Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] trzaski na 6 i 7 biegu

T0Y0T

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W ostatnim czasie wymienilem korby, zębatki przednie, suport, pedały, łańcuch i kasetę. Gdy jadę z większą prędkością pedalujac na 6 i 7 biegu coś przeskakuje. Przerzutki mam dobrze naregulowane. W czym może być problem? Wydałem sporo kasy i dalej coś jest nie tak... Do wymiany Pozostał mi wolnobieg, kółeczka w przerzutce i cała przerzutka. Warto eksperymentować czy lepiej uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się coś dotrze?

Napisano

1) kaseta-zębatki, wolnobieg to na co wchodzą zębatki ;p

2) jeśli chodzi o łańcuch, to jak dobrać odpowiedni do kasety?

Napisano

a ile rzędowa  kaseta :icon_question: ale jak wymieniłeś dobrze to powinno się zgrać

jest jeszcze jedna opcja jak kupiłeś nowy łańcuch który jest nasmarowany jakimś smarem przed korozją być może że to właśnie przez ten smar i z czasem przeskakiwanie przestanie czytałem juz na tym forum o takich przypadkach

Napisano

Może trochę więcej danych podałbyś. Każda część ma swoje oznaczenie, model. Nikt nie jest tu jasnowidzem ;) jeśli ma się te dane można coś wywnioskować czy pasują do siebie czy nie.

Napisano

Kaseta Shimano hg20 12-32T, przerzutka alivio, piasta shimano fh rm 40, łańcuch KMC odpowiednio skrócony, przednie zębatki 44;32;22 Shimano nie pamiętam symbolu... Bębenek jest przykrecony torxem?

Napisano

nie kaseta chyba nie ma 7 rzędowych kaset

Oczywiście, że są :teehee: Rzadkość i trochę archaizm, ale nawet w nowych rowerach się zdarzają. Kolega pisze, że kaseta to kaseta, a pisząc wolnobieg pewnie ma bębenek na myśli, ale to jakby zawodziło to raczej na niższych biegach, bo wtedy jest bardziej obciążony...

HG20 to kaseta dostępna w wersji 7 rzędowej - jak się ma piastę pod kasetę 7 to się więcej biegów nie da założyć, bo bębenek za krótki :whistling:

Napisano

dlatego napisałem jak są to rzadkość bo słyszałem o nich ale nie widziałem :woot: i jak koledze przeskakuje to byc może łańcuch jest za długi i na twardych biegach przeskakuje :icon_question: albo był skracany z 9 lub 10 rzedowego :whistling:

Napisano

, ale to jakby zawodziło to raczej na niższych biegach, bo wtedy jest bardziej obciążony...

Skoro napisał kolega, że kiedy szybciej jedzie to myślę, że miał na myśli właśnie te twardsze biegi
Napisano

W temacie jest napisane 6 i 7 bieg. Zmyje ten smar z łańcucha i może to coś da, a jak nie kupię Nowy bebenek. Łańcuch 6-7 biegów i był skracany z 114 ogniw na 107 wg. Oryginalnego który był od nowości :)

Napisano

Tak, ale zapadki bębenka są bardziej obciążone na lekkich biegach (niskich czyli 1-3 mi chodziło) i wtedy by skakało, a nie na 6-7.

A jaki łańcuch u jaka spinka jeśli jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...