Skocz do zawartości

[3000 - 4000] 29er 650b

Kajmar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

borykam się ostatnio z wyborem roweru z podanego przedziału cenowego. Plan jest jak na taką kwotę ambitny: znaleźć rower na niezłym osprzęcie i o sportowej geometrii. Jeżdżę amatorsko, ze sportowym zacięciem. Ostatni raz zakupy robiłem 3 lata temu i nie ukrywam, że jestem pod wrażeniem zmian, które zaszły w ofercie producentów. Wówczas, za 3500zł udało mi się kupić Carvera z Sidem, full xt, Avid R itd. Udało się.. 

Teraz przeglądam oferty m.in. Krossa (przymierzałem się, mają niezłą geometrię), jednak R9, kosztujący ponad 5 koła ma np. widelec xc 30.

Rozumiem, że trzeba czekać na przeceny i dlatego proszę Was o radę - na jakie marki/modele zwracać uwagę, oraz jakich ofert szukać/pilnować

Najważniejsza jest dla mnie jednak geometria. To z powodu źle dobranego rozmiaru sprzedaję swój obecny rower i jeśli mam do wyboru dobrą ramę i dobry osprzęt, to wybieram ramę, a na tym się słabo znam. 

Wzrost: 185 cm

Waga: 83 kg 

Długość nogi: 86 cm

Dziękuję za pomoc :)

Napisano

Zły rozmiar ramy to nie to samo co zła geometria. Na złej ramie zawsze i wszędzie będzie do dupy a na tym ostatnim nie konieczne bo to będzie zależeć od terenu.

Tak poza tym to ten R9 jest na Carbonie więc ile chciałeś aby kosztował?? W tej kwocie co w temacie to nawet o takiej ramie na dobrym osprzęcie nie maż. Albo sporo dokładasz albo zostaje poczciwe aluminium.

Napisano

racja, z tym R9 to zły przykład. na carbon nawet nie patrze. rama w moim rowerze jest teoretycznie dobra, ma 19 cali, ale długość górnej rury jest za mała, rower jest dla mnie za krótki. dlatego podałem wymiary 

Napisano

A co powiecie o następujących rowerach:

-kross r8  

-kellys thorx 10 limited edtion 2014

?

Oba rowery są w podobnej cenie, tzn ok. 3500 w chwili obecnej. Krossy podobały mi się zawsze, lecz niewiele potrafię powiedzieć o napędzie sram. Czytałem też, że mają złagodzoną geometrię w stosunku do r9 + wyższe. 

Kellys thorx 10 ma również interesujacą ramę i chyba bardziej "sportową". Myślę, że mógłbym sobie pozwolić na model thorx 30, jednak korba M552 razi w oczy. Wolę już chyba mieć to xt, a z amortyzatorem zaszaleć gdy już uzbieram trochę grosza. 

Nie znalazłem bardziej interesujacych propozycji, może z wyjatkiem meridy big nine tfs 900 i wspomnianego ramblera. Nad tym ostatnim tez się zastanawiam, chociaż rama wygląda nieciekawie, a na geometrii wolałbym się skupić. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Popatrz na rowery Agang modele 7.29  i 9.29 . Jak dla ciebie to rama wielkości 19 cali. Mam model 7.29 i jest OK.

Modele te pojawiły się po raz ostatni w roku modelowym 2013, w 2014 ostał się tylko 6.29 na gorszym osprzęcie. Po drugie, ramy 7.29 miały problem z rurą podsiodłową (poszperaj na forum). Co do tego, że rower jest OK to się zgodzę (przynajmniej dopóki rama jest cała).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...