Skocz do zawartości

[~4000] Rower wyczynowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam sie do zkupu swojego pierszego roweru wyczynowego.

Nie miałem nigdy do czynienia z jazdą po trudnym górzystym terenie. Jeździłem sporo szosówkami, ale gorskimi nie.

Dlatego wsród tego rodzaju sprzętu jestem amatorem i niewiem jak dobrać sprzęt pod swoje potrzeby i też dlatego proszę Was jako ekspertów o pomoc.

Chce zakupic rower do jazdy po górach, ścieżkach leśnych, zjazdów po torach w górach, oglnie ekstremalnym terenie.

Rower musi wytrzymać duże obciążenie czy to nierówny teren czy kilkumetrowe wyskoki.

Wiem, że za te pieniądze nie odstane czegoś super, ale jako amator sprzętu w tej cenie pewnie nie wykożystam w 100%.

Myślalem nad RockRider 8.1, ale troche wygląd mi nie odpowiada, gdyż wygląda jak klasyczny góral, a ja chciałbym coś z zacięciem sportowym - RockRider 9.1. Jako amator wybieram wygląd, a nie prydatność :)

Wiem, że róznica cenowa pomiędzy 8.1, a 9.1 jest duża. Podałem te dwa modele, bo niewiem czy jest sens dokładania do 9.1.

W zawodach niebęde brał udziału. No może w Maratonie MTB, który jest co roku w mojej okoicy, ale tym się niech Państwo nie kierują.

Prosze Was o pomoc, bo niewem co wybrać. Może inne modele?

Min. o taką jazdę mi chodzi:

Tak, wiem ,że dla amatora to nie łatwa droga, ale będe dążył do tego. Rowerem będe jeździł po wszystkich górach w europie. Choć pierwszy sezon tylko nasze piękne góry.

Pozdrawiam.

Napisano

To jakaś reklama? :)

Używanego nie chce. Wolę nowego, który ma pełną gwarancję.

Na tym filmiku, to chyba na jakimś santa cruzie jeździ, a to już wyższa półka, bo ceny carbonowe zaczynają się od 10 tys i górnej granicy brak.

Kiedyś takiego zakupie, ale na chwilę obecną, to zbyt duży wydatek.

Na chwilę obecną potrzebuje coś na kilka sezonów.

Może RockRider 9.2?. Tylko, ze cenę już tak wywindowaliśmy, ze naprawdę :)

Wyczynowy nie jest nadużyciem, bo jazda jeździe nie równa ;)

Napisano

Rockridery to dobry wybór, są porządnie wyposażone jak na swoją cenę, na pewno nadają się do turystyki górskiej (jedyny minus, są na kołach 26", na 2015 są opracowane modele z kołami 27,5" więc warto poczekać), na 2015 Romet wypuścił ciekawe fulle (zwłaszcza modem na kołach 29" o skoku zawieszenia 130 mm wydaje się być odpowiedni), tyle, że nie znam cen ...

Napisano

Jakie by ceny nie były to na pewno nie będzie to 4/5 tys za porządny sprzęt na pełnym zawieszeniu. A tym bardziej na kilka sezonów no chyba, że góry będzie widział od święta. Tak poza tym taki sprzęt, taka jazda to koszty i to bardzo wysokie koszty. Zabawa nie kończy się na zakupie.

Napisano

Ten filmik, to już tak ekstremalnie. Zdaje sobie sprawę,, ze typowy full kosztuje, taki który wytrzyma te obciążenia. Chyba poczekam do wiosny i wtedy coś kupię. Może odłoże więcej gotówki.

Na chwilę obecną mam,8 tys.

Mimo, ze jestem amatorom, to wolałby coś już profesjonalnego, by martwić się wydatki tylko na eksploatację, a nie tym czy na następnej rampie nie będę miał czasem dwóch rowerów :)

@kenzo - dlaczego byś nie zjechał ? :)

To może zmienię pytanie.

Co Wy byście polecili, co będzie odpowiednie do takich obciążeń?. Od jakiego pułapu można już myśleć o takiej jeździe?.

Najtańsze Santa Cruzy ? .

Napisano

Witam,

Byłem dziś w decathlonie i jeździłem trochę tym 8.1,ale to po parkingu, więc nic specjalnego.

Trochę zbyt twarde zawieszenie ma, nawet po regulacji. Czy to tylko moje odczucie?.

Więc tak. Zrobię tak, ze kupię 8.1 na dniach, a w maju/czerwcu zakupie już coś pożądanego co wytrzyma "wszystko".

Dlatego prosiłbym byście odpowiedzieli na wcześniejsze pytanie ;)

Myślę nad jakimś Santa Cruzem albo Scottem w przedziale 20/30tys. Tylko czy jest sens brać coś z tego przedziału, bo może rozsądniej byłoby z 10/20.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...