Skocz do zawartości

[1500-1700zł] MTB dla początkującego

ginn03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kurde..zdecyduje się na chyba na kogoś z dwójki Makalu i Cayon.

Jeszcze tylko pytanie jak to jest z ta ramą w Northecu? Solidna?

Wizualnie obydwa prezentują się ciekawie. Zostaje mi chyba tylko zdecydować, czy wybrac koła 29 Cayona, czy 27,5 Makalu. Przy moich 184cm i 76kg wagi co by było lepszą opcją? Nie ukrywam, że fajnie siedziało mi się na kołach 29.

Napisano

to spróbuj dosiąść 27,5" koła srednie będą trochę bardziej zwrotniejsze niż duże co do ramy to nie wiem ale trochę osób juz kupiło te rowery i nic nie było słychać o pękaniu to znaczy że daja radę

Napisano

Problem jest taki, że niestety niemam okazji dosiąść tego northteca.

Może jeszcze raz nadmienie, że mam 184cm wzrostu i 76kg wagi, 88cm długości nogi 70cm długości ramienia.

Tutaj znalazłem wymiary ramy tego Cayona 29':

39442363000024644762.jpg

Lepsza w moim wypadku będzie rama 19, czy 21?

Gdy wczoraj w sklepie siadałem na ramie 19 meridy, a później 21 kellys no to przyznam, że na 19 było lepiej, no i też mogłem rower podnieść te 15cm.

Napisano

No zdaje się, że chyba już jestem zdecydowany na Cayona.

Ale martwi mnie jeszcze jedna kwestia, chodzi o hamucle hydrauliczne.

Jak to jest z ich awaryjnością/ wytrzymałością względem v-braków? Trochę przeraża mnie wizja, gdy hamulce się psują, a ja pakuje się w duże koszta żeby je naprawić.

Napisano

koszt utrzymania hamulców hydraulicznych jest wyższy od v-brake podstawa to uważac aby ich nie zapowietrzyć i nie zatłuścić klocków i tarcz ja jeżdzę i nie narzekam raz musiałem wymienić klocki odtłuścić tarcze i raz odpowietrzałem hamulce ale nie zużywasz obręczy jak scentrujesz mocniej koło masz moźliwość kontynuowania jazdy z czynnymi hamulcami dużo jest plusów ale dobre V-brake tez dają radę ale już w większości rowerów zakładają tarczówki

Napisano

A jeszcze druga kwestia. Kupując rower no siłą rzeczy zwracamy też uwagę na wygląd. Tutaj nie ukrywam, że MTB z racji na na czarne i szersze koła wydają mi się atrakcyjniejsze.

Jak chcesz żmudnie mielić pedałami po asfalcie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby używać MTB na grubych kiszkach ;)

IMHO jak głównie jazda po drogach, to po pewnym czasie może zacząć Cię to irytować, a i taki sprzęt poza terenem się po prostu marnuje.

Napisano

Dzisiaj przymierzałem się do tego Northeca Cayona. Rama 19' jak i koła 29' zdecydowadnie mi podpasowały.

Dużo czasu też spędziłem na rozmowie ze sprzedawcą. Mimo wszystko bardziej doradzał mi kupno Northteca Caledona VB ( http://www.artex-rowery.pl/northtec-caledon-vb-2014-p-784.html )

No i zacząłem się poważnie nad tym zastanawiać. Jak już mówiłem dziennie będę robił około 30-40km na asfalcie, a 2x w tygodniu wyskoczę gdzieś poszaleć w teren, bo z racji mojego zamieszkania mam warunki.

Na korzyść Caledona na pewno przemawia fajna cenka. Ale mimo wszystko czuję, że będę żałował tej decyzji, gdy np. za rok będę chciał wystartować w jakichś zawodach.

Napisano

jak chcesz to możesz Cayona na asfalt założysz opony węższe typu sem slick bądź slick a na teren z większym bieżnikiem rozmiar kół mają ten sam dzieki szerokim oponom koło ma 29' zakładasz opone crossowa i masz 28'

Napisano

Cayon ma amortyzator który posiada grubsze lagi który ma wytrzymac wieksze obciązenia, kołami, i oponami napęd jest ten sam i widzę że cenę mu juz obniżyli w sumie jak nie planujesz jazdy w terenie to smiało możesz brac Caledona jesli jednak masz w planach jazdę terenowa bierz Cayona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...