Skocz do zawartości

[Suport/Korba] Nietypowy problem?

Unguis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Wczoraj wziąłem na czyszczenie swojego Krossa (Trans Alp 2013r.). Rower ma lekko ponad miesiąc i natrzaskane prawie 800 km. Wyczyściłem korbę, kasetę i łańcuch. Łańcucha nie zdejmowałem, miałem dużo czasu i siedziałem z szczoteczką do zębów i czyściłem cały napęd benzynką. Wiadomo, że łańcuch nie jest tak perfekcyjnie wyczyszczony jak po sake'u. W każdym razie. Po wszystkim kropelka oleju (jakiś taki uniwersalny, muszę dopiero kupić stricte olej do łańcucha) na każde ogniwo łańcucha, oraz kółeczka przerzutki tylnej (przy okazji kropelka do samej przerzutki). Po wszystkim wytarcie łańcucha. Słowem - standardowe czyszczenie i chyba względnie tak jak się to powinno robić.

Rower zostawiłem na noc, a dzisiaj przejażdżka i wielka zagwozdka. Otóż przy niskich prędkościach i przy użyciu małej siły do pedałowania z korby bądź suportu wydobywa się cichutki chrobot tak jakby w jakiś magiczny sposób znalazł się tam piasek. Czuć to również pod nogami (ściślej - wyłącznie pod prawą stopą). Przy zwiększeniu prędkości i zwiększeniu nacisku na pedały - jak ręką odjął. Pod nogą nie czuć nic, a napęd jest cichy. Teoretycznie gdyby coś siadało to zwiększenie nacisku potęgowałoby niemiłe dźwięki i całość byłaby bardziej odczuwalna. Tutaj jest odwrotnie.

Stąd pytanie - co jest przyczyną i czy powinienem myśleć o ewentualnym serwisie/wymianie komponentów?

Napisano

Cześć, dzięki za odpowiedź. Nie podejrzewałem pedałów. Zobaczę jutro rano jak się ma z nimi sprawa i ewentualnie dokręcę. 

Napisano

No cóż. Dokręciłem (luzów nie było). Problem nie ustąpił, wręcz moim zdaniem po paru kilometrach się nasilił (choć może dramatyzuję). Umówiłem się w poniedziałek na serwis gwarancyjny, więc zobaczymy co się wydarzy :)

Napisano

Kolega ziemko jednak trafił. Nie było co prawda luzów na pedałach, lecz dostał się do nich piasek, który był tak irytujący. Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...