boverone Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 WitamMam problem z suportem w rowerze Ukraina który odrestarowywuje.Opisze moje zmagania z nim.Suport został wyciągnięty, wyczyszczony. Okazało się że kulki łożyskowe są wyjeżdzone i wypadają z wiankówKupiłem nowe, niby takie same. Jednak po skręceniu misek(gwinty) oś suportu cieżko się obraca i słychać że te kulki trą(zastosowałem smar do łożysk Atlantic) smaru na pewno jest odpowiednia ilość.Być może ktoś mógłby mi doradzić jak się z tym uporać, może wystarczy wykonać "miliard" obrotów korbą żeby kulki "wyrobiły się"?I tu rodzi się następne pytanie, może lepiej zainwestować w nowy suport? Tylko czy da rade wymienić go w tym rowerze(Ukraina, 85r. miski na gwint)Podaje wymiany:wew. gwint:32mmoś suportu dł: 13,5cmCzekam na opinie czy da rade coś dobrać.
boverone Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Napisano 3 Sierpnia 2014 Kurde, próbowałem już na wszelkie sposoby skręcić ten suport.Najwidzniejsze jest to że rower kiedyś jeżdził na tym suporcie bez problemu a teraz prawa korba przy zakręconej misce obciera o rame.problem ten nie występuje gdy krzywo wkręce miske(która dąży do tego by być tak wkręconą), również przy krzywo wkręconej nie występuje trzaskanie kulek w łożyskachjedyną rzeczą jaka zmieniłem w tym napędzie to kulki od łożysk, które wcisnełem w stare wianki, pasują idealnieKatorga z Ukraina :/ Może za mocno skrecasz suport Na pewno nie, powieważ nawet nie moge wbić klina w oś suportu bo miska jest za słabo dokręcona.Pomocy
copone Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Może oś suportu nie jest symetryczna i odwrotnie założyłeś?
boverone Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Napisano 3 Sierpnia 2014 copone miałeś tutaj racje źle założyłem suport, już wszystko jest okej, skręciłem go już odpowiednio, nie ma luzów, nie ma tarcia.Dzięki wielkie, naprowadziłeś mnie. Temat uważam za zamknięty ;d
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.