Skocz do zawartości

[napęd][renowacja] Czy da się wstawić nowoczesny suport do rower Ukraina?

boverone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Mam problem z suportem w rowerze Ukraina który odrestarowywuje.
Opisze moje zmagania z nim.
Suport został wyciągnięty, wyczyszczony. Okazało się że kulki łożyskowe są wyjeżdzone i wypadają z wianków
Kupiłem nowe, niby takie same. Jednak po skręceniu misek(gwinty) oś suportu cieżko się obraca i słychać że te kulki trą
(zastosowałem smar do łożysk Atlantic) smaru na pewno jest odpowiednia ilość.
Być może ktoś mógłby mi doradzić jak się z tym uporać, może wystarczy wykonać "miliard" obrotów korbą żeby kulki "wyrobiły się"?
I tu rodzi się następne pytanie, może lepiej zainwestować w nowy suport? Tylko czy da rade wymienić go w tym rowerze(Ukraina, 85r. miski na gwint)
Podaje wymiany:
wew. gwint:32mm
oś suportu dł: 13,5cm

Czekam na opinie czy da rade coś dobrać.

Napisano

Kurde, próbowałem już na wszelkie sposoby skręcić ten suport.
Najwidzniejsze jest to że rower kiedyś jeżdził na tym suporcie bez problemu a teraz prawa korba przy zakręconej misce obciera o rame.
problem ten nie występuje gdy krzywo wkręce miske(która dąży do tego by być tak wkręconą), również przy krzywo wkręconej nie występuje trzaskanie kulek w łożyskach
jedyną rzeczą jaka zmieniłem w tym napędzie to kulki od łożysk, które wcisnełem w stare wianki, pasują idealnie

Katorga z Ukraina :/

Może za mocno skrecasz suport

Na pewno nie, powieważ nawet nie moge wbić klina w oś suportu bo miska jest za słabo dokręcona.

Pomocy

Napisano

copone miałeś tutaj racje źle założyłem suport, już wszystko jest okej, skręciłem go już odpowiednio, nie ma luzów, nie ma tarcia.
Dzięki wielkie, naprowadziłeś mnie. Temat uważam za zamknięty ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...