SamoRamo Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam jestem tu nowy wiec jak coś zrobiłem nie tak to muwcie mówcie od razu.Napisałem ten post z prośbą doradzenia w sprawie kupna roweru ponieważ nie wiadomo co brać bo każdy coś innego poleca a nie mam pojęcia co będzie dla mnie dobre.Mam 176cm wzrostu ważę 64kg, szukam roweru nie konkretnie do jazdy w po górach lecz po wiejskich rozwalonych drogach, drogach polnych żwirowych, o ile sie orientuje w dobrej cenie ma byc to samo z hamulcami nie tarczowymi, jednym amortyzatorem przednim o skoku 100mm. Nie chce nic z krossa bo sie obraziłem na niego po ostatnim spotkaniu twarzy z asfaltem. Ruwniez Również wole przerzutki nie w raczkach obrotowe tylko ,,te drugie,, xDProszę o pomoc i,cierpliwość bo w ogóle sie nie znam na tym. I dziękuje za przeczytanie powyższego tekstu.
marco68 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 W tym przedziale radzę poczytać tu na forum posty o rowerach Kands lub Scud ,jest tego z pincset stron i wydaje się to najlepsze propozycje.
SamoRamo Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Napisano 4 Sierpnia 2014 A unibike mission 29 cali kola? Bo 1600zl co prawda i ciężki, ale na 29 sie lepiej jedzie
SamoRamo Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Napisano 4 Sierpnia 2014 ,,słyszałem że się lepiej jedzie,, poprawie się. Jeżdziłem na 28 i to dużo dopuki nie wyrżnołem więc sie wściekłem na ,,makrokesza,,... Myśle że 29 bedzie idealnie
Damianek80 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Ja bym ci proponowal hexagona z krossa ale krossa niechcesz wiec szukal bym unibike lub meride a co do 29" to podstawowe pytanie po jakim terenie bedziesz jezdzil bo wiadomo przy zjazdach bedzie szybszy niz 26" ale na wiekszych podjazdach trzeba wlozyc troche mocy zeby to rozkrecic :/ a myslales o 27,5" ?
Shiryu Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Ja bym ci proponowal hexagona z krossa Ja rozumiem, ze błędy ortograficzne, jakie robi SamoRamo działają na nerwy, ale żeby mu Hexagona (albo Meridę w tym przedziale cenowym) polecać, to trzeba go bardzo nie lubić Przecież to ma beznadziejny stosunek osprzętu do ceny... W tej cenie masz wybór między Kandesm Energy 1300 disc (tarcze, hydraulika), a Limberem Tiesso. Jak szukasz dużego koła, to Limber Tasso prawie mieści się w budżecie. Wszystkie dostępne na Allegro.
Damianek80 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Przecież to ma beznadziejny stosunek osprzętu do ceny... Tu masz racje , ale on chce nie z tarczami i niewiem czemu choc jak tarcze to tylko i wylacznie hydraulika, pytanie tez jak zamierza jezdzic na nim rekreacyjnie czy tez bedzie szedl w strone startow np. maratony wiec dobrze by bylo jakby okreslil sie dokladnie wtedy mozna cos konkretnie doradzic
SamoRamo Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 Muwilem Mówiłem ze bez tarczy bo podobno w tym przedziale cenowym porządny rower ma posiadać jeden resor i przyzwoitej jakości osprzęt z hamulcami ,,zwykłymi,, bo jak będzie miał więcej bajeruw bajerów to na pewno,będą dziadowskie xD ale to juz przy 1600zl może sie zmieni, lecz ja muwie mówię co slyszalem, a jak jest naprawdę to już wy wiecie.Głuwnie gównie, jeżdżę rekreacyjnie, chcę tym jeździć po ,,asfalcie,, (ale wiejskim asfaltem z dziurami). Uwziąłem się na 29 bo o niskie opory toczenia chodzi, a co,do rozbujania to jeździłem ,,kross opal 28,, bez przerzutek ,,kontra,, i z rozbujanym dawałem rady, nawet jak sie z motorynką kolegi ścigałem.Nie wiem w która która stronę isc ale pomyślałem ze nażywszy czas kupić jakiś w misre miarę dobry rowerek, bo jazda mi sie spodobała. Wiec troszkę więcej komfortu jazdy (resory większe koła) i mogę jeździćI jeszcze co do tego 29 co kolega napisał, niech pamięta ze ciężej tylko będzie go rozpędzić, a sama jazda pod górę będzie lżejsza, a zresztą jak rozpędzę się przed góra to łatwiej będzie wyjechać i znowu jak z góry będzie sie wolniej rozpędzać to potem na dole dalej zajadę bez pedałowania ☺
Damianek80 Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Kto ci powiedzial ze 29 ma mniejsze opory toczenia ? , i tu niechodzi o rozpedzenie sie pod czy z , tylko przelozenie mocy na obrut kola i to czy 26 czy 29 to tylko kwestia gustu a wiadomo ze o tym sie nie mowi
SamoRamo Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 No w necie wyczytalem ze 30 procent mniejsze opory toczenia maja 29 względem 26. No ok więc mój gust wskazuje na 29 cali xD
Shiryu Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 No w necie wyczytalem ze 30 procent mniejsze opory toczenia maja 29 względem 26. Link do tego cudu! Takie odkrycia trzeba nagłaśniać dla dobra ludzkości!
SamoRamo Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 http://wrower.pl/porady/jaki-wybrac-rozmiar-kola,5676.html Prosze bardzo xD
Damianek80 Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Jezeli zalozysz do niego sliki to sie zgodze ale im bardziej agresywny bieznik tym wieksze opory toczenia, to jest dobre ze szybsze na podjazdach jezeli sa nogi ze stali to sie zgodze , ale nie robmy spamu i pomozmy kolefze
rodszyld69 Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 No w necie wyczytalem ze 30 procent mniejsze opory toczenia maja 29 względem 26. im większe koło tym większy styczność z podłożem to oznacza więcej powierzchni oporowej chyba że obowiązują jakięś nowe prawa fizyki
Shiryu Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 http://wrower.pl/porady/jaki-wybrac-rozmiar-kola,5676.html Prosze bardzo xD Przeczytałem artykuł, potem jeszcze dla pewności go przeszukałem. Nie ma tam ANI JEDNEGO SŁOWA bodaj sugerującego, że 29er ma mniejsze opory toczenia niż 26er, tym bardziej na asfalcie. Z jednego z obrazków można za to wywnioskować to, o czym pisze rodszyld, czyli że większe koło to większa powierzchnia styku z podłożem.
SamoRamo Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 Hehe to mi się coś pomylilo xP Ale moim zdaniem na dziurach, nieruwnej drodze 29 sie lepiej tocza. I blagam tematu kół juz nie drąż: drąż temat jaki rower wybrac z 29 xD
Bejker Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Jakbyś jednak chciał 26 cali to kup northteca soranga. Masz już hydraulike shimano.BŁĘDY. NIECH JAKIŚ MOD TO POPRAWIA BO AŻ MNIE COŚ ROZSADZA
SamoRamo Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Napisano 12 Sierpnia 2014 Sory gimbusem jestem u mnie ciężko z ortogrfia.
Mod Team Puklus Napisano 12 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2014 lecz ja muwie Chłopie ... lepiej już nic nie mów ... jeszcze raz takich kwiatków nasadzisz to pojedziesz na wakacje. u mnie ciężko z ortogrfia. Mamy 21 wiek ... przeglądarki robią to za ciebie a ty jesteś leń ...
put3k Napisano 13 Sierpnia 2014 Napisano 13 Sierpnia 2014 Przepraszam za OT, ale to jest jakaś masakra... Jak Ci ludzie mają później pracować na nasze emerytury? Ja jestem gimbaza i mi wolno takim być. Dla zasady tak pisane tematy/posty powinny od razu znikać, a nie moderator traci czas na poprawianie błędów. Przecież to bezsens jest. A potem jeszcze te narzekania, jak to w Polsce nie ma pracy, jak się źle zarabia. No jak 4/5 CV jest napisane tak jak posty powyżej.
SamoRamo Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Napisano 13 Sierpnia 2014 Masz racje ale tu chodzi o rower a nie o dobro gimbusów, więc ja się już poprawię a reszta niech się skupi na rowerze. Aby nie dłużyć w nieskończoność poruwnajcie, bo ja się nie, znam : Unibike Mission 29 vs Limber Tasso 29 Co który ma lepszego i gorszego. Oraz powiedzcie która firma ma lepsza reputację.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.