Skocz do zawartości

[korba i suport] potrzeba narzędzia do wymiany.

legolass97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 3 letni rower górski z marketu. Chciałbym przełożyć do niego cały zestaw napędowy z innego roweru ( też marketowiec ale w lepszym stanie ). Pytanie mam czy aby zdemontować korbe i suport wystarczy zestaw kluczy nasadowych, grzechotek i podstawowych narzędzi jak młotek, rzabki itp. Właściwie mam do dyspozycji cały warsztat mechaniczy ale nie ma tam specjalnych narzędzi do wyciąganie suportu więc czy powinno dać radę bez zepsucia niczego? I na co uważać?

Napisano

Znaczy suportu chyba nie będę musiał wymieniać bo w obu rowerach powinny być takie same, tylko aby korbe wyjąć. Czytałem że można odkręcić śrubę i walnąć młotkiem przez jakąś dechę albo odkręcić śrubę mocującą, popsikać wd-40 odczekać 10min, nakręcić śrubę mocującą tak aby była tylko załapana i się przejechać.

Napisano

Witam. Podłącze się do tematu.Mój suport już kończy żywot,przy kręceniu korbami trzeszczy i piszczy. Zakupiłem nowy,zdjąłem korby,dobieram się do suporu i...nic. Nie moge tego cholerstwa odkręcić(mam klucz do suportu i kręcę do przodu),wielowpust nie trzyma sie suportu,zapieczony jest,czy jak? Jest jakiś sposób,żeby ten klucz jakoś dokręcić do suportu,żeby sie skupić na kręceniu kluczem? Jaki ma gwint śruba mocująca korby? Myślałem żeby śrubą przyłapać klucz do suportu do suportu.

Napisano

@soboliero:

Co to znaczy: "wielowpust nie trzyma sie suportu"?

Polej wd-40, poczekaj i próbój. Spróbój też do klucza dorobić dźwignię ( np z innego nasadowego albo rurki), musi puścić.

Ja w swoim rocznym rowerze musiałem się namęczyć żeby to odkręcić a wnioskując z opisu twój ma trochę więcej.

@legolass97

Pierwsza sprawa czy suport ma taką samą długość, na oko może być taki ale lepiej sprawdzić.

Zależy jaką masz korbę, w starych  korbach działał patent gdzie w korbę wkręcałeś grubą srubę która wypychała ją z suportu ( ale musisz popatrzeć czy takie coś u Ciebie zadziała). Jeżeli nie kup ściągacz, powiem tylko tyle że przerabiałem kiedyś walenie młotkiem itd i jest to słaby pomysł.

Napisano

Mam klucz do suportu. Wkladam go do suportu,próbuje kręcić,ale nie daje rady go odkrecić,bo suport ani drgnie. Poza tym,jako,że rowki w suporcie są płytki,to klucz nie może wejść głęboko i przy mocnym odkręcaniu wylatuje z suportu. Boje się,że prędzej uszkodze albo klucz albo stary suport. Wydałem kupe siana na klucze i oprzyrządowanie,żeby teraz prowadzić go do serwisu. Żeby odkręcić suport trzeba użyć dużej siły i albo ktoś inny musi trzymac klucz w suporcie a ktoś inny kręcić jak szatan,albo musi być jakiś patent,żeby przytrzymać klucz przy suporcie. Na przykład od góry dokręcić klucz do suportu przez gwint,którym się dokręca korby . Tylko,że ten gwint jest jakis strasznie drobny.

Napisano

@soboliero . U mnie kolega trzymał klucz nasadowy, ja z półtora metrową rurą latałem góra-dół :D . I ciężko szło od strony korby . I pytanie, czy w dobrą stronę odkręcasz ;)

Napisano

@soboliero . U mnie kolega trzymał klucz nasadowy, ja z półtora metrową rurą latałem góra-dół :D . I ciężko szło od strony korby . I pytanie, czy w dobrą stronę odkręcasz ;)

Kupiłem śrubę 8 mm długości 4 cm z drobnym gwintem. Dokręciłem klucz do suportu do od góry, trzyma się jak ta lala, nie odrywa się już od suportu. Teraz mogę kręcić w pojedynkę. A co do odkręcania, to chyba odkręca się do przodu?

Jak potem nasmarować nowy suport, żeby się nie zapiekł? Mam towot, smar grafitowy i WD-40.

Napisano

@legolass97 - ściągacz do korby... kiedyś tak zdejmowałem u siebie i korba poszła na smietnik bo prawe ramie się zniekształciło :/ co prawda miałem nową do założenia ale starą zawsze można było sprzedać za jakieś małe pieniądze i mieć kaskę na piwo a tu lipa :/

• Mod Team
Napisano

A co do odkręcania, to chyba odkręca się do przodu?

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ? przecież post wyżej ci napisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...