Skocz do zawartości

[opona] bicie; nierównomierne rozmieszczenie

Zangetsu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 
wczoraj w moim rowerze zauważyłem dziwne bicie w przednim kole, i okazało się że opona jest bardzo krzywo umieszczona na obręczy. 
Można coś z tym zrobić, czy od razu wymiana opony? (jeśli tak to na jaką?) 
Rower (a więc i opona) ma zrobione ok 1300 km; (90% asfalt)  

opona: 
CST CROSS-TRAWELER 700X38 

tak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=f7ZPy2D0T94&feature=youtu.be 

post-174502-0-20485400-1406898548_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli obręcz jest prosta to wygląda tak jak u mnie. Czyli poszedł oplot drutowy w oponie i dlatego takie coś się dzieje. Ja swoją kende Khan reklamuje ciekawe czy uznają reklamacje.

Napisano

rower nowy (kupiony miesiąc temu); opona była od nowości nie zmieniana; teraz mam na liczniku ok. 1300 km  

większość asfalt, choć zdarzały się też lekki teren (rower był pożyczany mamie (ok. 300km) jazda bardzo rekraacyjna; głównie w terenie bo boi się jeździć po szosie) 

• Mod Team
Napisano

Spróbuj spuścić powietrze , ręką uformuj na kole i napompuj jeszcze raz. Jak będzie biła w tym samym miejscu to znaczy że mogły puścić druty(złom).

Napisano

nie dopiero wczoraj się pokazało

Nie chce mi się wierzyć, że nie było mam takie opony i o ile na przodzie jest miód to tył wali może bardziej niż Twój. Mi nie udało się nic z tym zrobić wada produkcyjna. A, że skubana nie chce się ścierać to ją męczę
Napisano

Nie chce mi się wierzyć, że nie było mam takie opony i o ile na przodzie jest miód to tył wali może bardziej niż Twój. Mi nie udało się nic z tym zrobić wada produkcyjna. A, że skubana nie chce się ścierać to ją męczę

może było troszkę krzywo, ale nic nie biło (tnz. jechało się dobrze) opona była "formowana" przy przeglądzie "zerowym"

w pon wróciłem z wyprawy z sakwami (270km; ok. 10kg) było dobrze

potem rower był pożyczany i właśnie wczoraj podczas jazdy do pracy (razem ok. 70km) poczułem bicie (z początku delikatne i stopniowo coraz bardziej odczuwalne) 

tak mam amortyzator 

Napisano

Tak samo jak ja jechałem sobie jechałem aż w końcu coś zaczęło mi bić myślałem że to koło z centrowane ale nie bo koło jest idealnie proste a jednak to opona i wysyłam na gwarancje ciekawe co napiszą.

Napisano

tylko że rower był kupowany przez allegro; a podobno takie gwarancje są mocno "teoretyczne" 
btw. wysyłać cały rower czy samą oponę? bo za podwójne koszta wysyłki to pewnie kupie nową 

• Mod Team
Napisano

Kup nową oponę, to chyba najtańsza opcja. Wysyłka do sprzedawcy będzie kosztowała tyle co dwie opony . Na reklamacje opony możesz usłyszeć że to zużycie eksploatacyjne ,niewłaściwe użytkowanie, jazda na zbyt niskim ciśnieniu i jeszcze kilka sztandarowych formułek.

Nie wygląda że felga bije więc problem po stronie opony.

Napisano

opona była zdjęta poprawiana, układana, ugniatana, ... i dalej bije (no, może troszkę mniej) 
przy okazji zauważyłem że tylna też jest krzywa; obręcze wydają się być proste

tak więc pozostaje mi się zapytać jaką wytrzymałą oponę polecacie? (szybka jazda; 90% asfalt, ważę jakieś 60 kg + od święta sakwy max 15kg)  

Napisano

jak chcesz to mogę Ci odstąpić w ramach 'forumowej wspólnoty' komplet 700x38c bodajże CST  - nie pamiętam firmy teraz, a w garażu leżą 

jako że jesteś z Wawy , więc koło mnie i nie musiałbym się babrać w wysyłkę - mogę przekazać Ci osobiście, wraz z uściskiem dłoni..niestety oficjalnym 'prezesem' nie jestem więc splendor minimalny :D

z czerwonym paskiem, bieżnik tak jak w Kenda Khan, semislick chyba - na moim poprzednim rowerze wyglądały tak 

gallery_162683_2636_897024.jpg

mają przejechane jakieś 2-3tys km po twardym, stan idealny bym rzekł  - proponuję deal taki że jak Ci się spodobają to wychwalasz je pod niebiosa na forum, jak nie to komisyjnie palimy je w proteście przeciw Putinowi, albo ostatecznie użyję je do projektu 'przełaj zapasowy' ;)

Napisano

Zdejmij oponę , przesmaruj brzeg opony , ten który styka się z obręczą płynem do naczyń ,załóż oponę i przepompuj dość mocno - powinna wrócić na miejsce. Jak się ułoży zmniejsz ciśnienie - powinno zadziałać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...