Skocz do zawartości

[korba/suport] Korba nie chce wejść do końca na kwadrat

r3tr0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałem wymienić wkład suportu na klin na kwadrat i zakupiłem wbijany wkład suportu na kwadrat. Jako, że przy mojej szerokości i średnicy mufy suportowej nie miałem zbytniego wyboru (tylko dwie długości osi: 127mm i 136 mm) wybrałem tą krótszą. Zakupiłem do tego tą korbę klasyczną jednorzędową (niestety nie było podane na jaką oś jest przeznaczona). I teraz mam problem ponieważ korba nie wchodzi do końca na mocowanie korby w suporcie - zatrzymuje się w pewnym momencie. Czy to oznacza, że ta oś jest za długa czy może w czym innym problem? Dodaję zdjęcia poglądowe.

Pozdrawiam.

17657642469462354268.jpg50494436293346169889.jpg

Napisano

No właśnie jestem pewien czy nie powinna jeszcze trochę dalej wejść... aż do wypustek. A przy takim nałożeniu linia łańcucha raczej nie będzie zachowana. Nie chcę teraz tego wbijać w ramę bo i tak musiałbym to wyciągnąć ponieważ rama będzie szła do malowania za jakiś czas.

Napisano

Czyli powinienem dokładnie dokręcić korbę i wtedy sprawdzić? Jeśli linia łańcucha będzie odchodziła o więcej niż 5 mm w bok tzn, że oś jest za duża i muszę zmienić korbę?Suport musi zostać taki sam, bo krótszego nie ma.

• Mod Team
Napisano

Suporty różnej długości mają taki sam trapez, wiec czy 136 czy 127 czy 113, korba siądzie zawsze tak samo. Różnica jest tylko w odległościach miedzy trapezami ( kwadratami) czyli ogólną długością samej osi. Po zdjęciach widać ze to korba 1 rzędowa a do takich korb zazwyczaj są suporty 127mm więc nawet dobrze trafiłeś, prawdopodobnie :P

Napisano

No właśnie to też chyba od ramy zależy, bo osoba od której dowiedziałem się o tej korbie też jednorzędowo wsadziła to na 102 mm. Jak tak teraz przymierzałem to powinno pasować, ale i tak wydaje mi się to zbyt odlegle położone od mufy, a zwłaszcza lewe ramię. Przy swoim innym rowerze mam tak, że korba jest praktycznie na równi z mufą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...