Endrju911 Napisano 15 Września 2014 Napisano 15 Września 2014 Witam, mam taki problem a mianowicie przy mocniejszym depnięciu, przy przyspieszaniu lub przy ruszaniu kiedy łancuch się napina i wolnobieg blokuje to słychać z niego takie tłuczenie, jaka może być tego przyczyna? do tej było z nim ok, wczoraj byłem na Łysicy i od tego czasu tak coś zaczęło stukać, kiedy dam pedałami do tyłu i z powrotem do przodu to jest taki mały luz, wolnobieg ''luźno'' się przekręca ciut do przodu.
BikoBiko Napisano 15 Września 2014 Napisano 15 Września 2014 Albo w środku coś z pieskami, albo może luzy na konusach też potrafią generować różne dziwne dźwięki w połączeniu z pracą wolnobiegu.
Garlock Napisano 15 Września 2014 Napisano 15 Września 2014 W ułożyskowaniu tylnego koła. Konusy to potoczna nazwa wewnętrznych bieżni lożysk w kołach. Takie stożkowe nakrętki na osi po których toczą się o kulki. A "pieski" to zapadki w wolnobiegu które załączają napęd przy kręceniu w przód a odłączają jak przestajesz kręcić pedałami. Jak sie posypały, to biorąc po uwagę ceny wolnobiegów lepiej będzie kupić nowy niż naprawiać.
Endrju911 Napisano 15 Września 2014 Autor Napisano 15 Września 2014 A czy jest jakis sposob na sprawdzenir tego, rozkrecenie bez klucza do wolbobiegow?
Garlock Napisano 15 Września 2014 Napisano 15 Września 2014 Jak postawisz rower do góry kołami i poruszasz kołem na boki to powinieneś wyczuć, czy koło ma luz czy nie. Jak wyjmiesz koło to ruszając osią tez wyczujesz (jesli jest) luz. Jesli posypaly sie peiski to już trudniej. Kręcąć wolnobiegiem do tylu powinien obracac się lekko zwykle ładnie cykając. Zmiana kierunku obrotu powinna natychmiast zblokowac napęd. Wolnobieg nie powinien miec znaczących luzów przy ruszaniu na boki. Ale żeby stwierdzić, czy zapadki się rozsypały, czy tylko skleiły od brudu, musisz zdjąc wolnobieg i go rozkręcić. A tego bez narzedzi nie zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.