Skocz do zawartości

[rower] silverback

domin89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Ostatnio trochę czytałem na tym forum o różnych rowerach MTB do 3k zł z uwzględnieniem rozwojowej ramy typu tapered i moją szczególną uwagę przykuły rowery silverback model http://allegro.pl/ro...4555732971.html w tym samym sklepie można też kupić model http://allegro.pl/ro...4579152115.html . Jeżeli dobrze patrzę to różnią się tylko amortyzatorem i moje pytanie jest takie czy ten RockShox jest na tyle lepszy żeby dopłacać 1k zł? A może lepiej by wyszło sprzedać amorek w tym tańszym i kupić jakiś lepszy oddzielnie? Chyba że ten Raidon wystarczyłby do moich zastosowań czyli drogi leśne czasem jakiś cięzszy teren typu korzenie, kamienie i nie będę musiał wogóle myśleć o rozbudowie. Jakbym brał ten za 2300 to spokojnie by starczyło na jakieś pedały SPD i buty do tego... Ogólnie jeszcze zastanawiałem się na nad rowerami northtec ale w porównaniu z osprzętem w silverbacku wypadają marnie...

Pozdrawiam

Napisano

Różnią się nie tylko amortyzatorem ale i napędem (tańszy ma manetki Alivio 9 rzędowe) oraz ramą, moim zdaniem warto dopłacić.

Napisano

Nie, różnica w amortyzatorach raczej nie za wielka.

Ten droższy model jest tylko w jednym rozmiarze, i wbrew opisowi na pewno nie nadaje się dla osób o wzroście 178 cm ... 

Napisano

Na innych aukcjach mają pozostałe rozmiary. Wybierając rozmiar ramy nie sugeruj się tym co piszą na aukcjach (wprowadzają ludzi w błąd), lepiej zapytać tutaj, żeby później nie było wtopy ;)

Napisano

Tą aukcje tak wkleiłem nie patrzyłem w sumie na rozmiar ramy... Ja mam 187 cm wzrostu 91 kg to chyba gdzieś 21" powinienem mieć nie? W sumie może się orientujecie czy jakiś bardziej "popularny" producent ma podobne geometrycznie ramy to bym zrobił przymiarke bo rozmiar ramy to jedno a czy będzie rzeczywiście wygodnie to drugie...

Napisano

Jeśli ta rama ma w rozmiarze L długość horyzontalną 625 mm i podsiodłówkę 500 mm i rozstaw kół 1121 mm, to właśnie L powinien być ok.

Napisano

Trek X-Caliber rozmiar 18,5" będzie zbliżony do Silverbacka L (Trek jest trochę krótszy i ma krótszą podsiodłówkę, ale jeśli się do niego przymierzysz to jakieś pojęcie będziesz miał.)

Napisano

A jeszcze pytanie dobór wielkości ramy jest zależny od wielkości kół? Tzn aby mieć ten sam komfort to mając koła 29er będę miał mniejszą ramę niż przy 26 ?

Napisano

Dzisiaj przeglądając allegro znalazłem takie coś: http://allegro.pl/giant-talon-29er-2-2012-roz-l-reba-rl-gwara-i4560897810.html mój rozmiar ramy, bardzo dużo zdjęć dał koleś rama i widelec wyglądaja bardzo spoko opony też bdb stan. RockShox Reba to jak na moje potrzeba konkretny amorek. Z jednej strony fajnie ze reszte mozna sobie dobrac... Ale pytanie żeby mieć przyzwoity napęd z hamulcami i pedałami spd ile by to mogło wyjść? 

Napisano

Czyli raczej się nie opyla zabawa? Bo nie wiem czy ta aukcja to jest dobra cena czy nie? Z drugiej strony takie kupowanie powoli by było nawet spoko do marca/kwietnia bym powoli zbieral moze jakies promocje wejda teraz na zime... Pytam z waszego punktu widzenia czy to ma sens.

Napisano

O dzięki za podesłanie tego Rometa r-line co prawda ten z 4k przekracza zanczaco moj budzet ale ogólnie ta linia Rometa jest bardzo ciekawa, jakoś mi umknęła prędzej.

Napisano

Dzisiaj trochę pojezdzilem wiecej w terenie i musze powiedziec ze jest coraz lepiej. Amorek ładnie działa, dużo mozliwości regulacji (szkoda że nie ma manetki) hamulce się dotarły, teraz muszę uważać bo są jak żylety (w poprzednim rowerze mialem podstawowe vbrakei... różnica niebo a ziemia). Za tą cenę masz do tego główkę tapered z tyłu przerzutka SLX działa jak miodzio. Przednia alivio jakoś tak muli, ale może coś będę musiał podregulować. Prędzej miałem rower 26 i powiem że przesiadka na 29 jest zauważalna. Głównie pokonywanie przeszkód jest dużo sprawniejsze i jakoś tak mniej trzęsie na kamieniach czy innych nierownościach. No i przy moim 188cm czuję się naturalniej na większych kółkach :D Jedna rzecz mi się nie podoba: SIODEŁKO jest tak twarde ze juz potem tylko na stojaco jechalem... Moze to przez dluga przerwe od roweru ale wydaje mi sie ze jest po prostu lipne. No jeszcze jak dozbieram kasę na buty SPD to będzie się ładnie śmigało. A kiedyś jak uznam że amorek za słaby to dzięki główce tapered będę miał dostęp do wszystkich amorków.

PS: Dzięki za rady szczególnie tobie Rulez bo prawie bym brał tego używanego Talona...

Napisano

Moze to przez dluga przerwe od roweru ale wydaje mi sie ze jest po prostu lipne.

Raczej to pierwsze, chyba że ewidentnie nie trafiło w Twoją anatomię.

Napisano

Tez obstawiam to pierwsze ;) ja juz tyle razy jak zaczynalem jezdzic po jakims czasie zawsze bolalo mnie dupsko ;) jak na razie ciesze sie ze rower jest ok ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...