brauszu Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam. Ostatnimi czasy mam problemy z przednią przerzutką tj. na podjazdach z 3 spada na 1 albo spada w ogóle. , albo z 1 wchodzi tylko na 3. Te problemy wystepują tylko na podjazdach, przerzutka byla regulowana już wiele razy i z tego co zauwazylem to nie jej wina. Zauwazylem ze przy mocniejszych depnięciach wszystkie tarcze z przodu krzywo się kręcą i teraz mam pytanie czy jest to wina ośki suportu czy czegoś innego? np. całej korby
rodszyld69 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 jak wszystkie tarcze się krzywo kręcą to wina jest zapewne po stronie ośki, raczej nie posądzałbym o nagle skrzywienie się wszystkich tarcz
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2014 Jeżeli tylko przy depnięciu a normalnie kręcą sie prosto to wina korby, ramy , suportu, wszystkiego naraz i twojej masy, ważysz powyżej 85kg ?
brauszu Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 Waże 68kg, ogolnie z kolegą sprawdzaliśmy i jak rower byl odwrócony "do góry nogami" to przy kręceniu wszystkie tarcze szły krzywo. @edit tylko po prostu przy spokojnym kręceniu przerzutki działają dobrze, a przy takim ostrym depnięciu, czy to przy ostrym pedałowaniu na płaskim czy to na podjezdzie nie chcą sie zmieniac
ivohaha Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Prawdopodobnie to skrzywiona oś suportu. Ściągnij ramiona korby i sprawdź jak pracuje suport, czy oś ma bicie. Przy okazji możesz także zdemontować poszczególne tarcze korby i sprawdzić czy nie są pokrzywione (oczywiście jeśli Twoja korba posiada rozkręcane tarcze, nie podałeś modelu).
brauszu Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 korba to: SR Suntour XR 172, 22/32/42
ivohaha Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Nie mam doświadczenia z tą korbą więc nie wiem czy ma demontowalne tarcze. Tak, czy owak głównym podejrzanym jest oś suportu. Ściągnij korbę i sprawdź stan osi. Jeżeli oś jest skrzywiona to trzeba będzie wymienić suport. Z tego co znalazłem w sieci to dla tej korby dedykowany jest suport z osią o długości 122.
brauszu Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 Wymienilem suport na nowy 122mm, wczesniejszy mial 118. Po wymianie tarcze kręcą się prosto, przerzutka wymagała minimalnej regulacji, ale juz wszystko ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.