MM91 Napisano 23 Sierpnia 2014 Napisano 23 Sierpnia 2014 Cześć! Tak jak w nazwie tematu, szukam roweru szosowego w przedziale cenowym od 1500 do 2000 zł. Głównie jeżdżę rekreacyjnie i żeby gdzieś dojechać (sezon marzec-październik to ok. 3000 km). Oczywiście mówię też od razu, że nie szukam totalnego wypasu kosztującego niewiadomo ile, tylko wytrzymałego, nowego i sprawnego roweru by poczuć w końcu jakąś zmianę i uwolnić się od starego poczciwego ZZR Huraganu, który waży 13,5kg i zaczyna powoli mówić DOŚĆ. Zastanawiałem się też nad złożeniem roweru z całkiem nowego osprzętu jakim jest CLARIS, ale nie wiem czy podołałbym się tego zadania i czy w ogóle jest to opłacalne, bo sam osprzęt kosztowałby ok. 1000 zł. - klamkomanetki, hamulce i napęd, a gdzie cały szkielet roweru? Jeśli chodzi o mnie to mam 190 cm i ważę 73 kg.
tobo Napisano 23 Sierpnia 2014 Napisano 23 Sierpnia 2014 http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8239801.html To jedna z popularnych sprawdzonych propozycji. O plusach i minusach znajdziesz sporo informacji tu i na forum szosa.org gdzie poświęcony jest mu osobny obszerny temat.
MM91 Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Napisano 25 Sierpnia 2014 Podoba mi się ten rower, waga mniejsza od mojego o prawie 4 kg i większy rozmiar to musi być ogromna różnica w jeździe. W dodatku cieńsze PROSTE nie bijące na każdą stronę koła, PROSTY napęd, indeksowane przerzutki i to jeszcze pod ręką, osprzęt, który jest wytrzymały, na gwarancji, a jak coś to tani w wymianie, ale martwi mnie też kilka szczegółów: - zbyt duża ilość biegów - w swojej szosie mam tylko 10 i w zupełności wystarczają, a i tak jeżdżę głównie na tych ostatnich, a tutaj jest aż 27. - pedały - jakieś dziwne koszyczki? czy one nadają się do szybkiej jazdy? - siodełko - czy naprawdę siodełko jest tak niewygodne? czy spodenki z wkładką/gąbką nic nie pomogą? - koła i ogumienie - czytałem kilka opinii, że koła nadają się do wymiany, a to za ciężkie, a to się szybko centrują, opony się rozkraczają na pół, pękają i nie trzymają w zakrętach.Jeśli mam kupić ten rower i wkładać od razu w Niego pół tysiaka to raczej mija się to z celem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.