Skocz do zawartości

[suport] fc-m430 i cs hg 20 jaka długość osi?

T0Y0T

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam 7 rz. Kasetę Shimano CS-hg20 i korby shimano fc-m430 44-32-22 (najmniejsza zebatka płaska) na kwadrat. Teraz mam oś 110 mm i linia łańcucha nie jest prosta na 3 z przodu i 7 z tyłu. Jaka długość osi suportu będzie odpowiednia?

Napisano

Będą mniejsze przekosy korba <-> kaseta na niższych biegach kasety (większych zębatkach), natomiast większe dla wyższych biegów. Czyli łańcuch może się szybciej zużywać, hałasować itp.

Wielkiej różnicy nie ma, więc może jej nie odczujesz. Ja w swoim zmieniłem 113 na 110.5 i działa OK, tyle, że ja nie korzystam z 4 najmniejszych zębatek kasety.

Napisano

Czyli lepiej będzie zmienić i nie bać się o łańcuch ;p najczęściejżywam 5,6 i 7 biegu.

A gdybym pod śruby mocujące największe zębatki podłożył podkładki 1 mm?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz kasetę 8, 9 czy 10 rzędowa a praktycznie nie korzystasz z 2 ostatnich biegów podczas normalnej jazdy, to spokojnie możesz sobie wziąć krótszy suport.

Napisano

Oś suportu nie jest symetrycznie wysunięta. Gdybym zamienił suport stronami tak aby dłuższa część osi była od strony korby a krótsza od ramienia? Pewnie gwinty nie takie.. :?

• Mod Team
Napisano

Jest to nie wykonalne w większości suportów ze względu na to że są pakietowe i mają różne gwinty. Jak masz suporty który sie rozbiera, to można obrócić oś.

Napisano

A gdybym pod śruby mocujące największe zębatki podłożył podkładki 1 mm?

Pojawi się problem ze zmianą biegów na korbie. Spróbuj, może uda się to wyregulować aby jednak działało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...