Skocz do zawartości

[Napęd] wymiana

trupek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 
Nastał czas wymiany napędu ponieważ łańcuch zaczął przeskakiwać na 2 i 3 blacie i czasem go zaciąga. Bez problemowo przejechałem około 9 tyś km wspierając się metodą 3 łańcuchów.

obecny sprzęt to:

kaseta SHIMANO ALIVIO HG50-9sp,
łańcuch SHIMANO HG53,
korba SHIMANO ALIVIO M430 / 44X32X22T / OCTALINK,

suport SHIMANO OCTALINK ES25 - wymieniany niedawno bo chwycił luzy na 2-3 mm.

Korba idzie na 100% do wymiany najprawdopodobniej na ten sam model - chyba ,że warto dołożyć do Deore? (waga nieistotna w tym przypadku, są jakieś inne zalety?).

Łańcuch do wymiany, sprawa oczywista - z tego co wyczytałem to niema sensu pakować się w łańcuchy hg-73/93 bo kwestia żywotności jest na tym samym poziomie ,a cena wyższa. Ewentualnie czy jest sens zainwestować w łańcuchy innego producenta oczywiście w granicy grupy (cena może być wyższa niż za hg-53) bo chyba niema sensu pakować łańcucha c9 do korby alivio/deore.

Kaseta nie wygląda najgorzej i pytanie czy jest sens ją wymieniać (jest szansa ,że przyjmie nowy łańcuch? - raczej wątpię, ale jak to mawiają kto pyta nie błądzi). Czy jest sens dokładać do wyższego modelu? - chciałbym aby była rozkładana na części ,a nie jak w przypadku hg-50 gdzie luźne są tylko 3 zębatki. Co polecacie?.

Dzięki za odpowiedzi - pozdrawiam.

Napisano

Jak wystarczała ci sztywność tej korby to mozesz pozostać na takiej samej. Zaoszczedzone pieniądze możesz wydać na lepsza kasetę i łańcuch. Kaseta hg61 tu jest nie droga http://rowertour.com/shimano-cs-hg61-9rz-deore-lx-kaseta-do-roweru-mtb.html plus łańcuch KMC jak ten http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=10239&&id_pod_kat=39&&id_kat=3&&id_pp=154 i powinno byc OK. Co do starej kasety to możesz sprawdzić czy przyjmie, ja jestem zdania że raczej już nie przyjmie, ale sprawdzic nie zaszkodzi

Napisano

Mnie również się wydaje, że kaseta nie przyjmie nowego łańcucha, więc raczej do wymiany.

Dziwi mnie trochę, że łańcuch skacze na korbie, bo tam są stalowe zębatki i na logikę rzecz biorąc to prawie nie możliwe, żeby wytrzymały mniej niż zębatki kasety - już pomijając, że na blacie 44 to zębów już praktycznie być nie może żeby skakało :whistling:

Może wrzuć fotkę blatu mi niedowiarkowi? U mnie po 3 tys km ta korba wygląda jak nowa, więc potem zużycie miałoby postępować wykładniczo?

Przy korbie zostałbym raczej Alivio, bo to dobra korba, a Deore na octalinku jest może ciut sztywniejsze, a sporo droższe.

I łańcuch C9 jest jak najbardziej sens pakować, bo śmiem twierdzić nawet, że 1 taki łańcuch pojeździ dłużej niż 3 HG53, więc sobie przelicz koszty :teehee:

Napisano

Zużycie korby może być powodem tego, że suport miał luzy na 3 mm i to mogło ją popsuć. 3 blat jeszcze działa w miarę optymalnie bo łańcuch skacze tylko wtedy jak mocno depnę, ale w przypadku 2 blatu to dzieje się notorycznie. Jak będę miał czas to zrobię fotki.

Co do łańcucha ,jeżeli c9 jest aż taka pancerna to chyba zainwestuję w 2x c9 zamiast 3x hg 53

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...