Skocz do zawartości

[modernizacja] ciąg dalszy, hamulce, akcesoria czy korba ?

Bejker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam trochę pieniędzy a że mój rower potrzebuje ''delikatnego'' wkładu finansowego nie wiem co z nimi zrobić:
Obecnie mam najzwyklejsze v brake tektro (klocki clarks około 80%) z nowymi linkami i pancerzami, korbe fc-m131 z  jakimś tanim klasycznym suportem (2 letnim) i zniszczone pedały, siodełko itp. (więcej informacji o nim nie potrzeba). Zakupiłem koło do tyłu z mocowaniem pod hamulec tarczowy i teraz mam pytanie. Którą opcje wybrać ?
1. http://allegro.pl/zestaw-hamulcow-shimano-br-m395-p-t-tarcze-i4482799359.html  zamontować tylko tył (wiem że montuje się lepszy na przód ale trudno, od czegoś trzeba zaczac, brak mocowania w przednim kole) i poczekać z resztą  ? (przeżyłbym 2 rózne manetki i klamki)
2. Kupić jakąś korbe typu alivio(w starej tarcze względem siebie prosto ale względem roweru podczas kręcenia ''biją'' na boki) +nowy suport (stary strzela)+pedały+ew. manetki i klamki (z 3x7 przechodze na 3x8, mam manetke jakas stare na 8 ale klamki w  LOKALNYM sklepie sprzedawane są tylko w kompletach, pozatym nieciekawie wyglada gripshift+zardzewiała klamka i klamkomanetka)
3.kupić tylko akcesoria czyli sztyca, siodło, manetki, klamki, pedały, przednia przerzutka ?

Docelowo chce wymienić wszystko co wyżej tylko nie wiem co jest najpilniejsze.
Dzięki.

Napisano

Ja zaczął bym od wymiany suportu. Jeśli jest zużyty to tak czy siak trzeba zmienić. Druga sprawa że stara korba może być jeszcze dobra. Jeśli tarcze są równoległe do siebie to powodem bicia na boki może być zużyty suport. Zużyty suport ma luzy i to może być przyczyną bicia korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...