Skocz do zawartości

[napęd] Dobór elementów

Sputnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niestety zbliża się u mnie wymiana całego mechanizmu napędowego i w związku z tym mam do Was kilka pytań. Do tej pory mój sprzęt pracował w konfiguracji:

Kaseta - Shimano CS -HG50

Łańcuch - Shimano HG-50

Korba - Shimano Alivio (kodu niestety nie pamięam) ze zintegrowanym suportem

Buszowałem troszkę po internetach i zacząłem zastanawiać się nad następującymi połączeniami:

Kaseta CS-HG50 + łańcuch HG-53

lub 

Kaseta CS-HG61 + łańcuch HG-73

Różnica cenowa między tymi zestawami jest rzędu 20zł i powiedzcie mi, czy warto dołożyć? O ile opinii o pierwszej konfiguacji jest dosyć sporo, to o drugiej niestety nic znaleźć nie mogę. Co więcej - czym się różni łańcuch HG-50 od HG-53? Z tego, co wyczytałem w internetach pierwsza cyfra oznacza twardość, a druga określa przełożenie, ale nie znalazłem już informacji co konkretnie oznacza termin "przełożenie".

Druga sprawa to dobór korby. Zastanawiam się między modelem 

Shimano FC-M612 

Shimano FC-M590

Co o tym sądzicie? Czy warto dołożyć do droższej wersji? Czy ew. polecacie jakieś inne rozwiązanie? Ponadto - obie korby bazują już na systemie Hollowtech. Czy do tej pory posiadając zwyczajny suport zintegrowany na kwadrat, mógłbym zmienić go na suport hollowtech? Średnice i skoki gwintów są takie same?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i fachową poradę!

Napisano

Chcesz dobry łańcuch to nie kupuj Shimano. Kup kasetę Alivio np rzeczoną HG-50 i do tego łańcuch Wipperman Connex lub nawet Campagnolo. Łańcuch jest drogi, ale tu opłaca się dokładać...

Wg mnie pierwsza cyfra oznaczenia oznacza grupę (5 to Alivio) a druga model :sweat:

Korby które podałeś różnią się tylko wagą - zależy Ci na niej to weź droższą.

Suport będziesz mógł wymienić bez problemu na HTII, ale radziłbym się wywiedzieć czy gdzieś w okolicy w serwisie zrobią Ci planowanie mufy suportowej (poprawanie gwintu i równoległości boków mufy). Bez tego łożyska zewnętrzne takiego suportu nie siądą równo, a to drastycznie zredukuje ich żywotność i kulturę pracy...

Napisano

Ok, dzięki za poradę!

W takim razie wezmę korbę M590. Tylko którą kasetę wybrać?  Bardziej skłaniam się ku HG-61, ale nie umiem znaleźć żadnych innych zalet prócz wagi. Dodatkowo - co z zębatkami? Mogę wybrać kilka wersji - najszybsze biegi są mi obojętne, bardziej interesują mnie te górskie. Obecnie jeżdżę na 32. Czy warto wybrać większe, tj. 34 lub 36? Nigdy nie miałem okazji na takich pojeździć i nie mam pojęcia, jak będą się spisywać. 

Co do łańcucha, to rozważę Twoją propozycje, aczkolwiek z modeli Shimano byłem dość zadowolony - mój HG-50 służył mi przez niemal 3 lata. Nie oszczędzałem go, przeżył kilka solidnych wypraw w niezłym syfie i ani raz nie strzelił. Nie jestem tylko pewien obecnych modeli - faktycznie są takie wadliwe?

Dzięki, że wspomniałeś o planowaniu muf, nie wiedziałem o tym wcześniej. Myślałem, że współosiowość gwintów zapewni prawidłowe wkręcenie i dalsza poprawną pracę. Nie wziąłem pod uwagę równoległości bocznych ścian. Czy jednak planowanie nie jest wykonywane przez każdy serwis?

Napisano

Droższe kasety praktycznie są tylko lżejsze i nic poza tym. Skoro zależy Ci na lekkich biegach to weź korbę 22/32/42 chyba, że mówimy o 2 rzędowej to jeśli brakuje Ci czasem na zjazdach to weź troszkę większą i już.

Ile przez te 3 lata przejechałeś km? Łańcuchy ogólnie się nie zrywają chyba, że mają jakąś wadę. Dobre łańcuchy się mniej wyciągają, a im bardziej wyciągnięty łańcuch tym bardziej niszczy zębatki. Jeśli na Shimano przejeździłeś 3 lata to na lepszym łańcuchu pojeździsz przynajmniej 5 albo i więcej...

A co do tego planowania to niestety obecnie nie każdy serwis to robi - czasem zdarza się, ze nawet nie wiedzą o co chodzi :icon_confused: Dlatego poradziłem się najpierw zorientować. W Kielcach na szczęście jest dobry serwis, który robi to prawie od ręki, ale to nie jest regułą w innych miastach.

Napisano

Niestety nie mam licznika, ale rocznie ok.1500-2000km.

Jeszcze takei szybkie pytanie - szukając korb spotkałem się z jej wymiarem 170 lub 175mm. Jest to wymiar osi czy ramion korby?

Nie było pytania, problem rozwiązany

Napisano

Planowanie mufy nie jest zawsze koniecznością. Jak zwykle wszystko zależy od jakości wykonania mufy.

Mam set CS-HG61 + łańcuch HG-73 i jestem bardzo zadowolony.

Stopniowanie kasety w górach zależy od mocnej nogi. 34T to opcja optymalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...