trupek Napisano 3 Września 2014 Napisano 3 Września 2014 Witam, Nastał czas wymiany napędu ponieważ łańcuch zaczął przeskakiwać na 2 i 3 blacie i czasem go zaciąga. Bez problemowo przejechałem około 9 tyś km wspierając się metodą 3 łańcuchów.obecny sprzęt to:kaseta SHIMANO ALIVIO HG50-9sp,łańcuch SHIMANO HG53,korba SHIMANO ALIVIO M430 / 44X32X22T / OCTALINK, suport SHIMANO OCTALINK ES25 - wymieniany niedawno bo chwycił luzy na 2-3 mm.Korba idzie na 100% do wymiany najprawdopodobniej na ten sam model - chyba ,że warto dołożyć do Deore? (waga nieistotna w tym przypadku, są jakieś inne zalety?).Łańcuch do wymiany, sprawa oczywista - z tego co wyczytałem to niema sensu pakować się w łańcuchy hg-73/93 bo kwestia żywotności jest na tym samym poziomie ,a cena wyższa. Ewentualnie czy jest sens zainwestować w łańcuchy innego producenta oczywiście w granicy grupy (cena może być wyższa niż za hg-53) bo chyba niema sensu pakować łańcucha c9 do korby alivio/deore.Kaseta nie wygląda najgorzej i pytanie czy jest sens ją wymieniać (jest szansa ,że przyjmie nowy łańcuch? - raczej wątpię, ale jak to mawiają kto pyta nie błądzi). Czy jest sens dokładać do wyższego modelu? - chciałbym aby była rozkładana na części ,a nie jak w przypadku hg-50 gdzie luźne są tylko 3 zębatki. Co polecacie?.Dzięki za odpowiedzi - pozdrawiam.
rodszyld69 Napisano 4 Września 2014 Napisano 4 Września 2014 Jak wystarczała ci sztywność tej korby to mozesz pozostać na takiej samej. Zaoszczedzone pieniądze możesz wydać na lepsza kasetę i łańcuch. Kaseta hg61 tu jest nie droga http://rowertour.com/shimano-cs-hg61-9rz-deore-lx-kaseta-do-roweru-mtb.html plus łańcuch KMC jak ten http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=10239&&id_pod_kat=39&&id_kat=3&&id_pp=154 i powinno byc OK. Co do starej kasety to możesz sprawdzić czy przyjmie, ja jestem zdania że raczej już nie przyjmie, ale sprawdzic nie zaszkodzi
seraph Napisano 4 Września 2014 Napisano 4 Września 2014 Mnie również się wydaje, że kaseta nie przyjmie nowego łańcucha, więc raczej do wymiany. Dziwi mnie trochę, że łańcuch skacze na korbie, bo tam są stalowe zębatki i na logikę rzecz biorąc to prawie nie możliwe, żeby wytrzymały mniej niż zębatki kasety - już pomijając, że na blacie 44 to zębów już praktycznie być nie może żeby skakało Może wrzuć fotkę blatu mi niedowiarkowi? U mnie po 3 tys km ta korba wygląda jak nowa, więc potem zużycie miałoby postępować wykładniczo? Przy korbie zostałbym raczej Alivio, bo to dobra korba, a Deore na octalinku jest może ciut sztywniejsze, a sporo droższe. I łańcuch C9 jest jak najbardziej sens pakować, bo śmiem twierdzić nawet, że 1 taki łańcuch pojeździ dłużej niż 3 HG53, więc sobie przelicz koszty
trupek Napisano 4 Września 2014 Autor Napisano 4 Września 2014 Zużycie korby może być powodem tego, że suport miał luzy na 3 mm i to mogło ją popsuć. 3 blat jeszcze działa w miarę optymalnie bo łańcuch skacze tylko wtedy jak mocno depnę, ale w przypadku 2 blatu to dzieje się notorycznie. Jak będę miał czas to zrobię fotki. Co do łańcucha ,jeżeli c9 jest aż taka pancerna to chyba zainwestuję w 2x c9 zamiast 3x hg 53
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.