Skocz do zawartości

[napęd] stara korba i nowa X.7 - problem z regulacją

Phate

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowiłem wymienić sobie osprzęt odpowiedzialny za napęd ze starego Shimano Alivio na x.7. Wymieniłem manetki, tylną przerzutkę i kasetę, łańcuch i przednią przerzutkę. Na nową korbę nie starczyło, ale stara miała przebieg mniejszy niż 1000km więc sądziłem, że się jeszcze nada.

Tył ustawiłem bez problemu, chodzi jak marzenie, przód to zupełnie inna historia - o ile przełączanie między środkową tarczą a najmniejszą działa jak należy, to największa to istny koszmar - po pierwsze, nie przełącza się nigdy, niezależnie od ustawienia napięcia linki, tylko muszę jeszcze wybierakiem podciągnąć ją lekko, co bardzo często kończy się spadnięciem łańcucha, jak przykręcę śrubkę H tak, aby łańcuch nie spadał, to nie mogę na nią przerzuć łańcucha wcale. Korba ma zębatki 22, 32, 42. Przerzutka to standardowa X.7 do  maks 44. Prowadnica jest równoległa do łańcucha/zębatek, zębatki są w przyzwoitym stanie, nie są pokrzywione i wcześniej poprawnie współpracowały z indeksowaną przerzutką Shimano. Odległości między tarczami są symetryczne, odległość między wewnętrzną stroną najmniejszej a zewnętrzą stroną największej tarczy to 19mm. Dystans między zębatkami to około 7mm.

Pytanie - czy stara korba, która poprawnie współpracowała z indeksowaną przerzutką Shimano powinna poprawnie pracować z indeksowaną przerzutką Sram X.7? Jeżeli tak, do co może być przyczyną niepoprawnej pracy?

Napisano

Rower to stary Rockrider 5.1 z Decathlonu, korba jakiś no-name. Przeszedłem z 3x8 na 3x9 tak jak kolega pisze.

Napisano

a regulowałeś manetką :icon_question:  jest jeszcze jedna moźliwość że ta korba nie bedzie wspólpracować z napędem 3x9 

edit. sprawdziłem ta korba pracowała w Rockrider-e z napędem 3x7 więc z 9-rzedowym napędem raczej jej nie ustawisz

Napisano

Czyli bez zakupów się nie obejdzie :( Jak na Allegro wpisałem korba sram x.7 to wychodzą takie, które są przewidziane dla napędów 3x10 - czy taka korba będzie pracować poprawnie w układzie 3x9?

• Mod Team
Napisano

Rockrider-e z napędem 3x7 więc z 9-rzedowym napędem raczej jej nie ustawisz

Mówimy o korbie ? Przecież to wsjo jedno czy było 3x czy 3x10. Ale natomiast jeżeli korba ma inne stopniowanie, i jeszcze nie odpowiednią długość osi to zaczynają się schody. Da sie to pewnie wyregulować ale nie będzie to proste.

Napisano

może się da jak się do tego przyłoży ale ja nie słyszałem dlatego napisałem "raczej" jak sie nie uda wyregulować proponuję korbe na octalink http://www.bikecenter.pl/p3010,shimano-deore-fc-m521-175mm-44-32-22-czarna-korba.html

Regulowałem tą przerzutkę dziesiątki razy - to już nie jest kwestia godziny, ale wielu godzin, zmiany wysokości kątów, sposobów podejścia do jej ustawienia i zawsze ten sam efekt - mam takie wrażenie, jakby duża zębatka była o kilka mm za daleko... może ktoś może zmierzyć u siebie "grubość" całego zestawu zębatek (patrząc z góry odległość od wewnętrznej strony najmniejszej zębatki do zewnętrznej strony największej) - u mnie wychodzi 19mm i około 7mm odległości pomiędzy poszczególnymi zębatkami.

Tak się uparłem, żeby wszystko na Sramie poskładać, tyle że korba X.7 wychodzi tyle, co manetki, przerzutki i kaseta razem wzięte ;) Może jakaś inna korba od SRAM by pasowała i nie będzie kosztować powyżej 500zł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...