Skocz do zawartości

[opony] Slicki a jesienna aura

fragi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam w rowerze opony Slicki bez bieżnika, jako że pierwszy raz mam takie chciałbym się dowiedzieć jak one się zachowują w jesienią gdy asfalt traci temperaturę i wkracza wilgoć.

Opony jakie mam to Hutchinson Equinox

Napisano

Bieżnik zawsze jest, tylko czasami zdarza się gładki. :)

Jak też się mogą opony zachowywać na jesieni? Istnieją, toczą się, trzymają ciśnienie (no, tutaj nieco gorzej, bo wahania temperatury sprawiają, że się powietrze kurczy/rozszerza i trzeba dopompować/spuścić - to raczej ważne w szosie).

Zimny asfalt nieoblodzony jest taki sam jak cieplejszy. Na mokrym trzeba uważać, ale to już niezależne od bieżnika - i tak nie ma się on w co "wgryźć", bo się przecież droga nie ugniata pod klockami gumy. Na oblodzonym i tak nic poza kolcami nie uratuje.

Co innego piach, kopny śnieg czy błoto - tutaj gładkie opony będą się ślizgały albo wcinały (szosowe equinoxy - raczej to drugie).

Nigdy tych hutchinsonów nie używałem, więc sam musisz sprawdzić ich zachowanie na mokrym (zakręty). Grunt to nie przeginać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...