fragi Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Posiadam w rowerze opony Slicki bez bieżnika, jako że pierwszy raz mam takie chciałbym się dowiedzieć jak one się zachowują w jesienią gdy asfalt traci temperaturę i wkracza wilgoć. Opony jakie mam to Hutchinson Equinox
Komuchomor Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Bieżnik zawsze jest, tylko czasami zdarza się gładki. Jak też się mogą opony zachowywać na jesieni? Istnieją, toczą się, trzymają ciśnienie (no, tutaj nieco gorzej, bo wahania temperatury sprawiają, że się powietrze kurczy/rozszerza i trzeba dopompować/spuścić - to raczej ważne w szosie). Zimny asfalt nieoblodzony jest taki sam jak cieplejszy. Na mokrym trzeba uważać, ale to już niezależne od bieżnika - i tak nie ma się on w co "wgryźć", bo się przecież droga nie ugniata pod klockami gumy. Na oblodzonym i tak nic poza kolcami nie uratuje. Co innego piach, kopny śnieg czy błoto - tutaj gładkie opony będą się ślizgały albo wcinały (szosowe equinoxy - raczej to drugie). Nigdy tych hutchinsonów nie używałem, więc sam musisz sprawdzić ich zachowanie na mokrym (zakręty). Grunt to nie przeginać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.