Skocz do zawartości

[Korba] Szosowa wymiana Ultegra?

epawel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W rowerze mam korby FSA Team Issue (9400km) - prawe ramie mi się odspaja od sztywnej osi (ruszając korba wzdłuż osi suportu słychać trzaski), tak czy siak potrzebuje nowej korby - budżet około 600zł (z suportem) czy możecie coś polecić - myślałem o Ultegrze : http://www.bikestacja.pl/pl/korba-szosowa-shimano-ultegra-grey-fc-6750-172-5mm-50-taniej-27616.html

mam napęd (50/36) 2x10 (11-25 105) - czy muszę tez zmienić kasetę i łańcuchy do kompletu, czy dokończę jeszcze sezon na tym co mam?

obecny suport to: FSA BC 1.37x24T MEGA EXO - czy dopasuje nowy Ultegra do tej korby powyżej?

Napisano

To bardzo dobra korba o specyficznej budowie blatu (przestrzenny) - w przyszłości jeśli zechcesz go wymienić będziesz musiał kupić taki sam żeby zachować wizualną koncepcję korby.

Pomyśl może w to miejsce o ultegrze 6800 lub 105ce 5800 która będzie raczej tańsza od starszej ultegry a przy tym konstrukcyjnie kompatybilna z nowymi krobami Shimano. 

Koszt nowej 105tki to 467 zł na allegro, nowej ultegry 600. 

Nowa 105tka jest z tej samej konstrukcyjnie rodziny co obie ultegry.

Napisano

kaseta 105, ka jak już pisałem ma 9400km, łańcuchy jeszcze poniżej 0.75 - jeżdżę na 6-iu na spółkę z drugim rowerem mtb - myślę, ze jeszcze 2tys zrobię do 0.75 (minimum 1tys) - lepiej kopić nową kasetę i łańcuchy? (tą kasetę mogę dojezdzic w górskim...)

@tobo Rozumiem ze ta Ultegra FC-6750 ma tą wadę ze blaty do niej są drogie i ew wymiana na nowe pociągnie za sobą większe koszty - aby dopasować wizualnie? Jeśli tylko to, a korbę jak się nic nie stanie powinienem wymienić po 20kkm, to mi to nie przeszkadza - jeśli się nie mylę to jest tez różnica w wadze na korzyść Ultegry - czy nie ma natomiast różnicy w wytrzymałości?

Napisano

Chodzi o to że ta ultegra została zastąpiona w ofercie przez grupę 6800 która ma czteroramienny blat - pytanie jak będzie z dostępnością pięcioramiennego "przestrzennego" za kilka lat.

Ja w tej sytuacji wziąłbym dla pewności nową 105tkę która ma te same technologie co ultegra.

Żeby zmienić zębatkę w pięcioramiennej ultegrze na normalną musisz też wymienić śruby mocujące na standardowe.

Napisano

Dzięki za wyjaśnienia - chyba posłucham się i wybiorę (FC-5650) 105-kę , bardziej ze względu ze jest dostępna w dobrej cenie w kolorze czarnym.. Jeśli mam dobry suport FSA BSA 24 to do korb Shimano powinienem kopić nowy, czy ten FSA będzie pasował?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...