegach. Wtedy najlepiej wymienić linkę, ale samo wyjęcie z pancerza i włożenie z powrotem powinno doraźnie pomóc - regulacja przerzutki od nowa niestety.

Napisano

Na podstawie powyższego postu powiedziałbym, ze to kwestia regulacji przerzutki, ale skoro się nie znasz to dokładniej opisz co się dzieje, w jakich warunkach ( np. przy redukcji biegu z 5 na 5 nie chce wskoczyć 5, czy tez przy przyspieszaniu z 5 na 6 nie wskakuje 6.)

Napisano

Przerzutkę tylnią mam też shimano c101

Na tylniej przerzutce na takiej obręczy ze śrubką pisze dodatkowo - mega range 7 speed 

Zawsze jeżdżę na najwyższej przerzutce z przodu u mnie to 3 (z przodu nie mam żadnych problemów) Pierwsze biegi od 1 do 4 wchodzą gładko, później jak wrzucam 5 zaczynają się problemy, bo manetką wyżej przerzucam, ale nic się nie dzieje, czasami wrzucam 7 a nadal jadę na 5 albo 6. Czasami samo podczas jazdy się przerzuci na 7, co zdarza się rzadko i to na prostej nawierzchni (nie pod wpływem wstrząsów) 

Przepraszam za mój brak ogarnięcia i w tym temacie, ale staram się po swojemu jak najdokładniej opisać co się dzieje. :]

* Powiedzcie mi czy mój zestaw to jakiś kompletny "shiiit" czy znośne podzespoły? 

Napisano

W swoim poprzednim poście podałem 3 możliwe powody takiego stanu rzeczy. Próbowałeś coś samemu zaradzić wg tego?

Twój zestaw jest znośny o ile chce się jeździć spokojnie po mieście lub bułki do sklepu. Do niczego ponad to się specjalnie nie nadaje, a i przy spokojnym użytkowaniu trzeba o to dbać i nie przeciążać. Niemniej jednak o ile wszystko jest sprawne to da się wyregulować tak, żeby działało zadowalająco.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...