Skocz do zawartości

[Klamkomanetki szosowe] Zmiana Shimano RX100 na Claris

pawelj5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Temat dotyczy roweru szosowego i zastanawiałem się gdzie go umieścić. Jeżeli wybrałem źle, to proszę admina o przeniesienie do forum szosowego.

Posiadam szosę z lat 90-tych na pełnym osprzęcie Shimano RX100. Wszystko ładnie-pięknie, ale jest jedna rzecz która mnie drażni. Są to manetki umieszczone na ramie. Rozwiązanie mało wygodne, a stojąc na pedałach obsługa praktycznie nie możliwa. Jedyne wyjście to klamkomanetki szosowe. Mój napęd to 2x7 i w takiej opcji dostępne są w zasadzie jedynie Shimano Tourney ST-A070. Cenowo nawet nieźle, ale bazują na starej Sorze i praktycznie nie jest możliwa obsługa z dolnego chwytu. Na forum szosowym polecono mi Shimano Claris ST-2400 2x8. Kaseta 7 i 8 biegowa ma ten sam indeks więc wszystko wydawało się w pełni kompatybilne. Klamkomanetki, opory na ramę pod pancerze, pancerze, owijka, niezbędne narzędzia przekroczyły połowę wartości roweru. Długo się zastanawiałem, ale zdecydowałem się w końcu na zakup. 

Wszystko jest już zamontowane. Przejechałem na razie 120km i muszę przyznać, że komfort i jakość obsługi przełożeń jest nieporównywalnie lepszy od starego systemu. Prawa manetka bardzo dobrze radzi sobie z 7 biegową kasetą. Jedno przełożenie zostaje niewykorzystane, ale po odpowiedniej regulacji jest to nie istotne.

Mam natomiast problem z przednią przerzutką. Na korbie są 2 zębatki i starą manetkę obsługiwało się obracając ją do oporu do przodu, albo do tyłu. W przypadku połączenia przerzutki RX100 z klamkomanetką Claris wygląda jakby te dwa elementy nie były ze sobą kompatybilne, albo problem leży po stronie moich umiejętności manualno-umysłowych. Mam za sobą blisko 3 godziny prób regulacji. Ustawiałem przerzutkę w najróżniejszych możliwych pozycjach i zawsze w którejś skrajnej linii prowadzenia łańcucha ociera on o przerzutkę. Jak ustawię żeby było dobrze kiedy łańcuch idzie po dużym blacie i małej zębatce, to ociera kiedy pracuje na małym blacie i dużej zębatce. Jak dobrze jest na małym blacie i dużej zębatce, to ociera na dużym blacie i małej zębatce. Jest też problem z samą zmianą przełożeń. O ile zmiana z dużego blatu na mały przebiega bez problemu, to przełączenie na duży blat wymaga dodatkowego ruchu manetką, aby łańcuch wskoczył. Z moich obserwacji wynika, że klamkomanetka generuje za mały skok linki w stosunku do zapotrzebowania przerzutki.

Pytania:

1. Czy możliwe jest, że przerzutka Shimano RX100 nie jest kompatybilna z systemem indeksowania Shimano SIS?

2. Czy możliwe jest, że nowa klamkomanetka Shimano Claris jest wadliwa i generuje za mały skok linki?

Gdyby okazało się, że moja przerzutka nie jest kompatybilna, to zostaje chyba tylko kolejny zakup, czyli przerzutka Shimano Claris FD-2400. Tylko że rodzą się kolejne wątpliwości. System 2x8 ma na pewno trochę inną linię prowadzenia łańcucha niż 2x7, W efekcie będzie wymagane inne odsadzenie korby. Aby prawidłowo wyregulować nową przerzutkę będzie konieczny zakup suportu o innym odsadzeniu, czy nie będzie? Kolejna sprawa to "owalne" zębatki systemu Shimano Biopace-SG w które wyposażony jest mój rower. Gdyby okazało się, że nowej przerzutki nie da się zestawić z taką korbą, to czekałby mnie zakup korby Shimano Claris FC-2450 i kompatybilnego suportu. W sumie kwotowo byłaby to już niemal równowartość ceny samego roweru, więc trochę się martwię.

Z góry dziękuję za wszystkie trafne uwagi.

Pozdrawiam.

Paweł.

Napisano

Co do manetki to na 100% jest sprawna. Klamki szosowe mają tzw. półbieg, czyli delikatne przesunięcie manetką powoduje delikatne przesunięcie wózka. Dopiero mocniejszy ruch powoduje zmianę biegu. Trzeba to sobie dobrze ustawić naciągiem linki.

Co do ocierania to stawiam na wciąż niedokładną regulacje wodzika, czyli śruby H i L.

Napisano

Śrubki H i L są całkiem wykręcone, a skrajne pozycje wózka określane są jedynie wysunięciem linki, mimo to ruch jest za mały i skrajne linie prowadzenia łańcucha powodują obcieranie o wózek. Linka sterowana jest bezpośrednio z manetki, więc ruch linki pomiędzy biegami jest za mały w stosunku do tego co potrzebuje przerzutka. Pisząc "pomiędzy biegami" mam na myśli pełne przełączenie biegu manetką. Przełączając z małego blatu na duży wykonuję pełny ruch manetką. Bieg wskakuje, ale łańcuch nie. Dopiero ponowne pchnięcie manetki o ok połowę skoku przełącza łańcuch.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Poradziłem już sobie. Może komuś się kiedyś przyda.

Pomimo kilku podejść nie udało mi się wyregulować przedniej przerzutki RX100 tak, aby prawidłowo współpracowała z klamkomanetką Claris. Zawsze w którejś skrajnej linii łańcucha obcierał on o wózek, a przełożenie łańcucha z małego blatu na duży wymagało podwójnego ruchu manetką. Zdecydowałem się zakupić przerzutkę Shimano Claris  FD-2400. Wymiana i regulacja zajęła mi raptem 15 minut i rower był gotowy do drogi. Teraz wszystko działa jak należy, łańcuch nie ociera w żadnej pozycji i zmiana przedniej przerzutki działa "na raz". 

• 3 tygodnie później...
Napisano

To mój pierwszy post na tym forum zatem witam wszystkich :) W temacie jw. znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie od jakiegoś czasu pytanie, czy klamkomanetki Claris ST-2400 będą współpracowały z kasetą siedmiorzędową (mam 7 rzędowe klamkomanetki ST-A070 i strasznie irytuje mnie "kciukowa" zmiana biegów przy pozycji pochylonej). Szukałem konkretnej opinii praktyka, bo jedyne co udało mi się dotychczas ustalić to to, że całość CHYBA POWINNA działać z uwagi na taką samą indeksację kasety 7 i 8 rzędowej. Moje pytanie dotyczy jednak ósmego - zbędnego biegu - czy jest możliwe takie ustawienie manetki aby zachowywała się jak manetka 7 rzędowa i "nie widziała" zbędnego biegu, czy ósmy bieg pozostaje na zasadzie "jałowego" kliknięcia? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Nie będzie jałowego kliknięcia - jeśli dokręcisz śrubę L tak by przerzutka nie wykonywała dalszego ruchu w stronę koła (jak to powinno tak czy inaczej być ustawione) to manetka nie wybierze kolejnego kawałka linki i nie zazębi o ostatni bieg. 

Napisano

Potwierdzam wypowiedź kolegi tobo. Mam tak u siebie i po prawidłowym wyregulowaniu przerzutki klamkomanetka nie ma możliwości przeskoczyć w tryb ósmego biegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...