Skocz do zawartości

[łańcuch] transplantacja i obciążenie

marcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ostatnio zakupiłem używaną przyczepkę rowerową dla syna, nim ją jednak przywiozłem do domu (85 km w obie strony) to miałem kilka przygód  :icon_mrgreen: . Po pierwsze zgubiłem (zerwałem gwint od "szybkozamknięcia") nakrętkę od ośki piasty, jak jej szukałem to łańcuch uległ niemal że rozerwaniu w 2 miejscach. Na szybko (złe słowo - skucie i rozkucie łańcucha zajęło mi z 20 minut) poprawiłem jeden odcinek, a drugi z racji niemal że wyrwania dziury w bocznej blasze ogniwa skróciłem, z tym że z nerwów przy zmierzchającym słońcu sworzeń wypadł i skrócenie było o jedną wartość większe niż planowałem  :002: . Ośkę od piasty dokupiłem w Decathlonie ale problem z łańcuchem trzeba było jakoś rozwiązać, "przeszczepiłem" więc sworzeń z nowego łańcucha (który skrócony do odpowiedniej długości  poczeka sobie jeszcze na wymianę) do obecnego. Weszło na ciasno (stary łańcuch accent vs sworzeń "pożyczony" z campy), jednak obecny sworzeń jest z deczka za długi. Praktykowaliście takie transplantacje? Obawiać się tego sposobu zespolenia czy założyć że nic złego się nie stanie.

Jaki wpływ ma ciągnięcie przyczepki z dziećmi (MC + - 55-60 kg) na napęd, żywotność łańcucha etc?

Napisano

@BikoBiko

też coś takiego rozważałem. Powiedz mi jaki wpływ ma rozciągnięcie łańcucha (na "nierekomendowanym" przymiarze BH już ok 1%) i wrzucenie nowej spinki na współpracę tego wszystkiego z napędem?

Napisano

Moim zdaniem lepsza spinka, która nie będzie wystawać na rozciągniętym łańcuchu niż taki wystający pin.

Albo - wariant B - wymiana tego pinu na taki fabrycznie nowy do skuwania :)

Napisano

53 km wytrzymało na dzisiejszej wyprawie + ~37 km z poprzedniej (chwila poprawienia)

2e14d02426a83520med.jpg

Poszło ogniwko ( z deka się rozgniótł otwór na sworzeń) z drugiej strony spinki, czyli to co poprawiałem a nie to co reanimowałem pinem z innego łańcucha. Zależało by mi na zachowaniu długości tego łańcucha toteż mam pytanie jak to poprawnie naprawić ?

I kolejne pytanie co powoduje takie zrywanie ogniw łańcucha w obrębie spinki - czy to zwykły przypadek czy też jest jakiś związek przyczynowo skutkowy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...