Skocz do zawartości

[suport] krzywa ośka

brauszu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnimi czasy mam problemy z przednią przerzutką tj. na podjazdach z 3 spada na 1 albo spada w ogóle. , albo z 1 wchodzi tylko na 3. Te problemy wystepują tylko na podjazdach, przerzutka byla regulowana już wiele razy i z tego co zauwazylem to nie jej wina. Zauwazylem ze przy mocniejszych depnięciach wszystkie tarcze z przodu krzywo się kręcą i teraz mam pytanie czy jest to wina ośki suportu czy czegoś innego? np. całej korby

• Mod Team
Napisano

Jeżeli tylko przy depnięciu a normalnie kręcą sie prosto to wina korby, ramy , suportu, wszystkiego naraz :P i twojej masy, ważysz powyżej 85kg ?

Napisano

Waże 68kg, ogolnie z kolegą sprawdzaliśmy i jak rower byl odwrócony "do góry nogami" to przy kręceniu wszystkie tarcze szły krzywo.

@edit tylko po prostu przy spokojnym kręceniu przerzutki działają dobrze, a przy takim ostrym depnięciu, czy to przy ostrym pedałowaniu na płaskim czy to na podjezdzie nie chcą sie zmieniac 

Napisano

Prawdopodobnie to skrzywiona oś suportu. Ściągnij ramiona korby i sprawdź jak pracuje suport, czy oś ma bicie. Przy okazji możesz także zdemontować poszczególne tarcze korby i sprawdzić czy nie są pokrzywione (oczywiście jeśli Twoja korba posiada rozkręcane tarcze, nie podałeś modelu).

Napisano

Nie mam doświadczenia z tą korbą więc nie wiem czy ma demontowalne tarcze. Tak, czy owak głównym podejrzanym jest oś suportu. Ściągnij korbę i sprawdź stan osi. Jeżeli oś jest skrzywiona to trzeba będzie wymienić suport. Z tego co znalazłem w sieci to dla tej korby dedykowany jest suport z osią o długości 122.

Napisano

Wymienilem suport na nowy 122mm, wczesniejszy mial 118. Po wymianie tarcze kręcą się prosto, przerzutka wymagała minimalnej regulacji, ale juz wszystko ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...