r3tr0 Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Witam, Chciałem wymienić wkład suportu na klin na kwadrat i zakupiłem wbijany wkład suportu na kwadrat. Jako, że przy mojej szerokości i średnicy mufy suportowej nie miałem zbytniego wyboru (tylko dwie długości osi: 127mm i 136 mm) wybrałem tą krótszą. Zakupiłem do tego tą korbę klasyczną jednorzędową (niestety nie było podane na jaką oś jest przeznaczona). I teraz mam problem ponieważ korba nie wchodzi do końca na mocowanie korby w suporcie - zatrzymuje się w pewnym momencie. Czy to oznacza, że ta oś jest za długa czy może w czym innym problem? Dodaję zdjęcia poglądowe. Pozdrawiam.
firefoks Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Problem byłby gdyby właśnie korba weszła do końca - tak jest OK Co nie znaczy, że oś ma odpowiednią długość - to się okaże po zamontowaniu, jak sprawdzisz linię łańcucha.
r3tr0 Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 No właśnie jestem pewien czy nie powinna jeszcze trochę dalej wejść... aż do wypustek. A przy takim nałożeniu linia łańcucha raczej nie będzie zachowana. Nie chcę teraz tego wbijać w ramę bo i tak musiałbym to wyciągnąć ponieważ rama będzie szła do malowania za jakiś czas.
beskid Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Wszystko zmocowaniem jest w porządku. Zresztą ramię korby i tak trzeba "dobić" a to też swoje zrobi.
r3tr0 Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Czyli powinienem dokładnie dokręcić korbę i wtedy sprawdzić? Jeśli linia łańcucha będzie odchodziła o więcej niż 5 mm w bok tzn, że oś jest za duża i muszę zmienić korbę?Suport musi zostać taki sam, bo krótszego nie ma.
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2014 Mod Team Napisano 10 Września 2014 Suporty różnej długości mają taki sam trapez, wiec czy 136 czy 127 czy 113, korba siądzie zawsze tak samo. Różnica jest tylko w odległościach miedzy trapezami ( kwadratami) czyli ogólną długością samej osi. Po zdjęciach widać ze to korba 1 rzędowa a do takich korb zazwyczaj są suporty 127mm więc nawet dobrze trafiłeś, prawdopodobnie
r3tr0 Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 No właśnie to też chyba od ramy zależy, bo osoba od której dowiedziałem się o tej korbie też jednorzędowo wsadziła to na 102 mm. Jak tak teraz przymierzałem to powinno pasować, ale i tak wydaje mi się to zbyt odlegle położone od mufy, a zwłaszcza lewe ramię. Przy swoim innym rowerze mam tak, że korba jest praktycznie na równi z mufą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.