NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam was , tak jak w tytule , jestem w trakcie kupienia szosy , zamierzam kupic pedaly tylko mam dylemat czy sprd-sl dwufunkcyjne czy po prostu platformy z noskami? Duzo jezdze po miescie , a to do kogos itp. Wiec wolal bym jezdzic w normalnych butach . Rowniez duzo jezdze poza miasto ze znajomymi wtedy mozliwosc zaczepenia spd by mi sie bardzo przydaly . Jak uwazacie?
Joseito Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Ja kupiłem szosę 3 tygodnie temu, przejechałem ~ 650km w tym czasie Jeździłem z noskami, ale zauważyłem iż nie sprawiają takiej radosci z jazdy jak SPD, w mieście także da sie przeżyć w SPD ale trzeba pamietać aby jeździć bezpiecznie, przed światłami kilka metrów wcześniej wypiąć jedną nogę, no a za miastem noga sama ciągnie przed siebie. Polecam SPD w 100% do miasta jak i poza miasto
NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 Tak tylko jesli brał bym spd to tylko i wylacznie te drufunkcyjne co sa na normalne buty jak i te na spd . Sam juz nie wiem ktore lyknac
Joseito Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Hmmm, w sumie jak masz teraz jakieś platformy - bo na pewno masz, kupić możesz jakieś noski za 10zł w decathlonie chodźby, przecież duży wydatek to nie jest i SPD kupić i po prostu będziesz sobie przekręcał raz na noski raz na SPD, zależy od dnia i sytuacji
NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 Jezdzilem na mtb i mam 2 pary , lecz sa strasznie ciezkie wiec , zastanawial bym sie nad kupnem nowych , ale platformy z noskiem nie sa jakies drogie to moze rzeczywiscie kupic takie i takie
Fenthin Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Może na szosie się nie znam, ale nie widziałem dwufunkcyjnych pedałów SPD-SL. Inna sprawa, że na większości obróconych szosowych pedałów można spokojnie jeździć w cywilnych butach.
NightVegas Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 to moze zwykle spd 2stronne jak cos takiego np http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m324-i4496575230.html Zastanawiam sie teraz nad spd + nakladki /spd 2stronne / platformy z noskami , ktore sie nadadza do szosy najlepiej? Sa nakladki do spd-sl? Nie wiecie moze czy do tych spd-sl sa nakladki? byl bym najbardziej zainteresowany takimi
LukaszBike Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Mogę polecić Shimano A530 - http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/pedals/road/product.-code-PD-A530.-type-pd_road.html Są to dwufunkcyjne pedały drogowe. Ja używam ich na MTB i doskonale się sprawdzają od 2 lat. Jedyną wadą jest ślizgająca się za deszczu strona z platformą.
Kekacz Napisano 11 Sierpnia 2014 Napisano 11 Sierpnia 2014 Ja używam tych A530 przez większą część tego roku. Cały czas się zastanawiam, dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej. Do pracy i sklepu część platformowa jest aż nadto. Wcześniej jeździłem w noskach 2 lata. Przepaść na korzyść SPD jest wielka. Aby noski trzymały tak samo pewnie i mocno jak SPD należy je mocno dociągnąć. Przy awaryjnym hamowaniu można za to nie wyjąć nogi i o kontuzję i uszkodzenia sprzętu wtedy łatwo. Reasumując: noskom mówię już nie. A530 są świetne dla osób, które nie chcą się w 100% deklarować za jednym systemem z uwagi na specyfike korzystania z roweru. No i SPD (górskie) w szosówkach są nader często spotykane.
NightVegas Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Napisano 11 Sierpnia 2014 Zarabiste , juz mi sie spodobaly , dzieki za pomoc
Pedalarz Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Tańszą o ok. 50 złotych alternatywą dla A530 mogą być M520 z nakładkami umożliwiającymi jazdę w normalnych butach - http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-czarne-bloki-nakladki-i4451273106.html Same nadładki można też dostać oddzielnie i pasują do paru rodzajów pedałów.
NightVegas Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 zakupilem pedały shimano a600 , dorwalem w dobrej cenie + dostalem noski jak bym chcial jezdzic w normalnych butach . Przejade sie i pomysle czy zostawic czy kupic te a530 , wydaja sie rewelacyjne , dziekuje za pomoc !
Kekacz Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Tańszą o ok. 50 złotych alternatywą dla A530 mogą być M520 z nakładkami umożliwiającymi jazdę w normalnych butach - http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-czarne-bloki-nakladki-i4451273106.html Same nadładki można też dostać oddzielnie i pasują do paru rodzajów pedałów. Tak, kiedy biłem się z myślalmi co kupić tez myślałem o tych nakładkach. Jednak w przeważających przypadkach te kawałki plastiku mają negatywna ocenę u użytkowników. Doszedłem do wniosku, że szkoda pieniędzy na takie słabo wykonane i niezbyt wytrzymałe substytuty.
Pedalarz Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Sam na tych nakładkach nie jeździłem, ale kiedyś je oglądałem i faktycznie nie powalały na kolana. Wszystko jest kwestią tego, ile czasu będziemy jeździli w SPD, a ile w normalnym obuwiu. Wydawało mi się, że kiedyś widziałem takie aluminiowe nakładki na SPD, ale nie udało mi się ich odszukać, za to trafiłem na kolejny model pedałów dwufunkcyjnych -http://rowertour.com/shimano-pd-m324-pedaly-platformowe-spd.html
NightVegas Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 Pedaly dwu stronne zapodane w linku miałem kupic za 70 zl uzywane oczywiscie , lecz te a530 bije je jakosciowo ;p Na pewno wczesniej czy pozniej takie zakupie .
LukaszBike Napisano 13 Sierpnia 2014 Napisano 13 Sierpnia 2014 już 2 razy spotkałem na trasie plastikowe nakładki, leżały sobie gdzieś na ścieżce co sugeruje, że lubią się odpiąć i niepostrzeżenie rozpocząć samodzielne życie w lesie. u A530 masz pewność, że nic się nie rozpadnie. Są przy tym bardzo kompaktowe w budowie.
NightVegas Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 Zakupilem shimano a600 spd + noski do tego i jest ok , da rade jezdzic w normalnych butach . Dzieki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.