scirocco Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Kupiłem ładny retro mtb. Niestety jest na nim trochę korozji. Łańcuch jest caly w rdzy - ale zmierzony po moczeniu w benzynie wykazuje 127mm na 10 ogniwach - więc jak nowy chyba. Łańcuch to HG do 7 rzędowej kasety. Zastanawiam się, czy wystarczy go wymoczyć w nafcie, smarować i jeździć, czy lepiej wymienić. Szkoda byłoby uszkodzić blaty - korba to stary LX BioPeace
Cruiser Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Ja bym na twoim miejscu go wymienił , nie jest to duży koszt a będziesz miał pewność że Ci się nie uszkodzi w trasie.Jazda z takim łańcuchem jest dość niebezpieczna , przy jego przerwaniu można się nieźle poturbować.
djzatorze Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Jeżeli to tylko rudy nalot, bez problemu możesz go oczyścić i jeździć. Warstwa tlenku nic nie szkodzi wytrzymałości, chyba że są wżery. Do łagodnego usunięcia rdzy z łańcucha polecam roztwór kwasku cytrynowego. Działa trochę wolno, ale na pewno nie uszkodzi łańcucha. Potem dokładne suszenie, shake w benzynie dla pewności, smarowanie i w drogę
scirocco Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Napisano 11 Sierpnia 2014 Moczony w ekstrakcyjnej, kwasku a teraz leży w nafcie i wygląda tak(troche słabo chyba):
djzatorze Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Niewiele widać... Ale w kwasie cytrynowym to tak ze 4 godziny był chociaż?
scirocco Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Napisano 11 Sierpnia 2014 ok 2 godzi... leci do kwasu do wieczora jutro - kwasek w płynie się liczy?
djzatorze Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Chemikiem nie jestem, ale myślę że tak. Na koniec wyszejkuj jeszcze zanim wyjmiesz z kwasku
tobo Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Lancuch ktory nie jest calkiem sztywny ale skorodowany mozna uruchomic i uzywac jednak: 1. Korozja bedzie szybko i agresywnie wracac.. 2. Nalot bedzie rozpuszczany przes smar/olej i bedzie brudzil reszte napedu. Moim zdaniem najsensowniejszym wyjsciem jest wymiana, bo oszczedzi to dodatkowych nakladow pracy, ktora przyniesie tak czy inaczej raczej kiepski rezultat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.