Green7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Zauważyłem, że podczas kręcenia korbą do tyłu, gdy korba jest w najniższym położeniu następuje lekkie przesunięcie wózka tylnej przerzutki o około 2mm do przodu.Podczas kręcenia korbą do przodu przesunięcie nie występuje.Czym to może być spowodowane?Niby podczas jazdy nie kręci się korbą do tyłu, ale chciałem zapytać.
Jaca911 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 2mm to zdecydowanie za dużo. Przyjmuje się, że 1mm to maks. A tak poważnie to zęby na korbie nie są jednakowe i któryś może trochę inaczej napinac łańcuch. Po to jest sprezyna w przerzutce by to wybierać.
Green7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Czemu podczas kręcenia korbą do przodu przesunięcie nie występuje?A co do tych 2mm to tak na oko.
ugupu Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Podczas kręcenia do przodu łańcuch naciąga się pomiędzy zębatkami korby i zębatkami kasety a dół łańcucha swobodnie przejeżdża przez wózek przerzutki pozostający na swoim miejscu dzięki sprężynie go napinającej. Podczas kręcenia do tyłu łańcuch napina się pomiędzy zębatką korby a dolnym kółkiem wózka przerzutki powodując ruch wózka do przodu. Jest to jak najbardziej normalne choć nadmierne wychylanie się wózka może świadczyć o "zmęczonej" sprężynie napinającej wózek.
Mod Team Puklus Napisano 9 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2014 Wystarczy że zębatka korby będzie nie idealnie okrągła i wózek będzie sie bujał przód tył, tym bym sie nie martwił.
Green7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 To co oni te zębatki korby ręcznie strugają, że nie są równe?
djzatorze Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 - Panie szefie, mogę zmienić pilnik? Duża ta 48T... - W zeszłym tygodniu dostałeś, strugaj, nie marudź - Ech, znowu biopace mi wychodzi...
Jaca911 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Nierówne, coby lepiej łańcuch na nie wchodził, jeden mniejszy, drugi większy, trzeci krzywy w prawo, następny w lewo. Mało tego z boku ponabijali ćwieków. Czyli jak fantazja strugającego poniesie
robsoncubx Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 W korbie sram xx1 są takie same zęby ,ale chyba celowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.